ο φοβος δεν ειναι κακο, η ελλειψη αγαπης, επισης δεν ειναι κακο, ασχετα αν εγω θεωρω οτι ειναι. η δολοφονια; ουτε αυτη ειναι κακη, ασχετα αν παλι θεωρω εγω το αντιθετο. σε αλλους πολιτισμους, η ο πολεμος και ο θανατος σε μια μαχη ειναι "ιερα". ετσι και αλλιως μονη σου το λες: μονο που οι πραξεις δεν εχουν χαρακτηρα, ειναι απλα πραξεις. η ηθικη ειναι κατι που αλλαζει απο κοινωνια σε κοινωνια, εχει αλλαξει στην ελλαδα του 19ου και του 21 αιωνα. πως μπορουμε, επομενως, να μιλαμε για καλες ή κακες πραξεις, για τον χριστιανισμο, απο τη στιγμη που η ιδια η ηθικη του ιδιου προσαρμοζεται στις διαφορες συνθηκες ;
--------------------------------
ειναι κακο να προσπαθουμε να ορισουμε καταστασεις αφηρημενες. ουσιαστικα λεω οτι δεν υπαρχει ουτε καλο, αλλα ουτε κακο. για καποιους ανθρωπους, η κλοπη ηταν ο μοναδικος τροπος για επιβιωση, οπως επισης ηταν και η δολοφονια.
η κριση του ανθρωπου για το τι ειναι ή οχι καλο εχει μεταβληθει παρα πολυ μεσα στους αιωνες, επομενως δεν θεωρω οτι η προβλεψη σου οτι θα παραμεινει ιδια βασιζεται καπου.
απο κει και περα, το οτι ενας αντρας εχει πολλες γυναικες, για μενα δεν ειναι αποδεκτο, για τον ιδιο ομως ειναι. για μενα ειναι κακο, για αυτον ειναι καλο. αλλα οχι επειδη, οπως θα πει σιγουρα ο loser, θα επιβιωσουν τα γονιδια μου. απλα το θεωρω κακο επειδη εχω διαμορφωση μια ηθικη
Η ηθική δε μεταβάλλεται. Απλώς ολοκληρώνεται. Υπάρχει μια πιο τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με την ηθική όσο περνούν τα χρόνια. Και με τα ζητήματα που αφορούν την ηθική. Οι κοινωνίες αλλάζουν στον τρόπο οργάνωσής τους. Οι άνθρωποι προσαρμόζουν τις αξίες της ηθικής, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Ο θάνατος κάποιου ανθρώπου, όταν σκοτώνεται από κάποιον άλλον, με σκοπό ο δεύτερος να προστατεψει την πατρίδα του, θα ωφελήσει την πατρίδα... Αλλά ηθικά, ο θάνατος, δεν είναι κάτι σωστό, όταν πραγματοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό, δεν αλλάζει.
Η απουσία της αγάπης, είναι κάτι κακό... Δεν αναφέρομαι στην αγάπη με την έννοια αυτής που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο φύλων, αλλά στην αγάπη, γενικά... Στην αγάπη, μεταξύ αδελφών (καλά, τότε εγώ πρέπει να είμαι πολύ κακιά που δεν "αγαπάω" τον αδερφό μου και τον βρίζω συνεχεια

), στην αγάπη μεταξύ των ανθρώπων ενικά... Χωρίς αγάπη, δεν υπάρχει συνεννόηση, πιστεύω. Αντικειμενικά, το να έχεις δικαίωμα να σκοτώσεις τη γυναίκα σου είναι κακό...
συμφωνοι, το ξερω και το σεβομαι, και σε αυτα τα πλαισια κανω συζητηση
Ok....

Τουλάχιστον εσύ, το κατάλαβες...
το ξερω οτι δεν το στηριξες, ομως αυτο το εχει υποστηριξει η εκκλησια, οπως και τα περι χρησης προφυλακτικου. για αυτη, τον επισημο φορεα του χριστιανισμου (αυτη αλλωστε αντιμετωπισε τις αλλες ερμηνειες της Aγιας Γραφης ως αιρεσεις) ειναι κατι κακο.
Το ότι η θρησκεία μου, και η εκκλησία το υποστηρίζουν, δε λέει κάτι... Πολλοί χριστιανοί, αντιτίθενται σε αυτό...
Το τι λέει ο πάπας και ο κάθε πάπας, δεν εχουν καμία σχέση με τη λογική. Και δεν υποστηρίζονται από όλους. ++++ Δεν είμαι καθολική...
θαρρω πως αυθαιρετο δεν ειναι να μην αποδεχεσαι κατι για το οποιο δεν εχεις καμια ενδειξη, αλλα να πιστευεις σε αυτο ακομα και αν δεν εχεις αυτες τις ενδειξεις
Γνώμη σου...
Χμμ, για να δουμε.. Ποσο καλο ειναι για σενα, για τον αντρα, για τις γυναικες, ή για το θεο αυτο;
Το σεξ παλιοτερα θεωρουνταν κακο, κατακριτεο, αναρμοστο οπως θες πεστο, παντως ηταν ανηθικο για εκατομμυρια ανθρωπους.. και ειναι ακομα για μερικους. :who:
Δεν υπαρχει αντικειμενικοτητα γιατι η ηθικη ειναι φιλοσοφια, πιστη, οχι αποδειξη και πραξη...
Ξερω ποιος υποστηριξε τι και εξηγω γιατι το υποστηριξε..

Η ηθικη δεν ειναι κατι απολυτο. αλλαζει τοσο απο ανθρωπο σε ανθρωπο οσο κι απο κοινωνια σε κοινωνια, γι' αυτο δεν οριζεται.
Τι εννοεις οταν λες οτι το κακο δεν υπαρχει για σενα ως δημιουργημα του θεου; Υποστηριζεις οτι δεν υπαρχει καθολου; Δε νομιζω.. Μου φαινεται οποιος πιστευει στο θεο, πιστευει πως οτι υπαρχει ειναι δημιουργημα του..
Τι εννοείς "για μένα"...? Σε τι αναφέρεσαι?
Λοιπόν... Ξανά... Ο Θεός, δημιούργησε τον κόσμο "λίαν καλώς". "Καλώς"...
Η δημιουργία του κόσμου, ορίστηκε με την έννοια του καλού...
Ο Θεός, δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει το κακό, και ούτε το έκανε.
Το κακό, επομένως, δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αλλά προήλθε από τη διακοπή της κοινωνίας μεταξύ Θεού & ανθρώπου, μπλα μπλα μπλα...
Ο Θεός, δε δημιούργησε τα πυρηνικά όπλα... Αλλά αυτά υπάρχουν...