Κοίτα, όντως αν υπάρχει θέληση να τα συνδυάσεις, σε έναν βαθμό μπορείς. Απλά από ένα σημείο και μετά, παρεκτός και αν είσαι διάνοια ή διαβάζεις πολύ γρήγορα, δεν υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος να έχεις "επαρκείς" παράπλευρες δραστηριότητες ΚΑΙ να είσαι άριστος (μιλώντας πάντα καθαρά βαθμολογικά). Το κάνουν κάποιοι λίγοι αλλά είναι η μειοψηφία, και προφανώς θυσιάζουν από αλλού και κάπως τους βγαίνει μετά. Σκέψου μόνο την σωματική και την ψυχική κούραση από την απλή παρακολούθηση, χώρια το διάβασμα... Συν ότι σε κάποιες δύσκολες σχολές, αν ο μέσος φοιτητής ζορίζεται για έναν απλά αξιοπρεπή βαθμό, αυτός του άριστα μάλλον δεν έχει και πολλή ζωή. (Και δεν εννοώ μόνο τις εξόδους και τα ξενύχτια όταν λέω ζωή).
Για να μιλήσω για την σχολή μου γιατί γι αυτήν ξέρω, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι παιδιά τα οποία και τις γλώσσες τους έμαθαν, και εθελοντική εργασία είχαν και ψάχτηκαν με κάποιο πρότζεκτ ίσως, είναι παιδιά που θα τελειώσουν με βαθμό κοντά στο 7,5 άντε βία 8 και κάτι ψιλολόγια. Παιδιά που ασχολήθηκαν δηλαδή, αλλά δεν κάηκαν κιόλας για να βγάλουν 9+. Αντιθέτως τα παιδιά που είναι να πουν τον όρκο και γενικώς οι άριστοι, ήταν σχολή-σπίτι ήδη από τα προκλινικά έτη, και τους βγαίνουν πολλά απωθημένα τώρα που τελειώσαμε (και είναι κακά απωθημένα μετά από 6 χρόνια πίεσης. Μια χαρά είμαι εγώ με το "λίαν καλώς" μου, αν ήταν να μου βγει αυτή η στέρηση μεθεόρτια ευχαριστώ και γεια σας...).