Τι δουλειά κάνει ο Πολιτικός Μηχανικός: Χτίζει δρόμους, γέφυρες, οικοδομές. Κι άμα λάχει, βγάζει καμιά ενεργειακή ή αρχιτεκτονική μελέτη.
Τι θα περίμενε, επομένως, να δει κανεί, μπαίνοντας ως πρωτοετής ΠολΜηχ? Μα να δει άτομα που θέλουν να βγουν σε 5 χρόνια και να γίνουν μπετατζήδες. Όχι να πάνε στην οικοδομή και να ρίχνουν τα μπετά οι ίδιοι, αλλά εν πάση περιπτώση.
Τι γίνεται στην πραγματικότητα:
Καταρχήν, το 1/3 από τα παιδιά εκεί μέσα προέρχονται από τη Θετική. Και, ως γνωστόν, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν βάζει στόχο το Πολυτεχνείο από την Θετική. Όσο και αν λένε αυτά τα παιδιά ότι γουστάρουν να γίνουν μπετατζήδες, άμα τους πιέσεις θα μάθεις ότι πήγαιναν για Ιατρική/Φαρμακευτική. Όλοι τους. Άντε και καμιά Κτηνιατρική στο τσακίρ κέφι, αλλά ως εκεί.
Επομένουν 2/3 των εισακτέων, οι οποίοι και προέρχονται από την Τεχνολογική. Ένα σεβαστό ποσοστό αυτών είναι άτομα που ήθελαν να γίνουν ΗΜΜΥτες ή ΜηχΜηχ, αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεδομένου ότι εξαρχής ήθελαν Πολυτεχνείο μεν, η ζήτηση (και άρα η βάση) στους ΠολΜηχ έχει πέσει την τελευταία 5ετία δε, δήλωσαν το συγκεκριμένο τμήμα. Κάποιοι από αυτούς σκέφτονται να ήδη να κάνουν 10% το καλοκαίρι για να φύγουν.
Και πάμε σε αυτούς που απέμειναν: Δηλαδή, άτομα της Τεχνολογικής που δεν ήθελαν ΗΜΜΥ ή ΜηχΜηχ. Ένα πράμα κοινό μας ενώνει όλους και είναι..... Ότι όλοι έχουμε πατέρα (ή σπανιότερα μητέρα, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις) Πολιτικό Μηχανικό.
Για κάποιο περίεργο λόγο, το να έχεις πατέρα (ή μητέρα) εργολάβο καθιστά όνειρο ζωής σου να γίνεις και εσύ το ίδιο. Το οποίο μου φαίνεται απόλυτα λογικό, καθώς ένας φιλός μου, που ο πατέρας του σπούδαζε Πληροφορική δήλωσε το ίδιο τμήμα ως πρώτη επιλογή, ενώ άλλοι 2, που έχουν γονείς λογιστές (ο ένας τον πατέρα του, ο άλλος την μητέρα του), πήραν ΑΟΘ και δήλωσαν όλα τα Οικονομικά τμήματα της Ελλάδας (και τελικάν πέρασαν όλοι στα αντίχτοιχα τμήματα).... Δεν ξέρω αν γίνεται διακριτή η ειρωνεία...
Ποιο είναι το ζουμί της υπόθεσης?
Από τη γεννιά του '96, Πολιτικός Μηχανικός γίνεσαι αν:
α) Έχεις γονέα ΠολΜηχ
β) Αποτύχεις να περάσεις στην πρώτη σχολή της επιλογής σου (Ιατρική, Φαρμακευτική, ΗΜΜΥ, ΜηχΜηχ)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.