Εγώ τελείωσα ΗΜΜΥ ΕΜΠ, είχα πάρει ροές Σ και Ζ ολόκληρες, Μ και Ε μισές, δηλαδή βγήκα "ενεργειακός" και τώρα ασχολούμαι με AI.
Καταρχάς υπάρχει περίπτωση άμα πας στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ τα εισαγωγικά μαθήματα των Ναυπηγών (μαθηματικά, φυσική, μηχανική κτλ) που είναι κοινά με τους ΗΜΜΥ να σου τα αναγνωρίσουν. Αλλά ναι κάποια μαθήματα στους Ναυπηγούς τζάμπα θα τα έχεις περάσει και θα πάνε χαμένα, συνεπώς εγώ σου προτείνω να μείνεις στους Ναυπηγούς.
Το όλο ζητούμενο είναι οι ροές Υ και Λ στους ΗΜΜΥ, γνώση που δεν την δίνουν οι Ναυπηγοί. Εγώ αυτές τις ροές δεν τις επέλεξα γιατί ένιωθα ότι είναι πολύ back-end γραφειοκρατία σε μεγάλη απόσταση από τις εφαρμογές του engineering και του AI. Αντίθετα τις ροές Μ και Σ, πάνω κάτω και οι Ναυπηγοί τις έχουν. Επίσης στα εργασιακά δικαιώματα, Ναυπηγοί και ΗΜΜΥ είναι στο ίδιο σημείο στο ΤΕΕ.
Συνεπώς τι προτείνω: Μείνε στους Ναυπηγούς (έχω υποθέσει ότι έχεις περάσει πολλά μαθήματα να μην πάνε χαμένα), πάρε όσο πιο πολλα μαθήματα επιλογής μπορείς σε προγραμματισμό, μαθηματικά, στατιστική, μοντελοποίηση, αυτόματο έλεγχο, ρομποτική και Νευρωνικά Δίκτυα και όλα καλά θα πάνε. Π.χ. επέλεξε τα ακόλουθα μαθήματα των Ναυπηγών:
8ο εξαμηνο:
Στοχαστική Μοντελοποίηση και Πρόβλεψη Θαλασσίων Συστημάτων
Ειδικά Συστήματα Ελέγχου Πλοίου
Τεχνητή και Υπολογιστική Νοημοσύνη στη Σχεδίαση και Λειτουργία Πλοίων
Αριθμητική Ανάλυση ΙΙ
Προχωρημένα Θέματα Μερικών Διαφορικών Εξισώσεων - Ολοκληρωτικές Εξισώσεις
Επεξεργασία Πληροφοριών
Εφαρμοσμένη Συναρτησιακή Ανάλυση (με Παραδείγματα σε Προβλήματα Μηχανικού)
9ο εξαμηνο:
Μαθηματική Μοντελοποίηση Ροών με Άνωση
Αριθμητικές Μέθοδοι στην Επιστήμη του Μηχανικού Ι
Εισαγωγή στα Μη-Γραμμικά Συστήματα και Εφαρμογές στη Ναυπηγική
Παντού όλες τις εργασίες θα τις κάνεις στην Python όχι στο Matlab (θα το απαιτήσεις αυτό απο τους καθηγητές), πάντα στον υπολογιστή σου θα έχεις Linux, όχι Windows και μόλις με το καλό τελειώσεις τους Ναυπηγούς μια χαρά θα μπορείς να ασχοληθείς με AI και ειδικά με τα Νευρωνικα Δίκτυα που είναι ο πυρήνας του AI. Απλώς πάντα θα μαθαίνεις πράγματα με self-study. Και θα είσαι και πανέτοιμος για direct εφαρμογή του AI στην Ναυπηγική. Το πολύ πολύ να κάνεις το μεταπτυχιακό: Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση στο ΕΜΠ.
Τώρα τι να πω αν έχεις περάσει σχετικά λίγα μαθήματα στους Ναυπηγούς (συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων εξεταστικής Σεπτεμβρίου 2023) και θες να μάθεις πολύ AI σε προπτυχιακό επίπεδο χωρίς να χρειαζεται κάποιο μεταπτυχιακό, τότε ναι πήγαινε στους ΗΜΜΥ πάρε ροές ΥΛΣΜ, εστίασε στα μαθήματα AI (περίπου 3 στην Υ, 2 στην Λ, 4 στην Σ) και δεν πειράζει που έχασες έναν χρόνο στους Ναυπηγούς. Είσαι ακόμα νέος και έχεις πολύ χρόνο στην ζωή σου.