Το σιγουρο ειναι οτι τα μαθηματικα που θα συναντησεις σε πανεπιστημιακο επιπεδο θα σε γοητευσουν παρα πολυ και θα αλλαξεις τελειως τη ματια με την οποια βλεπεις τωρα και τα μαθηματικα και τoν κοσμο εν γενει. Η επιστημη των μαθηματικων προωθει την κουλτουρα της ορθολογικης σκεψης και σου αποκαλυπτει την ''κρυμμενη αρμονια'' πισω απ τα φαινομενα, οχι μονο τα τεχνικα. Αυτα βεβαια για οποιον του αρεσουν. Ευχαριστως να σου δωσω εικονα απο οποια σχολη θες, αλλα πριν απο αυτο θα θελα να σου υπογραμμισω κατι επειδη εχω περασει απ τη θεση σου και ταυτοχρονα εχω μια καλη εμπειρια και ακαδημαικα και απ την αγορα εργασιας.
Ο μαθητης λυκειου εχει ερθει σε επαφη με καποια μαθηματα και συνηθως σκεπτεται τι μαθημα μου αρεσει, δεν σκεπτεται πως θα ειναι η εργασιακη πραγματικοτητα της ζωης του ουτε ποια ειναι τα υπολοιπα οικονοικα οικογενιακα και προσωπικα δεδομενα. Αν διδασκοταν αλλα μαθηματα θα ειχε πιθανως και αλλες αποψεις. Η δε αποψη του για τα διαφορα επαγγελματα πηγαζει κυριως απο στερεοτυπα. Ειναι λιγο σαν να τυφλωνεται διοτι τα τελευταια 18 χρονια της ζωης του δεν εχει αναλαβει καμμια οικονομικη και οικογενειακη σοβαρη ευθυνη. Επισης αν κανει μια προβολη στο μελλον, ο χρονικος οριζοντας που βλεπει ειναι περιορισμενος, δε σκεπτεται σε μεγαλο βαθος χρονου και πιο ολιστικα. Δεν ειναι λοιπον μονο ο παραγων τι μαθημα μου αρεσει αλλα αν σκεφτω τον εαυτο μου σε μεγαλυτερη ηλικια και μετα το πτυχιο, πως θα θελα να ναι η καθημερινοτητα της ζωης μου? Γιατι με τα μαθηματικα μπορεις να ασχοληθεις και ως χομπυ, δεν ειναι αναγκη να το κανεις δουλεια. Μπορεις να κανεις δουλεια το 2ο ή 3ο στη λιστα ή και κατι ασχετο που να μη το μισεις βεβαια και να εχεις τα μαθηματικα ως ασχολια τις αλλες ωρες.
Επισης η οικογενεια μου ως ποτε θα μπορει να με συντηρει? Για να σου δωσω ενα παραδειγμα, αν σου πει ο πατερας σου οτι μετα τα 18 δε σου ξαναδινω λεφτα, τι θα κανες? Προφανως αυτα αλλαζουν τις αποφασεις σου. Σκεψου δηλ οταν θα εχεις τελειωσει απο πτυχια και θα χεις μια δουλεια, πως θες να ναι η μερα σου? Θα ξυπνας το πρωι και τι θα γινεται μετα? Θα παιρνεις το αμαξι για να πας σε μια εταιρια στην κηφισιας? θα εισαι καθηγητης σε μια σχολη και ακαδημαικος? Θες να σαι στο δημοσιο και να τα ξυνεις? θα μενεις ελλαδα ή εξωτερικο? πας να μεινεις μακρια απ τους δικους σου ή θες να κινεισαι γυρω γυρω? Ποσα λεφτα θες να παιρνεις? Θελεις να διαβαζεις δια βιου, λιγο ή πολυ? Ολα αυτα πρεπει να τα σκεφτεις καθως και οτι μας εχουν περασει την καραμελα οτι πρεπει στη ζωη αυτη να κανεις επαγγελμα το πρωτο που σε εκφραζει. Μεγαλο λαθος! Η κικη δημουλα ηταν υπαλληλος στην τραπεζα, ο ελυτης χημικος, ο αινσταιν στο γραφειο πατεντων, ο σαρτρ λυκειαρχης, ο γαλιλαιος εκανε ιδιαιτερα, ο steve jobs και ο gates για αλλο πηγαιναν αλλου βρεθηκαν κλπ.
Για να μη σε κουραζω αλλο τι θα κανω εγω στη θεση σου, θα δηλωνα πρωτα απ ολα στρατιωτικη σχολη. Μετα θα εκανα μεταπτυχιακα. 2η επιλογη θα πηγαινα μηχανολογος και μετα θα ακολουθουσα κατι μαθηματικοειδες. 3η επιλογη θα πηγαινα μαθηματικος και μετα θα το συνδυαζα με ενα αλλο αντικειμενο, οχι καθηγητης στα φροντιστηρια διοτι ειναι υπερκορεσμενο και δεν εχεις και μερακι δασκαλου απ οτι ειπες. Για περισσοτερα δες και το αρθρο
https://www.tsemperlidou.gr/money-saver/work-entrepreneurship-success/min-akolouthite-to-pathos-sas