Σεβαστή η άποψή σου αλλά εγώ δεν χαρακτήρισα κανέναν. Ο καθένας ας πιστεύει ό,τι νομίζει. Εσύ δίνεις χαρακτηρισμούς ανθρώπων σύμφωνα με τις δικές σου πεποιθήσεις. Ένας με ακριβώς ανάποδη άποψη από σένα θα έλεγε τα ακριβώς αντίθετα, αλλά έτσι δεν γίνεται συζήτηση, γίνεται απλά παράθεση χαρακτηρισμών προσώπων.
Θα με ενδιέφερε να μάθω σε τί χρησιμεύει η έννοια της πατρίδας και τί σημαντικό έχει η έννοια του "είμαι Έλληνας" γιατί πραγματικά δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Το ακούω τόσα χρόνια αλλά δεν ξέρω γιατί κάποιοι το θεωρούν τόσο σημαντικό. Λες "να ανήκουν κάπου". Γιατί έχει κάποιος την ανάγκη να ανήκει κάπου; Το οτι είναι αυτός που είναι με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του δεν είναι αρκετό; Τί επιπλέον προσδίδει σε κάποιον η εθνικότητα και το οτι μοιράζεται με κάποιους άλλους κάποια γονίδια;
Χαρακτήρισες έμμεσα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μείνουμε σε αυτό.
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Έχει την ανάγκη να είναι με άλλους ανθρώπους και να ανήκει κάπου. Αυτό μπορεί να είναι μια ομάδα θεάτρου, πολεμικές τέχνες, φίλαθλος σε μια ομάδα κ.λ.π. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό, ψάχνουν και άλλους Έλληνες και οργανώνουν εκδηλώσεις. Μέχρι εδώ πιστεύω συμφωνούμε ότι ο άνθρωπος γενικότερα, θέλει να ανήκει κάπου, είτε αυτό το "κάπου" είναι κάτι σύνηθες, είτε όχι.
Η πατρίδα, η ιστορία και οι παραδόσεις, ενώνουν κάποιους ανθρώπους, τους κάνουν μέλη μια ευρύτερης οικογένειας. Αυτή η οικογένεια φαίνεται κυρίως σε άσχημες περιόδους. Δεν φαίνεται τόσο σε στιγμές ειρήνης. Αλλά όταν γίνεται κάτι κακό, τότε ο λαός ενώνεται και η ιστορία έχει δείξει, ότι είναι ικανός να κάνει σπουδαία πράγματα (είτε καλά είτε κακά). Σε στιγμές ειρήνης, πολλοί δεν σκέφτονται για τον άλλον λες και είναι αδερφός, αλλά σκέφτονται για τους εαυτούς τους και για τα δικά τους άτομα. Ωστόσο σε δύσκολες περιόδους, όπως έχει δειχθεί, υπάρχει μια ένωση και μια επένδυση. Και η ιστορία που έχουν ως κοινό, τους δένει πιο γρήγορα. Δρα καταλυτικά. Πολλοί χρησιμοποιούν ιστορικά πρόσωπα με κακές προθέσεις(ένας χρυσαυγίτης μπορεί να χρησιμοποίησει κάποιο άγαλμα κάποιου ήρωα για να μεταδώσει ρατσιστικές αντιλήψεις), αλλά πολλοί μπορούν να πάρουν δύναμη από αυτό, χωρίς να έχουν κακή πρόθεση. Και αυτή η δύναμη, μπορει να έρθει και σε περιόδους ειρήνης.
Οπότε μέχρι τώρα, έχω δείξει, πώς όλα αυτά συμβάλλουν στο να ανήκει κάποιος κάπου και στο ότι μπορεί να πάρει δύναμη σε δύσκολες περιόδους. Σκέψου και τους παραδοσιακούς χορούς και τα έθιμα, ποιος μπορεί να πει, ότι αυτά δεν ενώνουν τους ανθρώπους;
Και τέλος, ακόμα και ειρήνη να έχουμε, ακόμα και τίποτα κακό να μην συμβεί ποτέ και πουθενά, τότε πάλι είναι χρήσιμη η πατρίδα και το έθνος. Γιατί οι παραδόσεις, η ιστοριά και οι διαφορετικές κουλτούρες γενικότερα, είναι χρήσιμα για να πάει ο πολιτισμός μπροστά.
Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει ο καθένας να αγκαλιάσει τον πολιτισμό του και την χώρα του. Και επίσης, πιστεύω και ότι πρέπει να υπάρξει παιδεία. Γιατί, αν κάποιος δεν έχει μόρφωση, τότε μπορεί να πέσει θύμα κάποιων, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν αυτές τις έννοιες για πολύ κακούς σκοπούς, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.
Ελπίζω να συμφωνούμε πια, ότι το κύριο πρόβλημα στις μέρες μας, ή ανέκαθεν βασικά, ήταν η έλλειψη παιδείας. Αυτό ευθύνεται για όλα. Το να καταργήσουμε ή να απαξιώσουμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακό, καθαρά και μόνο λόγω έλλειψης παιδείας, δεν είναι η λύση. Αντίθετα, είναι παραδοχή ότι αποτύχαμε.