Το τι κάνει η μαζική πίστη, θετικό ή αρνητικό, το έθεσα στην παρένθεση νομίζω και απέκλεισα τέτοια περίπτωση.
Εγώ το βλέπω από την πλευρά του Χριστιανού Ορθοδόξου. Από τη δική μου οπτική, οι αξίες από μόνες τους δεν κάνουν τίποτα. Ούτε η πίστη. Ο πυρήνας της θρησκείας μου είναι η κοινωνία. Τι κάνουν οι Λουθηρανοί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν έχουν, πάντως, κοινωνική υπόσταση σε μία θρησκεία που, ούτως ή άλλως, δεν είναι θρησκεία, αλλά ένα ιδεολόγημα. Αποτέλεσμα, φυσικά, αυτού, όταν δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή μέσα από τις εκκλησίες πιστών, οι 850 προτεσταντικές αιρέσεις με αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι ίδιοι οι λόγιοι προτεστάντες αποδέχονται την αλήθεια αυτή και γι'αυτό τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στενά και με τις ορθόδοξες εκκλησίες, προκειμένου να τους μεταδώσουν την εκκλησιαστική πνευματικότητα που, κατά λάθος, ο Λούθηρος αφήρεσε όταν θέλησε να σταματήσει την παπική δικτατορία.
Θέτοντας σε μια παρένθεση τα "αρνητικά" δεν πάει να πει πως τα αποκλείεις και πως παύουν να υπάρχουν...
Ο πυρήνας της θρησκείας σου είναι η αγάπη. Αλλά η κοινωνία έχει ξεχάσει να αγαπά.
Μήπως μπορείς να μου αιτιολογήσεις γιατί ο Προτεσταντισμός είναι απλό ιδεολόγημα και όχι θρησκεία;
Εγώ πάντως θα σου πω γιατί δεν είναι, έτσι όπως το ξέρω εγώ.
Η γιαγιά μου από την Ολλανδία πηγαίνει κάθε εβδομάδα στην εκκλησιαστική χορωδία, και τραγουδά πάντα στις εκδηλώσεις της τοπικής εκκλησίας. Οι εκκλησίες εκεί, δεν ξέρω αν το έχεις ακουστά, είναι λιτές, χωρίς εικόνες και χρυσά και κρύσταλλα μέσα. Απλά μια αξιοπρεπής αίθουσα για την τέλεση της λατρείας. My point is that αν ο Προτεσταντισμός ήταν απλό ιδεολόγημα, θα περιοριζόταν στον πνευματικό κόσμο και θα θα επεκτεινόταν στην καθημερινή ζωή των πιστών.
Οι αξίες από μόνες τους στον ένα άνθρωπο δεν κάνουν τίποτα... Αλλά η κοινωνία αποτελείται (και) από αυτό τον άνθρωπο... Η κοινωνία ασφαλώς και αντικατοπτρίζει τη μέση κατάσταση του συνόλου, χωρίς να σημαίνει ότι αν κάποιος άνθρωπος επιλέγει να έχει κάποιες αμιγείς αξίες άσχετα με το τί κάνει το σύνολο δεν έχει νόημα.
Τώρα στην Αμερική, δε διψάνε μόνο στη θρησκεία για γνησιότητα... Όλα όσα βλέπουν και κάνουν και τρώνε και μυρίζουν είναι κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.