καλησπέρα, έδωσα φέτος πανελλήνιες και δηλώνω εμφανώς προβληματισμένη σχετικά με τις σχολές που θα δηλώσω στο μηχανογραφικό. νομίζω πως είμαι ανάμεσα σε τμήματα ημμυ και μαθηματικών (με προτεραιότητα στο ημτυ και μαθηματικό Πάτρας λόγω τόπου κατοικίας). σίγουρα υπάρχουν κι άλλα θέματα στο φόρουμ όσον αφορά σ'αυτά τα τμήματα, αλλά δεν βρήκα απαντήσεις ακριβώς στις απορίες μου, οπότε προτίμησα να ξεκινήσω ένα νέο θέμα.
για να μην τα πολυλογώ, αγαπώ πολύ τα μαθηματικά και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να φοιτεί σε ένα τμήμα που δεν τα περιλαμβάνει, αλλά σχετικά με τα τμήματα μαθηματικών έχω τις εξής απορίες: ένας μαθητής που του αρέσουν τα μαθηματικά του λυκείου, είναι εύκολο να φρικάρει με αυτά του πανεπιστημίου; ποιος είναι ο μέσος χρόνος αποφοίτησης των μαθηματικών τμημάτων; και είναι πιθανό με κάποιο μεταπτυχιακό ένας απόφοιτος μαθηματικού να βρει δουλειά σε κλάδο που ασχολείται μόνο με μαθηματικά (εκτός από καθηγητής); ή έστω με πληροφορική;
Πιστεύω οτι με κάθε επιστήμη θα φρικάρεις εαν την ψάξεις σε περισσότερο βάθος, όπως αρχίζεις να κάνεις στο πανεπιστήμιο. Ας πούμε και στο ημμυ δεν θα ασχολείσαι με ράβδους που τρέχουν πάνω σε κυκλώματα ή προβλήματα με αντιστασούλες, έτσι ; Αυτά είναι παιδικά προβλήματα για να μάθεις βασική φυσική. Οι πραγματικές εφαρμογές είναι τερατωδώς πολύπλοκες

.
Όπως και να έχει εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι σαφώς στο πανεπιστήμιο εφόσον εστιάζεις σε μια επιστήμη, τα πράγματα δυσκολεύουν, διαφορετικά δεν θα υπήρχε ανάγκη να υπάρχει αυτή η επιστήμη και να σπουδάζεται. Ωστόσο μην ανησυχείς, κανείς δεν θα περιμένει απο την πρώτη μέρα να αντιμετωπίσετε θηρία ερχόμενοι απο το λύκειο.Η μετάβαση για όλες τις σχολές και όλα τα τμήματα γίνεται σταδιακά. Εαν δηλαδή αυτό σε αποθαρρύνει απο το να επιλέξεις το μαθηματικό τότε θα σου έλεγα να μην το σκέφτεσαι.
Τώρα τα μαθηματικά εαν δεν κάνω λάθος πρέπει να έχουν έναν μέσο όρο αποφοίτησης τα 5-6έτη. Δεν θυμάμαι με απόλυτη σιγουριά. Και πάλι όμως μην σε αποθαρρύνει αυτό καθώς πλέον μπαίνει όποιος να'ναι, οπότε είναι και λογικό να τελειώνει όποτε να'ναι. Εαν εσύ ξέρεις τι σου γίνεται και επιλέξεις συνειδητά την σχολή δεν νομίζω να έχεις θέμα. Τέλος όσον αφορά στο εργασιακό κομμάτι ναι γίνεται, απλά πιθανότατα όχι στην Ελλάδα. Και πάλι δεν θα έπρεπε να σε φοβίζει αυτό κατά την γνώμη μου. Εαν πράγματι είσαι τόσο καλή στα μαθηματικά, γιατί να περιορίσεις το ταλέντο σου στον τόπο μας ; Εαν κινηθείς τώρα προς μεταπτυχιακά σχετικά με την πληροφορική είναι αρκετά πιθανό να βρεις δουλειά και εδώ.
επιπλέον, μήπως είναι προτιμότερο, εφόσον δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με πληροφορική και φυσική (και σχετικά μου αρέσουν αυτά τα μαθήματα), να μπω ημμυ (αν την πιάνω);
Το εαν είναι προτιμότερο μπορείς να το απαντήσεις εσύ και μόνο εσύ. Φυσική μπορείς να δεις εως ένα βαθμό και απο το μαθηματικό(βάσει της σκοπιάς των μαθηματικών). Ο λόγος που θα άξιζε να επιλέξεις ημμυ είναι εαν θες να τα συνδυάσεις όλα αυτά. Δηλαδή και γνώσεις μαθηματικών, και φυσικής, και πληροφορικής και ηλεκτρολόγων μηχανικών. Είναι αρκετά σύνηθες αυτό καθώς τα πραγματικά συστήματα έχουν όπως είπα υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας και χρειάζεται ο σχεδιαστής να έχει ευρύ επιστημονικό υπόβαθρο, που μπορεί να περιλαμβάνει απο γνώσεις πάνω σε υλικά μέχρι και στα οικονομικά και σε ότι άλλο ενδιάμεσο υπάρχει.
στα τμήματα των ημμυ είναι απαραίτητο να έχεις γνώσεις πέρα από αυτές που αποκτώνται στο λύκειο, όπως πχ προγραμματισμό ή εμπειρία σε hands-on projects;
Όχι,μπορείς να τα πας εξαιρετικά χωρίς να έχεις καθόλου προηγούμενες γνώσεις και εμπειρία σε οτιδήποτε. Εαν έχεις όμως, προφανώς θα σε βοηθήσουν να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τι κάνεις στην σχολή και γιατί. Εαν ψάχνεσαι γενικά απο μόνη σου θα σε βοηθήσει να κάνεις την διαφορά.
και τέλος, αξίζει κάποιος να τελειώσει μαθηματικό και στη συνέχεια να κάνει κάποιο μεταπτυχιακό σχετικό με πληροφορική και να ασχοληθεί με κάποιον συναφή κλάδο ή είναι προτιμώτερο να μπει εξαρχής ημμυ;
Δεν νομίζω οτι υπάρχει προτιμότερο σε αυτά τα πράγματα. Κόσμος πάει και έρχεται και απο τις δύο κατευθύνσεις. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι το εξής : Το ημμυ έχει πολλά μαθηματικά, αλλά όχι όσα έχει το μαθηματικό προφανώς και ούτε προσεγγίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ο μαθηματικός κάνει μαθηματικά για τα μαθηματικά. Ο φυσικός τα χρησιμοποιεί για να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την φύση και ο μηχανικός για να σχεδιάσει κάτι που να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο τον οποίο επιθυμεί.
Υπάρχει μια καλή μεριά αυτού και μια κακή. Η κακή είναι οτι αρκετά fancy πράγματα όσον αφορά στα μαθηματικά δεν θα τα δεις στο ημμυ. Και ο λόγος είναι οτι οι ημμυτες δεν δυσκολεύουν τα μαθηματικά εαν αυτό δεν έχει να προσφέρει στην πράξη κάτι. Επομένως ένα διαφορετικό formulation μπορεί να είναι ισχυρό, να κρύβει βαθιές έννοιες απο πίσω του κτλπ. Αλλά εαν η αξία του είναι κυρίως ακαδημαική, πιθανότατα θα παραβλεφθεί. Το οποίο προφανώς εαν έχεις αγάπη για την επιστήμη των μαθηματικών θα σου ξυνίσει πολύ άσχημα(συμβαίνει σε αρκετό κόσμο).
Η καλή μεριά αυτού είναι πως εαν κάτι όντως θα σε κάνει καλύτερο στην δουλειά σου και θα σου επιτρέψει να συστηματοποιήσεις τον σχεδιασμό, τότε θα το διδαχτείς ή θα αφορά το πεδίο σου τουλάχιστον με κάποιον τρόπο και θα μπεις στην διαδικασία να το ψάξεις. Οπότε δεν μπουχτίζεις με όλα τα περιττά και δύσκολα μαθηματικά χωρίς λόγο. Και αυτό είναι σημαντικό διότι όσα θα μάθεις σημαίνει οτι έχουν και θεωρητική και πρακτική ουσία, και τίποτα χρήσιμο δεν μένει εκτός.
Μερικοί τομείς που περιλαμβάνουν πολλά μαθηματικά είναι :
Επεξεργασία σήματος & στοχαστικά σήματα
Τηλεπικοινωνιακά συστήματα/Μοντελοποίηση ασύρματων καναλιών*
Θεωρία αυτόματου ελέγχου
Θεωρία πληροφορίας*
Θεωρία κωδίκων(μαθηματικοί κώδικες όχι προγραμματισμός)*
Ηλεκτρικές μετρήσεις(μετρολογία γενικότερα)
...και φυσικά ο τομέας του ηλεκτρομαγνητισμού
(Αυτά με τον αστερίσκο * είναι αυτά που θεωρώ οτι είναι πιο κοντά σε pure μαθηματικά απο όλα και για αυτό διδάσκονται και σε μαθηματικά τμήματα ως επιλογής μαθήματα).
Συνοπτικά, κατά την γνώμη μου εαν σε εξιτάρουν μόνο τα μαθηματικά επέλεξε μαθηματικό. Εαν θες να έχεις περισσότερη ποικιλλία στο γνωστικό σου υπόβαθρο επέλεξε ημμυ.