Είχαμε κάποιο νεώτερο σε σχέση με την υπόθεση; Εκδικάστηκε ή ορίστηκε δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος κ.λπ.;
Όπως και να έχει, πέρα από τα νομότυπα, νομίζω ότι το περιστατικό εγείρει και ένα ζήτημα ηθικής για την ελληνική κοινωνία. Κάπου διάβασα μέσα στα σχόλια ότι εφ' όσον οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι «μπούρδες», δεν πρέπει να υπάρχει ποινή για την προσβολή τους. Νομίζω ότι το να θεωρούμε τα πιστεύω των άλλων ως «μπούρδες» και να επιτιθέμεθα σε αυτά όταν διαφωνούμε μαζί τους είναι δείγμα ότι κι εμείς - ως μεμονωμένα άτομα και ως κοινωνία - δεν έχουμε συμφιλιωθεί με τα δικά μας πιστεύω. Θα πάρω δύο μη φορτισμένα παραδείγματα - ως προς τη θρησκεία. Βγαίνουν (φανατικοί) κρεατοφάγοι και πάνε και τρώνε κρέατα σε φεστιβάλ vegan/χορτοφαγίας κ.λπ. και, από την άλλη, βγαίνουν (φανατικοί) vegan/χορτοφάγοι και σπάνε κρεοπωλεία. Αμφότερες οι πλευρές, νομίζω, ότι δεν έχουν χωνέψει όχι μόνο τη διαφορετικότητα ως ιδέα και αντίληψη του κόσμου, αλλά ούτε και τη δική τους (διαφορετική) άποψη/θέση/στάση.
Διότι, αν είσαι καλά και σίγουρος με τον εαυτό σου και τις θέσεις σου, δεν κοιτάς να επιβεβαιώσεις την ορθότητα της άποψής σου με το να «αφανίσεις»/μειώσεις τις άλλες απόψεις.
Επομένως, στα πλαίσια του «μαθαίνω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα/αξίες κ.λπ.» δε θα ήταν κακό, από τη σκοπιά της παιδευτικής λειτουργίας που έχει η άσκηση δικαιοσύνης, να υπάρξει κάποια ποινή στον κύριο που κατέβαζε καντήλια στον Μωάμεθ. Κυρίως για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Άνθρωποι είμαστε όλοι, δεν έχουμε λόγο να προσβάλλουμε ο ένας τα πιστεύω του άλλου, ειδικά όταν χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο.
Επίσης, take it easy με τα πιστεύω μας ο καθένας, ειδικά σε θέματα θρησκείας. Υπάρχει ή δεν υπάρχει θεός, είναι θέμα προσωπικής πίστης του καθενός. «Προσωπικής» πάει να πει ότι - στα πλαίσια του νόμου - καθείς πράττει όπως θέλει και «πίστης» πάει να πει ότι δε χρειάζεται κανείς τεκμήρια για να αποδείξει την ύπαρξη ή μη του εκάστοτε θείου. Αλλιώς, δε θα ήταν πίστη, θα ήταν γεγονός. Οπότε, το ίδιο ευφυείς είναι και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι και οι άθεοι και οι αγνωστικιστές και όλοι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.