Έχε υπόψη σου ότι για να γίνει δεκτός κάποιος ως υποψήφιος διδάκτορας σε κάποιο ΑΕΙ (κοινώς για PhD),ΚΑΙ στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες της Αλλοδαπής,η κατοχή Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν είναι
προϋπόθεση (πρόσεξε,άλλο "προϋπόθεση" και άλλο "κάτι επιπλέον")...
Εν ολίγοις,αν πας να κάνεις αίτηση για διδακτορικό,δεν θα σου πουν "φέρε το MSc και τα ξαναλέμε",θα γίνεις δεκτός (εφόσον υπάρχουν και θέσεις φυσικά)!Τώρα αν προτιμηθεί κάποιος άλλος στη θέση σου,κάτοχος ΚΑΙ Master,αυτό είναι άλλη ιστορία...απλά αυτό που γίνεται συνήθως στη χώρα μας είναι ο καθηγητής που θα αναλάβει τον υποψήφιο διδάκτορα φοιτητή να τον περνάει από διάφορα "κόσκινα",ένα εκ των οποίων συνήθως είναι η απόκτηση Master ή απλά παρακολούθηση κάποιων extra μαθημάτων (για τις επιπλέον απαραίτητες γνώσεις)...μην ξεχνάς ότι μπορεί ο Χ,Y που πάει για PhD να το έχει πάρει "νύχτα" το πτυχίο!
Όλα αυτά πάντα σύμφωνα με τα όσα μου είπαν απ'τη γραμματεία του ΥΠΕΠΘ όταν έκανα σχετική ερώτηση προ καιρού...
Από εκεί και πέρα για το εξωτερικό,τα "δεδομένα" είναι σαφώς διαφορετικά από χώρα σε χώρα...έχω π.χ. υπόψη μου ότι σε αρκετά πανεπιστήμια στην Αγγλία γίνονται δεκτοί φοιτητές άνω των 25 ετών ΧΩΡΙΣ καμία εξέταση,ακόμη και σε Μεταπτυχιακά προγράμματα,χωρίς ΚΑΝ βασικό πτυχίο!Ναι καλά ακούσατε!
Τα ανωτέρω για τα διδακτορικά...στο θέμα μας,η απάντηση είναι αρκετά ξεκάθαρη νομίζω,όλα τα προπτυχιακά είναι ΔΗΛΩΜΕΝΑ στην Ε.Ε. ως πτυχία Bachelor,ανεξαρτήτου διάρκειας (4,5 ή 6 χρόνια) και όπως σου είπα,πρόθεση για αναθεώρηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει από το ΥΠΕΠΘ,οπότε για την ώρα το θέμα πάει στο "συρτάρι" (μάλιστα άκουσα τον Υφυπουργό να το ξεκαθαρίζει ένα πρωί στον ΣΚΑΪ)...
Εκτός αν είχαμε καμία εξέλιξη,οπότε πάω πάσο!
@jimis-mhx
Δεν είναι μόνο τα Πολυτεχνεία,είναι και οι Γεωπονικές σχολές,καθώς και οι Ιατρικές,Οδοντιατρικές κ.λπ. (που μάλιστα έχουν 6 χρόνια σπουδών) που έχουν το γνωστό αίτημα!

Και για να μην προτρέχεις (ως γνήσιος "παροπιδοφόρος") σε διαβεβαιώ ότι με βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια "απονομή",για πάρα πολλούς λόγους...