Σαφώς και δε χαίρομαι με το νομοσχέδιο.Χαίρομαι που θα ξεκινήσει και επισήμως η φοιτητική μου ζωή.Αλλά όχι για αυτά που ξέρω ότι θα έρθουν!Όσα άρθρα κι αν έχω διαβάσει για αυτό το
νέο νομοσχέδιο, που πανάθεμά με κι αν έχω καταλάβει τι ακριβώς είναι,μόνο περί ασύλου,ν+2,εξεταστικής έχω ακούσει,δε έχω καταφέρει να αντιληφθώ αν πρέπει να είμαι υπέρ ή κατά.Από τη μία βλέπω για παράδειγμα τα πανεπιστημιακά κτίρια να ρημάζονται κάθε φορά,να καταστρέφονται από "αγνώστους" και κανείς να μην επεμβαίνει (οπότε και σκέφτομαι ότι καλή είναι η κατάργηση του ασύλου) από την άλλη όμως σκέφτομαι πως αυτή συνεπάγεται την μη εξασφάλιση ενός ασφαλούς μέρους σε περίπτωση χούντας(πχ).Απλά δε θεωρώ την κατάληψη σωστό μέσο άσκησης πίεσης.Όχι τουλάχιστον με τον τρόπο που γίνεται!Αν υπήρχε μια οργάνωση,αν γίνονταν εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ φοιτητών μακριά από τον αέρα των παρατάξεων και των κομμάτων,αν γίνονταν κινήσεις οργανωμένων φοιτητών που θα "πάγωναν" την ψήφιση του νέου νόμου,τότε
ναι,να χαρώ για το
κλειστό μου πανεπιστήμιο.
Να διαβάσεις το ίδιο το νομοσχέδιο και όχι άρθρα, Ιωάννα. Εκεί θα δεις το «μεγαλείο» της εκπαιδευτικής πολιτικής των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Την οικονομική τους πολιτική την έχουν ήδη νιώσει όλοι οι Έλληνες.
Το άσυλο πρέπει να υφίσταται και να περιφρουρείται από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Έναν θεσμό, όπως αυτόν του πανεπιστημιακού ασύλου, αν έχει εκφυλιστεί, τον βελτιώνεις δεν τον καταργείς. Το υπουργείο, όμως, το συμφέρει η τακτική «πονάει δόντι, βγάζει δόντι» και το εφάρμοσε και στο άσυλο και στους «αιώνιους».
Είχα γράψει ένα μήνυμα αρκετά πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή, αναφέροντας και σχολιάζοντας μερικές θέσεις του νομοσχεδίου. Δες εδώ:
https://ischool.e-steki.gr/φοιτητικά-θέματα/οι-αλλαγές-στην-τριτοβάθμια-81916/27/#post2725339. Μερικά διοικητικά θέματα μπορεί να μη σου λένε τίποτα, αλλά αυτό που μπορείς σίγουρα να δεις είναι ότι καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, παρότι η Διαμαντοπούλου ισχυρίζεται ότι το ενισχύει.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις παρατάξεις. Κάθε φοιτητής έχει τη δική του άποψη, αλλά δεν μπορεί σε έναν χώρο με πχ 1000 άτομα να ακούμε 1000 διαφορετικές απόψεις. Πολλά άτομα θα αρχίσουν να βλέπουν ότι έχουν σημαντικά κοινά, οπότε και θα αρχίσουν να φτιάχνουν πολιτικές ενώσεις... τις παρατάξεις. Αυτό, βέβαια, που φαντάζομαι σε ενοχλεί, δεν είναι οι φοιτητικές παρατάξεις, αλλά το ότι αυτές συνήθως πρόσκεινται σε κάποιο κόμμα (εντός βουλής ή σχετικά μεγάλο εκτός βουλής), αλλά και αυτό είναι λογικό.
Τα πολιτικά κόμματα με μεγάλη ή σχετικά μεγάλη απήχηση είναι αυτά που εκφράζουν τις απόψεις του λαού. Υποστηρίζοντας ένα κόμμα, αυτό σημαίνει ότι συμφωνείς με αυτό στις περισσότερες θέσεις του.
Επειδή εκτός από φοιτητές, είμαστε και πολίτες αυτής της χώρας, συμφωνούμε/ψηφίζουμε με ένα/ένα πολιτικό κόμμα. Αν υπάρχει μία φοιτητική παράταξη που έχει τις ίδιες θέσεις με αυτό το κόμμα, θα συμφωνήσουμε με αυτήν.
Έτσι καταλήγουμε οι μεγάλες φοιτητικές παρατάξεις να πρόσκεινται σε κάποιο πολιτικό κόμμα.
---
edit:
Το παρακάτω μπορεί να είναι φάρσα στο υπουργείο, αλλά η απειλητική τακτική του υπουργείου γίνεται ξεκάθαρη:
https://www.youtube.com/watch?v=4EV0nozarnc (προσέξτε τι λέει η γραμματέας μετά τα 3:00)