Δεν ήταν καθόλου ατυχής έκφραση. Χωρις να θέλω να μπω σε λογικές συνομωσιολογίας, η τελευταία κυβέρνηση δυστυχώς προσπαθεί δραματικά να αμβλύνει δηθεν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με κουμπαριλίκια κι εκπτώσεις-αποκρύψεις ιστορικών γεγονότων, όπως η σφαγή και η καταστροφή της Σμύρνης. Δεν αντιλέγω, οι δύο λαοί υπήρξαν πάντα συγκοινωνούντα πολιτισμικά δοχεία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει μίσος. Η ιστορική μνήμη, όμως, είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παραγράφει εγκλήματα. Δεν θα μισούμε, αλλά θα θυμόμαστε. Κι αυτό δεν ειναι διαπραγματεύσιμο. Όταν η πρωην Πρόεδρος της Βουλής λέει οτι χάριν της παγκοσμιοποίησης "που θα φέρει την ειρήνη και την ευημερία", "ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστεί", τι εννοεί; Όταν ο νέος υπουργός κ. Στυλιανίδης στέλνει διάγγελμα 25ης Μαρτίου (το οποίω ξέρω καλά τι έλεγε διότι το εξεφώνησα) στο οποίο ουσιαστικά λέει οτι "δεν τρέχει και τίποτα αν κάνουμε τα στραβά μάτια στην Ιστορία, αυτό θα είναι για να περιοριστεί το μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς", αυτο πως να το εκλάβω;
Έχει ο καθένας ιερό δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύσει την ειρήνη και τη φιλία των λαών, αλλά κανένα δικαίωμα να παραγράψει την Ιστορία. Άλλωστε πραγματικός πολιτισμός αυτό είναι. Πραγματικός πολιτισμός ειναι η εξαίρετη γαλλογερμανική φιλία, της οποίας κοινή ιδεολογία υπήρξε η μη επανάληψη και η καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου του 1940, ανεξαρτήτως του ποιος θα διέπραξε. Τους εμπόδισε να είναι φίλοι και σύμμαχοι το γεγονός οτι δεν παρέγραψαν την Ιστορία; Απλά θυμούνται χωρίς να μισιούνται. Κατόπιν αυτών και άλλων ενεργειών της παρούσας κυβέρνησης που στόχο έχουν να πουλήσουν τα πάντα χάριν της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας (λέω δηθεν, γιατί η πραγματική φιλία χτίζεται με τη μνήμη και τη συνεργασία, όχι με εκπτώσεις και αφαιρέσεις ιστορικών κεφαλαίων) έχω πολλούς λόγους να πιστεύω οτι πραγματικά η κυρία Ρεπούση δεν είχε καμία "ατυχή στιγμή" όταν έγραψε τη φράση αυτή...Και δεν λέω οτι φταίει αυτή. Αυτή εντολές εκτελεί, σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτοί που τις δίνουν, όμως, οφείλουν κάποτε να λογοδοτήσουν για την προσπάθειά τους να στερήσουν τις μνήμες από την ανθρωπότητα χάριν της βραχυπρόθεσμης μικροπολιτικής τους.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.