@Samael ανοίγεις τεράστιο θέμα και δυστυχώς, δυσεπίλυτο.
Θυμάμαι, μια ανάρτηση ενός καθηγητή μου, ψυχιάτρου, που έγραφε για μια θεραπευόμενη του, διαγνωσμένη χρόνια με νευρική ανορεξία και με πολλές νοσηλείες στο ιστορικό της. Έλεγε τι μεγάλο κατόρθωμα ήταν για αυτό το παιδί το γεγονός ότι κατάφερε να γράψε τη βάση στις πανελλήνιες, και τόνιζε πώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτά τα παιδιά.
Βεβαια, όπως είπα και παραπάνω, στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Στις σοβαρές παθήσεις, ο νομοθέτης προβλέπει ειδική μέριμνα - όχι μόνο επειδή τα άτομα αυτά έχουν περάσει ιατρικά προβλήματα που στο παρελθόν εμπόδισαν την σοβαρή τους επίδοση, αλλά και γιατί υπάρχουν παθήσεις που, ενώ μπορεί να αντιμετωπίζονται και να ζει κανείς μια πλήρως λειτουργική καθημερινότητα, παραμένουν δυνητικά απρόβλεπτες. Δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα εξελιχθεί, π.χ ένα αυτοάνοσο.
Στις ψυχιατρικές διαταραχές όμως, αυτός ο διαχωρισμός, γίνεται παρά πολύ δύσκολος, και στην ουσία το μόνο που που μπορεί να γίνει είναι να μπει ένα τεχνητό όριο που έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον πυρήνα της ψυχιατρικής. Του τύπου:
«Εγώ δηλαδή δεν έχω αρκετή κατάθλιψη, επειδή δεν έχω νοσηλευτεί ή δεν έχω αυτοκτονικό ιδεασμο;»
Απο εκεί και πέρα μπαινουμε σε άλλα μονοπατια. Το σώμα μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε μηχανικά, την ψυχή όμως όχι.