Δεν έχω διδάξει ποτέ επίσημα, μόνο off the record έχω προσφέρει βοήθεια 3 φορές:
1)Στην κολλητή μου φυσική 3ης όπου με είχε συμβουλευθεί. Συγκεκριμένα, το πως να διαχειρίζεται ασκήσεις όταν δεν έχει ιδέα πως να προχωρήσει, το πως να χειρίζεται εξισώσεις ώστε να τα πετάει όλα στο χαρτί και να λύνει ως προς κάποιο άγνωστο ώστε να βρει αυτό που χρειάζεται (δηλαδή, την έννοια της παραμετροποίησης)
2)Σε μια πρώην μου, την πρακτική έννοια της «1-1» συνάντησης, παλι ακριβώς ώστε να μπορεί να προχωρήσει τις ασκησεις της 3ης
3)Στο εσπερινό επαλ που πήγαινα σε συμμαθητές μια φορά να καταλάβουν την έννοια της ώσμωσης και μια άλλη πως μια πρωτοβάθμια εξίσωση μετατρέπεται σε 2D γράφημα
{για όποιον δεν το έχει προσπαθήσει να διδάξει αυτές τις έννοιες σε 50αρηδες που δεν τα έχουν ξανακούσει, έχει τη δυσκολία του το task…}
Out of my head όλα τα παραπάνω, έχοντας να δω το σχετικό τυπολογίο από το λύκειο και πιάνοντας τα ξανά για πρώτη φορά από τότε.
Δεν υπήρχε περίπτωση εννοείται να έφτανα το επιπεδο ενός αμιγούς μαθηματικού ή αμιγούς φυσικού, ούτε με ενδιέφερε, το μόνο που έκανα ήταν να προσφέρω πρακτικές στρατηγικές ή να τους δίνω να καταλάβουν τη φυσική σημασία των σχέσεων. Κοινότυπα εντελώς πράγματα θεωρώ για το επιπεδο πολλών από εδώ μέσα!
Δυστυχώς όμως, όπως οι δικοί μου οι καθηγητές -τότε- δεν είχαν καταφέρει να μου εμφυσήσουν αυτό τον τρόπο σκέψης, για το επιπεδο της 3ης λυκείου που όταν το πράγμα «δεν τσουλάει» στο πρόβλημα, σου λύνει τα χερια και το οποίο κατεκτησα μόνος μετα από χρόνια,
τα πράγματα από ότι ειδα συνέχισαν να διδασκονται με τον ίδιο τρόπο και στις μετέπειτα γενιές.
(Part 1)
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 28 Ιουλίου 2024
(Part 2)
Το μόνο πράγμα που θα δεχόμουν από τον εαυτό μου να διδάξει επίσημα, σε αντίθεση με το παραπάνω, και να αναλάβω πλήρως την ευθύνη,
είναι η τέχνη της παπαγαλίας.
Επαλ Υγείας και Κατατακτήριες δηλαδή.
Η παπαγαλία θέλει κι αυτή τη μεθοδολογία της πέρα από την ξερή αποστήθιση, και φυσικά συστηματοποίηση.
Πολλά παιδιά στην 3η λυκείου τα καταφέρνουν εξαίσια με στυγνή επανάληψη, πολλά όμως παιδιά τα δυσκολεύει και δεν θα έπρεπε…
Όταν ειδικά η ύλη από τις 200 σελίδες του σχολικού μετατρέπεται στις 2000+ των κατατακτήριων, όπου και το «και» έχει σημασία,
εκει χρειάζεται πραγματική προπόνηση ολυμπιακου επιπέδου και ευρηματικές μεθόδους, φυσικά με την κατανόηση να μην είναι τόσο απαραίτητη ή να αποτελεί μακρινή ανάμνηση.
Σωστο ή λάθος (για εμένα σωστότατο) είναι απαραίτητη η παπαγαλία για το απόλυτο άριστα, όποτε εκεί κρίνω για μένα ως απόφοιτος «μη-καθηγητικού» τμήματος θα μπορούσε να υπάρξει χώρος.
Αλλά οι προτεραιότητες είναι άλλες για να ασχοληθώ με αυτό