Αρχική Δημοσίευση από miv:
Ακριβώς για το λόγο αυτό θεωρώ άστοχο τον πόλεμο κατά της θρησκείας.
Είναι γεγονός όμως ότι η ύπαρξη των θρησκειών έχει αποτελέσει πηγή πολλών δινών για την ανθρωπότητα, και αυτό το λέω για τους εξής λόγους:
- η θρησκεία έχει αποτελέσει αφορμή για πολέμους μεταξύ ανθρώπων
- η θρησκεία έχει αποτελέσει λόγος για αρνητικές διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων, ρατσισμό
- η θρησκεία έχει αποτελέσει λόγος για την ανάπτυξη της μισαλλοδοξίας με το υποσυνείδητο σκεπτικό ότι "αφού εσύ δεν πιστεύεις ό,τι ΕΜΕΙΣ, σε απεχθανόμαστε"
- η θρησκεία περιορίζει την εσωτερική ανεξαρτησία (αυτό που είπα παραπάνω)
- η θρησκεία γίνεται σε πολλές περιπτώσεις αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πολιτική εξουσία για την άσκηση ελέγχου και επιρροής στους ανθρώπους
Και συγνώμη, αλλά τα παραπάνω τα θεωρώ τόσο σημαντικά μειονεκτήματα (και ποιος ξέρει πόσα άλλα θα υπάρχουν που δεν ανέφερα) που έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι οι θρησκείες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας.
Το πλεονέκτημα του "μου δίνει δύναμη και ελπίδα" είναι κατά πολύ κατώτερο των παραπάνω μειονεκτημάτων τα οποία μαστίζουν καθημερινά τον κόσμο.
Μπορεί βέβαια μια θρησκεία που να διδάσκει τον σεβασμό, την αγάπη κ.τ.λ. να μπορεί εν τέλει να προσφέρει κάτι θετικό στην ανθρωπότητα, όμως αυτό προϋποθέτει έναν κόσμο ο οποίος θα αποτελείται από ανθρώπους ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΟΥΣ, που δεν θα επηρεάζονται από προπαγάνδες και δεν ξέρω 'γω τι άλλο και θα μπορούν να ασπάζονται τη θρησκεία χωρίς να αλλοιώνουν αυτά που πρεσβεύει με το πέρασμα των χρόνων.
Από την άλλη όμως, τώρα που το σκέφτομαι, η κοινωνία εξελίσσεται και κατά συνέπεια πρέπει και η θρησκεία να μεταβάλλεται (πχ κάποτε - αν δεν κάνω λάθος- η θρησκεία όριζε να μην συνουσιάζεται ένα ζευγάρι πριν το γάμο ή/και η εκκλησία θεωρεί(ούσε) τον αυνανισμό αμαρτία). Τόση μεγάλη επίδραση/εισβολή της θρησκείας στην καθημερινή ζωή δε τη βρίσκω καλή.
Όσο απαισιόδοξο και αν ακούγεται, δε μου φαίνεται ότι ο άνθρωπος είναι έτοιμος για θρησκείες και μάλλον δεν θα είναι ποτέ.
Κάθε γονέας θα προπαγανδίζει υπέρ της θρησκείας του στα παιδιά του ώστε να τους την περάσει, ώστε να μην διαμορφώσει το παιδί άλλη κοσμοαντίληψη και εν τέλει - ο γονέας- χάσει τον "εσωτερικό έλεγχο" του παιδιού του. Η θρησκεία πάντα θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μέσα για την άσκηση επιρροής με σκοπό την ικανοποίηση συμφερόντων και καθώς επίσης θα υπάρχει μισαλλοδοξία έναντι των αλλόθρησκων.
Μπορεί π.χ. εσύ miv να αντιλαμβάνεσαι όπως αντιλαμβάνεσαι τον Χριστιανισμό. Τον αντιλαμβάνεται όμως και η πλειοψηφία των ανθρώπων έτσι;
Και μιας που μιλάμε για
πιστεύω, η πλειοψηφία, στην προκειμένη περίπτωση, είναι αυτή που θα δώσει τον ορισμό του
Χριστιανισμού.
Σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί ξεχωριστή κοσμοθεωρία του καθενός, και παύει να θεωρείται μεμονωμένη θρησκεία. Αποτελεί μια ξεχωριστή κοσμοθεωρία που τράβηξε μεγάλο μέρος των στοιχείων της από την x θρησκεία.
Μπορεί να τάσσομαι προς το παρόν κατά των θρησκειών (με την έννοια ότι είμαι κατά της γενικότερης ύπαρξής τους και όχι ότι προσπαθώ να βγάλω την πίστη κανενός

), ωστόσο ομολογώ πως το όλο θέμα των θρησκειών δεν το έχω πολυψάξει εις βάθος και σκεφτεί. Μετά τις πανελλαδικές που θα έχω επιτέλους και ηρεμία και χρόνο να σκεφτώ, θα το φιλοσοφήσω περισσότερο. Είναι μεγάλο θέμα άλλωστε.
-petros