Εγώ έχω να καταγγείλω ότι όλοι οι συμμαθητές μου στο φροντιστήριο είναι από τα ιδιωτικά και όλοι ανεξαιρέτως:
1)Έχουν 20 σε όλα τα μαθήματα κι εκτός κατεύθυνσης,δηλαδή να βλέπεις μαθητή της θεωρητικής να έχει 20 στα μαθηματικά.(Εγώ μέχρι και αρχαία κατεύθυνσης είχα 19 στο πρώτο τετράμηνο για "επισήμανση" και χάνω 60 μόρια από αυτό.Δηλαδή αν παιχτεί στη λεπτομέρεια το πράγμα,που θα παιχτεί,τι κι αν εγώ είμαι καλύτερη στα αρχαία?Οι βαθμοί των ιδιωτικών θα με φανε λάχανο).
2)Δεν έχουν καν αγοράσει τα βιβλία γενικής.
3)Ζήτημα αν έχουν κάνει γενική παιδεία 10 ώρες όλη τη χρονιά.Πράγμα που σημαίνει περισσότερες ώρες κατεύθυνση.
4)Δε γράφουν ούτε το υποχρεωτικό διαγώνισμα της γενικής παιδείας του πρώτου τετραμήνου,ενώ εμείς γράψαμε κοινωνιολογία μέχρι και στο δεύτερο τετράμηνο.
5)Τώρα στις ενδοσχολικές τους δίνουν φυλλάδια με τα θέματα και τις απαντήσεις τους,τα βγάζουν πάνω στο θρανίο τους και αντιγράφουν.=Καλύτερο απολυτήριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
6)Δικαιούνται(άτυπα)ένα μήνα επιπλέον απουσίες.
7)Στις γιορτές,δεν κάνουν γιορτή ανήμερα της γιορτής αλλά την παραμονή και κερδίζουν έτσι κι ένα ωραιότατο 3ημερο.Θυμάμαι στην 25η Μαρτίου δεν πήγαιναν για μια εβδομάδα σχολείο.Αν συνυπολογίσεις τις μέρες που χάνουμε εμείς για καταλήψεις,είναι λιγότερες από αυτές που χάνουν με τις γιορτές.Το τραγικό είναι βέβαια ότι με ένα σνομπ υφάκι στη διάρκεια των καταλήψεων λένε:Α!Εσείς στα δημόσια κάθεστε κι επειδή είναι κι αδιάφοροι οι καθηγητές παίρνετε κι όλοι 20.Το δημόσιο,λένε,είναι η καλύτερη λύση για τρίτη Λυκείου.Μα έλα που επειδή ακριβώς οι καθηγητές είναι αδιάφοροι κι ένα βήμα πριν τη σύνταξη νοιάστηκαν αν θα περάσεις Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
8)Ας μη σχολιάσω τις δραστηριότητες που γίνονται στα πλαίσια του σχολείου και την πληθώρα εκδρομών κατά τη διάρκεια της χρονιάς.Σε μια περίπτωση μάλιστα βρήκαν και παραθυράκι στο νόμο για να πανε εκδρομή ενώ δεν προβλεπόταν.
Αυτά θυμήθηκα.Συγγνώμη αν ήμουν επιθετική,αλλά ήμουν απόλυτη για τα συγκεκριμένα παιδιά που γνωρίζω και που προέρχονται από 4 διαφορετικά μεγάλα ιδιωτικά της Αθήνας.Δε σημαίνει ότι συμβαίνει το ίδιο και για τα υπόλοιπα παιδιά των ιδιωτικών.Είναι πάντως σπάσιμο νεύρων να ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει δημόσια δωρεάν παιδεία ενώ οι συνθήκες σπρώχνουν τους περισσότερους προς την ιδιωτική.Κι εγώ αν είχα την οικονομική δυνατότητα σε ιδιωτικό θα έστελνα το παιδί μου(αν και αν λειτουργούσε όπως τα παραπάνω,μάλλον ένα βολεμένο παιδί θα έκανα)γιατί δε θα ήθελα να φτύνει αίμα για να βγάλει ένα βαθμό από τη στιγμή που ο άλλος τον έχει
δεδομένο.Και καταλήγουμε πάλι,όπως πάντα,ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες για όλους ούτε καν για το "αδιάβλητο"σύστημα των Πανελληνίων.Λυπάμαι που μπήκα σ'αυτή τη διαδικασία της σύγκρισης,αλλά είναι αναπόφευκτο σε ένα ανταγωνιστικό σύστημα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.