Τυγχάνει να τελειώνω Μαθηματικός και για όσα χρόνια σπουδάζω αυτήν την επιστήμη βιώνω μια αρνητική προκατάληψη από τους Έλληνες κάθε ηλικίας. Όσους ξέρω συνέχεια με αποθαρρύνουν. Μου παρουσιάζουν τα αρνητικά αυτής της επιστήμης όχι με βιοποριστικές αναφορές. Θεωρούν ότι σπουδάζω κάτι σαν Φιλοσοφία...ολίγον άχρηστο και τόσος κόπος με Φυσικές κτλ για να διδάσκω κλάσματα σε βαριεστημένα παιδάκια 1ης Γυμνασίου. Μέχρι και οι γονείς μου για ένα διάστημα δεν καταλάβαιναν την σημασία ή την δυσκολία των Μαθηματικών ως επιστήμη, ως σύνολο σπουδών...κτλ. Νόμιζαν ότι εφόσον δεν έχουν άμεσες εφαρμογές είναι άχρηστα. Σαν μελλοντικός (πιθανός) καθηγητής Μαθηματικών βλέπω μια κουρασμένη νεολαία η οποία θεωρεί τα Μαθηματικά σαν κάτι που μας υποχρεώσανε να μάθουμε δια της βίας και ναι μεν καλά είναι, άλλα άσε μας ρε φίλε με τις θεωρίες σου. Πήγαινε να τις πουλήσεις αλλού. Αυτήν την εικόνα βλέπω.
Γενικά βλέπω ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια προγονοπληξία προς την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία όχι ότι είναι κακό, ίσα ίσα που πρέπει να «μνημονεύουμε» τις αρχαίες μας ρίζες και να μελετάμε υπό μια άλλη σκοπιά αυτόν που ονομάζουμε Ελληνικό Πολιτισμό (Αρχαίο και Νέο) αλλά και τα Μαθηματικά αν ανατρέξουμε στα βάθη των αιώνων αποτελούν μέρος του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και της ανθρώπινης διανόησης. Τα Μαθηματικά είναι ένα κορυφαίο ανθρώπινο δημιούργημα το οποίο εξελίσσεται όσο εξελίσσεται ο άνθρωπος, στο πέρασμα των αιώνων. Αντί να δώσουμε μια ισάξια θέση μαζί με τα Αρχαία Ελληνικά, να τα αγαπήσουν οι νέοι άνθρωποι, η Ελληνική κοινωνία,... να καταλάβουν ότι αποτελούν ένα μέρος της Κλασικής Φιλοσοφίας, τα θεωρούμε «αντικείμενο» της θετικής ή της τεχνολογικής και επειδή ότι θέλει σκέψη το φοβόμαστε, τοποθετούμε μια διόλου κολακευτική ταμπέλα «τα Μαθηματικά είναι δύσκολα - δεν έχω μαθηματική σκέψη - δεν θα σπουδάσω Μαθηματικά - κτλ». Δηλ., μέσα από τις επιλογές μας, ασχέτως επιλογής σπουδών τα αποβάλλουμε από το πλαίσιο των γενικών γνώσεων και της Ελληνικής κουλτούρας μας. Ναι, τα Μαθηματικά πριν την Βιομηχανική Επανάσταση ήταν Σχολή της Φιλοσοφίας μαζί με την Φυσική. Ο Πλάτωνας, θεωρούσε ότι τα Μαθηματικά (και συγκεκριμένα η Αριθμητική) είναι χρήσιμη για έναν άνθρωπο γι' αυτό θα πρέπει να την μαθαίνει από παιδική ηλικία. Λόγω Μαθηματικού αναλφαβητισμού, σήμερα πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν Αριθμητική. Γνωρίζουν τυφλές μηχανιστικές μεθόδους επίλυσης ασκήσεων. Όμως δεν γνωρίζουν Μαθηματικά. Τα Μαθηματικά δεν είναι επίλυση ασκήσεων. Θα πρέπει να αλλάξουμε την στάση μας απέναντί τους. Δεν ξέρω γιατί στην Ελλάδα όταν εννοούμε Ελληνική Γραμματεία, τα Μαθηματικά είναι απέξω;

Γιατί τα Μαθηματικά αντιμετωπίζονται με τόσο ρηχή και χρησιμοθηρική σκέψη; Δηλ., ότι μου αποδόσει άμεσους καρπούς (τρόπος του λέγειν) είναι καλό ενώ ας πούμε...αν σπουδάζω Βιολόγος, τι τα θέλω τα ανώτερα Μαθηματικά; Και όμως σήμερα, πολλές ενότητες της Βιολογίας στην έρευνα χρειάζεται διεπιστημονική προσέγγιση με μαθηματικά μοντέλα (βλ. Μαθηματική Βιολογία, Χημεία Υδάτων, Βιολογία Πληθυσμών, Βιολογία Κυττάρου, Θεωρητική Οικολογία,..κτλ).
Ενημερωτικά, από τότε που άρχισε η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, τα Μαθηματικά επεκτάθηκαν και σε βιομηχανικές εφαρμογές μέσω τεχνικών μαθηματικοποιημένων μοντέλων. Γενικά, isida, τα Μαθηματικά του σχολείου είναι ένα σκαλοπάτι για την Μαθηματική Επιστήμη όπως την έφερε μέχρι σήμερα ο άνθρωπος. Μπορεί να ακούγονται βλακείες αυτά που λέω, αλλά περισσότερο βλακείες για έναν ειδήμονα, ακούγονται οι «φωνές» των μαθηματικών οι οποίοι ζητούν και εφαρμογές των μαθηματικών για να γίνουν πιο «δελεαστικά» και «πιασάρικα» (χάνοντας την μαγεία τους), ενώ αγνοοούν τις απλές ιδιότητες των ριζών, οι οποίες μάλλον δεν είναι και τόσο απλές και για φοιτητές θετικών επιστημών (π.χ. φυσικής, βιολογίας,...κτλ). Τα απλά Μαθηματικά του σχολείου, όσο απλά μπορούν να θεωρηθούν χτίζουν ένα υπόβαθρο όπως και με την γλώσσα. Στην χώρα μας, θεωρούμε πολύ μπανάλ και ξεπερασμένη επιστήμη τα Μαθηματικά εφόσον υπάρχουν άλλες πιο «εξειδικευμένες» επιστήμες - κλάδοι των Μαθηματικών και πιο εφαρμοσμένες επιστήμες (π.χ. ιατρική, βιολογία,...κτλ). Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται γι' αυτό. Γενικότερα, τα Μαθηματικά προσδίδουν μια συνδυαστική και αφηρημένη σκέψη που είναι χρήσιμη για πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Μάλιστα σήμερα οι σπουδές είναι περισσότερο πολύπλευρες από ποτέ. Η κοινωνία όμως, αντιμετωπίζει τα Μαθηματικά έχοντας ξεμείνει στον 16ο αιώνα. Στην χώρα μας λόγω μη Μαθηματικής παιδείας, πήξαμε σε θεωρητικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ζοφερή καθημερινότητα με Φιλοσοφικά μοντέλα (μη μαθηματικά), τα οποία δείχνουν την αποτυχημένη χρήση τους.