Επιβιώσαμε(;)

Mr. Crowley

Διάσημο μέλος

Ο Mr. Crowley αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,046 μηνύματα.
Νόμιζα πως ήταν λίγο πολύ προφανές. Να τα πάρουμε απ' την αρχή. Το φυσιολογικό είναι ( ή ήταν ), κάθε χώρα να έχει ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας στην οικονομία της, είτε αυτό λέγεται βιομηχανία, είτε γεωργία, είτε ναυτιλία, τουρισμό, οτιδήποτε. Στο Εκουαδόρ μπορεί να μιλάμε για γεωργικά προϊόντα και πετρέλαιο, σε μια άλλη χώρα θα μιλούσαμε για κάτι άλλο. Τώρα, όταν μια χώρα κυρήττει άρνηση αποπληρωμής του χρέους σίγουρα μια άμεση συνέπεια είναι και ένα αντίστοιχο default από τις αγορές. Αυτό δε θα πρεπε να σημαίνει την καταστροφή για την οικονομία της χώρας, αν αυτή είχε φροντίσει να έχει πάρει τα μέτρα της όπως όφειλε. Αυτό έκανε και το Εκουαδόρ, το οποίο ακόμη και μετά από αυτό που έκανε κατάφερε και με τη βοήθεια του πετρελαίου του να εξασφαλίσει επενδύσεις από Κίνα μεριά, προκαλώντας ακόμη και την αναβάθμισή του από τη S/P λίγα χρόνια μόλις μετά από το οικονομικό moratorium.
Το ΑΕΠ δεν έμεινε ποτέ στάσιμο ανεβαίνει σταθερά και με καλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, αυτό καταλαβαίνω τουλάχιστον από τη στήλη "real GDP growth" στο λινκ που έβαλες και αυτό καταλαβαίνεις και από οποιοδήποτε άρθρο και να διαβάσεις σχετικό με την οικονομία τους αυτή τη στιγμή.
Ο πληθωρισμός θα ήταν μεγάλος, αν κράταγαν δικό τους νομισμα όπως και στη δική μας περίπτωση.

Η Ελλάδα πάλι, είναι μια χώρα η οποία πριν μερικές δεκαετίες και βιομηχανία είχε, και γεωργία, και ήταν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα που είχε τις βάσεις να αναπτύξει μια δυνατή οικονομία σε μεγάλο βαθμό αυτόνομη με εξαγωγές κλπ. Αυτό έπαψε να ισχύει όταν αρχίσαμε να συνηθίζουμε στην ιδέα του "ανηκομεν εις την Δύση" με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται. Το αποκορύφωμα ήταν φυσικά η είσοδος στο ευρώ όπου μας έβαλε να κάτσουμε για τα καλά στην πολυθρόνα. Αφού έχεις ένα τόσο δυνατό νόμισμα ποιος ο λόγος να νοιαστείς για την ενδυνάμωση της οικονομίας σου έτσι;
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρακτικά ούτε εξαγωγές έχει, ούτε εργοστάσια με αποτέλεσμα να είμαστε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι απο τη ναυτιλία και τον τουρισμό και να κρεμόμαστε από τα αρχίδια μερικών μεγαλοεπενδυτών. Το ότι σε αντίθεση με το Εκουαδόρ είμαστε μες στα σκατά δε νομίζω πως θα στο αρνηθεί κανείς αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι θες να πεις με αυτό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μέσα σε μια συνεχή ύφεση, το ΑΕΠ όπως λες κι εσύ συνεχώς συρρικνώνεται, η ελληνική οικονομία διαλύεται, έχουμε πτωχεύσει πρακτικά ήδη μια φορά και ο δείκτης εμπιστοσύνης ως αποτέλεσμα έχει πιάσει πάτο ( για αυτό και παρακαλάμε τους Ευρωπαίους άλλωστε ). Ο μόνος λόγος που συνεχίζεται ακόμα αυτή η πολιτική είναι αφενός λόγω του καθεστώτος φόβου που καλλιεργείται "δε θα χουμε καποιον να μας δίνει λεφτά" και λόγω μιας υπόσχεσης ότι ίσως σε μερικά χρόνια, μπορέσουμε να ανακάμψουμε.
Κανένα, μα κανένα από τα σημάδια που μας έχουν δώσει μέχρι τώρα δεν δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται να φτιαχτούν σταθερές δομές, και να γίνει μια στροφή προς το καλύτερο, εκτός κι αν εσύ εκλαμβάνεις ως κάτι τέτοιο το να γίνουμε μια Κίνα από άποψη εργατικού δυναμικού μα στην ευρωζώνη. Με βάση αυτό δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει να λέμε "εμείς δεν είμαστε έτσι". Ναι, δεν είμαστε, αλλά μπορούμε να γίνουμε, και θα πρέπει να γίνουμε. Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο, κανείς δε θα στο πει αυτό. Αλλά συγκριτικά με την τωρινή κατάσταση είναι πιο εύκολο να φτιάξεις την οικονομία σου όταν την έχεις στα χέρια σου παρά όταν είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς την κάθε νεοφιλελεύθερη καύλα των άλλων επειδή σκάνε τα λεφτά.

Δε λέω ότι είμαι υπέρ αυτης της ιδέας, ίσως μάλιστα να μη χρειαστεί καν μονομερή διαγραφή στη δική μας περίπτωση, και το όλο θέμα να λυθεί με την ΕΕ ( πιο πιθανό ). Αλλά το επιχείρημα αυτό σαν λογική δε στέκει καθώς οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού για να φτιάξεις την οικονομία σου θα πρέπει να έχεις ένα σχέδιο που θα ικανοποιεί αυτήν την ίδια αλλά για να υλοποιήσεις ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να έχεις ήδη μια σωστά δομημένη οικονομία. Ε με αυτή τη λογική αν δεν γίνει η υπέρβαση στάσιμος θα μείνεις. Αυτό ξανά λέω με δεδομένο ότι οι τρέχουσες πολιτικές δεν έχουν αποτέλεσμα αν πιστεύεις στο μνημόνιο πάω πάσο.

Κατ'αρχάς,να κάνω δύο μικρές διευκρινήσεις.

Η ιδέα περί "εθνικής οικονομικής αυτονομίας",δεν είναι απαραίτητα κάτι το αυτονόητο.Εγώ για παράδειγμα,θεωρώ ότι it would be much better κάθε region στον κόσμο να εξειδικευόταν σε συγκεκριμένους τομείς,γιατί αντικειμενικά,δεν υπάρχει παντού το ίδιο potential (αλλού υπάρχουν natural resources,αλλού υπάρχουν εκτάσεις για την καλλιέργεια γης κλπ),ώστε αντί να σπαταλάει valuable ανθρώπινους πόρους σε τομείς που έτσι κι αλλιώς δεν θα καταφέρει ποτέ να "αριστεύσει",να προσανατολιστεί περισσότερο εκεί που που όντως έχει το potential at being the best,και τις υπόλοιπες ανάγκες να της καλύπτει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα regions,και κατά συνέπεια,instead of serving a "national economy",χάρη στην εξειδίκευση η ποιότητα και η ποσότητα των παραγώμενων αγαθών να αυξάνεται για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου της ανθρωπότητας.Anyway,αυτό απλά μια παρένθεση για να σου πω ότι αυτό που λες δεν είναι θέσφατο,δεν είναι ανάγκη να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση εδώ,δεν είμαστε και οικονομολόγοι άλλωστε.

Δεύτερη παρατήρηση,just to get things a bit straight,managing getting investments from China,is no big thing at all.Η Κίνα είναι η 2η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ,και ταχύτατα αναπτυσσόμενη,με συνέπεια να πετάγεται σαν πούτσα παντού,οπότε το να παρουσιάσεις αυτό σαν μεγάλο κατόρθωμα "πολιτικής βούλησης" είναι σαν ένας πολιτικός της Ευρώπης μετά τον WWII να κοκορεύεται ότι έφερε στη χώρα του το Marshall Plan.Big deal,και στην Ελλάδα κάνουν επενδύσεις οι Κινέζοι (έκαναν μάλιστα πρόσφατα).Anyway,again that's not important,απλά ήθελα να το διασαφηνίσω,ούτε φυσικά μειώνει την ώθηση που μπορεί να δώσουν αυτές οι επενδύσεις σε μια χώρα (ανοίγοντας π.χ. νέες θέσεις εργασίας κλπ).


Τέσπα,ας πάμε τώρα στο ζουμί.Στην ουσία,αυτό που μου αναλύεις είναι ότι η Ελλάδα είχε υποδομές και τις κατέστρεψε,blah,blah,blah.Sure,but that is not an argument for anything.Δεν έχει σημασία το τι παραγωγή είχε,το γιατί έπαψε να παράγει,το αν έπραξε σωστά,το τι έπρεπε να κάνει κλπ.Σημασία έχει ότι σήμερα είναι μια διαλυμένη παραγωγικά χώρα.Οι ευθύνες γι'αυτό και οι λόγοι,είναι ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο.Ό,τι απάντηση και να δώσουμε στα προηγούμενα ερωτήματα,η πραγματικότητα παραμένει η ίδια:η Ελλάδα σήμερα δεν έχει παραγωγή,και για να χτίσει παραγωγικό ιστό,that would take decades.Ό,τι και να πούμε για το παρελθόν της ελληνικής οικονομίας,δεν πρόκειται ν'αλλάξει το γεγονός ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης της οικονομίας θέλει καιρό.Και όσο υπάρχουν αυτά τα δεδομένα,δεν μπορούμε να μιλάμε για μονομερείς ενέργειες,και να οραματιζόμαστε "επαναστάσεις" απέναντι στο παγκόσμιο κατεστήμενο.Όποιο δρόμο και να διαλέξουμε,δύσκολος θα είναι.Τώρα,τη σημερινή πολιτική,ουδέποτε την υποστήριξα.Δεν είπα πουθενά ότι θεωρώ ότι με τον Σαμαρά γίνεται τίποτα.Αυτό που λέω απλά,είναι ότι μου προκαλούν μέγιστη αποστροφή όλοι αυτοί οι και καλά "φωτισμένοι" που έχουν έτοιμες λύσεις στο τσεπάκι τους και τα έχουν υπολογίσει όλα,όπως το debtocracy.

Αν ψάχνεις έναν αντικειμενικό ορισμό μπορείς να τον βρεις στο wiki. Εγώ δε λέω το πολίτευμα αλλά τη δημοκρατική αρχή, η οποία υπακούει σε μια κοινή ιδιότητα "υπερισχύει η γνώμη των πολλών".
Αποφεύγω να μιλάω για πολιτεύματα γιατί όπως είπες κι εσύ αυτά ορίζονται πολύ αυστηρά: Κοινοβουλευτική δημοκρατία έχεις όταν ο λαός ψηφίζει κάθε χ χρόνια.- Αυτό όμως εμένα δε με ικανοποιεί για αυτό και το ότι αυτό το λένε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική μεν δημοκρατία δε μου λέει κάτι. Είναι άλλο όταν σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τους φτωχούς, ενισχύει το κράτος, ακούει καθημερινά το λαό, διοργανώνει δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα και είναι ξεκάθαρη στο τι λέει χωρίς να εκβιάζει και να τρομοκρατεί, και διαφορετικό όταν κυριαρχεί παντού η διαφθορά, η διαπλοκή και οι κυβερνήσεις παίζουν με τον κόσμο και προσπαθούν με μέτρα καταστολής να τον φιμώσουν. Στην τελική κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει και η Φινλανδία, κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει και το Πακιστάν. Δεν είναι το ίδιο όμως.

Μιλάς για πολιτεύματα,άθελά σου,όταν χαρακτήριζεις μια κατάσταση ως χούντα.
...και,το θέμα είναι,ότι ακόμα και όπως είμαστε σήμερα,η ελληνική δημοκρατία,είναι πιο κοντά στην Φινλανδία,παρά στο Πακιστάν.

Ούτε εγώ βλέπω τηλεόραση. Αλλά αυτό δε αναιρεί ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ οι ειδήσεις είναι μες στην προπαγάνδα ( και μιλάμε πάντα για σοβαρά κανάλια, το τι μεταδίδει το τηλεφώς με αφήνει λίγο αδιάφορο ). Οι εφημερίδες; το ίδιο. Μόνο το ιντερνετ σώζει την κατάσταση γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο να το ελέγξεις ( ακόμα ) αλλά εκεί έχεις άλλα προβλήματα όπως το τεράστιο fusion με infotainment. Αν περνούσαν απ το χέρι τους ότι ενημέρωση ήθελαν αυτοί θα βλέπαμε, κατά πως σκηνοθετείται η ιστορία στο V for Vendetta.

Μην το λες.Το έχω ξαναπεί,θεωρώ την ιδεολογική επιρροή των medias overly over-estimated.Τα κανάλια το πολύ-πολύ να διαμορφώσουν μια "κοινή γνώμη" σε θέματα που για τη μέση οικογένεια είναι ελάσσονος σημασίας,π.χ. για τις καταλήψεις σαν "κέντρα ανομίας"(βλ. Villa Amalias).Αλλά,ό,τι και να κάνουν,δεν μπορούν να αλλάξουν τη γνώμη του κόσμου για κάτι που βιώνει καθημερινά,διότι πολύ απλά,οι υλικές συνθήκες (δηλαδή αυτό που ζούμε),είναι πολύ πιο ισχυρός παράγοντας διαμόρφωσης συνείδησης απ'τα λόγια.Ό,τι και να λέει ο κάθε δημοσιογραφίσκος,when the boss fires you,τα βλέπεις από άλλη σκοπιά.Και γι'αυτό και ό,τι και αν πουν τα medias οι διαδηλώσεις των τελευταίων δύο ετών ήταν οι μεγαλύτερες τις μεταπολίτευσης,και γι'αυτό το ΣΚΑΙ,το mega,τους Πρετεντέρηδες,τους Μανδραβέληδες,τους Πορτοσάλτηδες και λοιπούς τους κοροϊδεύει και τους φτύνει almost everyone (και ορθώς).Στην ουσία,τα ΜΜΕ δεν νοιάζονται για κάτι άλλο πέραν του κέρδους τους.Δεν τους νοιάζει τόσο να περάσουν μια συγκεκριμένη άποψη,όσο να περάσουν την άποψη των περισσότερων,όποια και αν είναι αυτή,ώστε να τους δουν και οι περισσότεροι,και να έχουν κέρδος.Γι'αυτό και μπορείς να βρεις στην τηλεόραση εκπομπές και κανάλια φιλομνημονιακά,εντιμνημονιακά,πολιτικού προσανατολισμού,lifestyle,κοκ,γιατί το κάθετι έχει και διαφορετικό target audience.

Μια κοινωνία παράγει πολίτες κατά πώς η ίδια τους καλλιεργεί. Λαϊκιστί ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Μακάρι με κάποιο μαγικό τρόπο να ταν όλοι μορφωμένοι και να σκέφτονταν ανεξάρτητα αλλά αυτό δεν.. παίζει.

Ο μέσος άνθρωπος μια χαρά είναι ικανός να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μπει στον κόπο να αναλάβει την ευθύνη και για τις ζωές των άλλων.

Θέμα καθημερινότητας είναι,όχι θέμα μόρφωσης.Το είπα και παραπάνω,οι υλικές συνθήκες είναι πολύ πιο ισχυρές απ'ότιδήποτε άλλο (άσε που η μόρφωση,ως οργανωμένος κοινωνικός θεσμός,θα μπορούσε να θεωρηθεί περισσότερο setback than anything else,αφού σε βάζει σε μια ιδεολογική νόρμα πολύ περισσότερο απ'τα ΜΜΕ που λέγαμε παραπάνω π.χ.).Όσο ο άνθρωπος βλέπει τα τεκταινόμενα γύρω του σαν θεατής,που δεν μετέχει σ'αυτά και δεν μπορεί να τα επηρεάσει,δεν θα παίρνει και την ευθύνη για τη ζωή του.Όταν καταλάβει ότι είναι κύριος του εαυτού του και ότι η κοινωνία αλλάζει βολονταριστικά,επειδή έτσι το θέλουμε,τότε μπορεί να γίνει κάτι.

αυτό έπαψε να ισχύει οταν άρχισαν να κυβερνούν τα ζιβάγκο, και ο λαϊκισμός έγινε υγιές πολιτική.
κάπου εκει..στα μέσα της κακόγουστης δεκαετίας των ελληνικών 80s η αληθινή ανάπτυξη μετατράπηκε σε ανάπτυξη φούσκα.

το ευρω δεν φταει σε κατι..απλα ανέδειξε το ποσο φούσκα οικονομία ειχε χτισει η Ελλάδα. αλλες οικονομίες μια χαρά τα πάνε και με το ευρώ.

κ σήμερα τα πνευματικά τέκνα των ζιβάγκο υπόσχονται δολάρια, ανάπτυξη, επενδύσεις, λεφτά για ολους, ο che-pras περιοδεύει σε λατινική Αμερική, ο καμμενος ζητάει υπουργεία άμυνας και υπόσχετε δολαρια..και ο μιχαλολιακος μετράει μεραρχίες ψηφοφόρων.
αυτοι ειναι οι αντιμνημονιακοι...οι σωτήριες μας
και νταξ ο παππούς μου στο χωριο δεν πήγε σχολείο, και καλά κάνει και τα πιστεύει.. αλλά στο ischool περίμενα καλλίτερη αντίληψη περι παπαρολογιας.

Για την ακρίβεια,that is not accurate at all.Η οικονομική πολιτική της Ελλάδας είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό αποτέλεσμα πράσινων ή γαλάζιων πολιτικών απ'ό,τι νομίζεις.Η καταστροφή της ελληνικής παραγωγής προέρχεται πρωτίστως από κοινοτικές οδηγίες της ΕΕ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Η ιδέα περί "εθνικής οικονομικής αυτονομίας",δεν είναι απαραίτητα κάτι το αυτονόητο.Εγώ για παράδειγμα,θεωρώ ότι it would be much better κάθε region στον κόσμο να εξειδικευόταν σε συγκεκριμένους τομείς,γιατί αντικειμενικά,δεν υπάρχει παντού το ίδιο potential (αλλού υπάρχουν natural resources,αλλού υπάρχουν εκτάσεις για την καλλιέργεια γης κλπ),ώστε αντί να σπαταλάει valuable ανθρώπινους πόρους σε τομείς που έτσι κι αλλιώς δεν θα καταφέρει ποτέ να "αριστεύσει",να προσανατολιστεί περισσότερο εκεί που που όντως έχει το potential at being the best,και τις υπόλοιπες ανάγκες να της καλύπτει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα regions,και κατά συνέπεια,instead of serving a "national economy",χάρη στην εξειδίκευση η ποιότητα και η ποσότητα των παραγώμενων αγαθών να αυξάνεται για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου της ανθρωπότητας.Anyway,αυτό απλά μια παρένθεση για να σου πω ότι αυτό που λες δεν είναι θέσφατο,δεν είναι ανάγκη να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση εδώ,δεν είμαστε και οικονομολόγοι άλλωστε.
Μιλάω για αυτονομία όσον αφορά την οικονομία όχι όσον αφορά την παραγωγή. Είναι λογικό μια χώρα πχ να μη μπορεί να παράγει τα πάντα ( αν αναφέρεσαι σ' αυτό ). Αλλά να παράγει κάτι. Εργοστάσια, γεωργικές εκτάσεις, αλιεία, έστω κάτι, που να σου δίνει μια πηγή εσόδων. Κι ο τουρισμός από μόνος του δε σώζει την κατάσταση.

Τέσπα,ας πάμε τώρα στο ζουμί.Στην ουσία,αυτό που μου αναλύεις είναι ότι η Ελλάδα είχε υποδομές και τις κατέστρεψε,blah,blah,blah.Sure,but that is not an argument for anything.Δεν έχει σημασία το τι παραγωγή είχε,το γιατί έπαψε να παράγει,το αν έπραξε σωστά,το τι έπρεπε να κάνει κλπ.Σημασία έχει ότι σήμερα είναι μια διαλυμένη παραγωγικά χώρα.Οι ευθύνες γι'αυτό και οι λόγοι,είναι ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο.Ό,τι απάντηση και να δώσουμε στα προηγούμενα ερωτήματα,η πραγματικότητα παραμένει η ίδια:η Ελλάδα σήμερα δεν έχει παραγωγή,και για να χτίσει παραγωγικό ιστό,that would take decades.Ό,τι και να πούμε για το παρελθόν της ελληνικής οικονομίας,δεν πρόκειται ν'αλλάξει το γεγονός ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης της οικονομίας θέλει καιρό.Και όσο υπάρχουν αυτά τα δεδομένα,δεν μπορούμε να μιλάμε για μονομερείς ενέργειες,και να οραματιζόμαστε "επαναστάσεις" απέναντι στο παγκόσμιο κατεστήμενο.Όποιο δρόμο και να διαλέξουμε,δύσκολος θα είναι.Τώρα,τη σημερινή πολιτική,ουδέποτε την υποστήριξα.Δεν είπα πουθενά ότι θεωρώ ότι με τον Σαμαρά γίνεται τίποτα.Αυτό που λέω απλά,είναι ότι μου προκαλούν μέγιστη αποστροφή όλοι αυτοί οι και καλά "φωτισμένοι" που έχουν έτοιμες λύσεις στο τσεπάκι τους και τα έχουν υπολογίσει όλα,όπως το debtocracy.
Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η άποψη ότι μια ριζική αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση της οικονομίας ( που εσύ λες ότι θα πάρει δεκαετίες αλλά εμένα μου ακούγεται υπερβολικό -δε λέω να γίνουμε μεμιάς Γερμανία- ) είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που η τωρινή κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της σαπίλας που υπάρχει ως τώρα. Επίσης όταν τονίζεις πόσο ασύμφορο είναι κάτι εξυπακούεται ότι έχεις ως πρότυπο ή μέτρο σύγκρισης κάτι άλλο. Ποιο είναι αυτό; Φυσικά και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, σε καμία χώρα δεν αρέσει να πτωχεύει άλλωστε, ο μόνος λόγος που είναι δημοφιλείς τέτοιες ιδέες είναι λόγω του ότι δε βλέπουν φως στην άλλη πλευρά. Τέλος πάντων αν ψάξεις μπορείς να βρεις άρθρα πολλών οικονομολόγων-υπέρμαχων αυτής της λύσης που να απαντούν και σε τέτοια ερωτήματα εγώ δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες γιατί δεν είμαι τέτοιος.
Το παρελθόν το ανέφερα για να καταστεί ξεκάθαρο ότι το αν μια χώρα έχει παραγωγή ή ανάπτυξη είναι σχετικό και έχει να κάνει με το τι πολιτικές υιοθετεί ανά περιόδους - πολιτικές οι οποίες συνήθως ακολουθούν το ίδιο δόγμα.

Όσον αφορά το debtocracy. Χωρίς να λέω ότι υιοθετεί τέτοια λογική, το αν μια λύση σε τέτοια θέματα είναι "έτοιμη" και αποτελεσματική ο μόνος τροπος να το μάθεις είναι να την εφαρμόσεις. Η οικονομία δεν είναι φυσική, ο καθένας παίζει τα ζάρια του. Απλά όσο πιο ριζοσπαστική είναι μια πρόταση τόσο πιο ψεύτικη θα φανεί στα μάτια αυτού που θα την αντικρύσει. Το debtocracy είναι ένα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μια λύση και απλά το κάνει όσο πειστικά λιβανίζει το μνημόνιο και ένας δημοσιογράφος του μέγκα, ή ένας κυβερνητικός. Ούτε αυτά που γίνονται τώρα δεν είναι η σίγουρη λύση, αλλά για κάποιο λόγο παρουσιάζονται ως ο μονόδρομος ίσως γιατί ο λόγος είναι ο συμβατικός τους χαρακτήρας.

Μιλάς για πολιτεύματα,άθελά σου,όταν χαρακτήριζεις μια κατάσταση ως χούντα.
...και,το θέμα είναι,ότι ακόμα και όπως είμαστε σήμερα,η ελληνική δημοκρατία,είναι πιο κοντά στην Φινλανδία,παρά στο Πακιστάν.
Μη κολλάς εκεί, κανένας δεν ταύτησε τη σημερινή κατάσταση με τη χούντα. Έναν ( εύστοχο ) παραλληλισμό έκαναν.

Όσο κοντά κι αν είναι η Ελλάδα στη Φινλανδία, θα συνεχίσω να κατακρίνω τα στοιχεία που την ξεχωρίζουν αρνητικά από αυτή, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και δεν ορίζουν μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Μην το λες.Το έχω ξαναπεί,θεωρώ την ιδεολογική επιρροή των medias overly over-estimated.Τα κανάλια το πολύ-πολύ να διαμορφώσουν μια "κοινή γνώμη" σε θέματα που για τη μέση οικογένεια είναι ελάσσονος σημασίας,π.χ. για τις καταλήψεις σαν "κέντρα ανομίας"(βλ. Villa Amalias).Αλλά,ό,τι και να κάνουν,δεν μπορούν να αλλάξουν τη γνώμη του κόσμου για κάτι που βιώνει καθημερινά,διότι πολύ απλά,οι υλικές συνθήκες (δηλαδή αυτό που ζούμε),είναι πολύ πιο ισχυρός παράγοντας διαμόρφωσης συνείδησης απ'τα λόγια.Ό,τι και να λέει ο κάθε δημοσιογραφίσκος,when the boss fires you,τα βλέπεις από άλλη σκοπιά.Και γι'αυτό και ό,τι και αν πουν τα medias οι διαδηλώσεις των τελευταίων δύο ετών ήταν οι μεγαλύτερες τις μεταπολίτευσης,και γι'αυτό το ΣΚΑΙ,το mega,τους Πρετεντέρηδες,τους Μανδραβέληδες,τους Πορτοσάλτηδες και λοιπούς τους κοροϊδεύει και τους φτύνει almost everyone (και ορθώς).Στην ουσία,τα ΜΜΕ δεν νοιάζονται για κάτι άλλο πέραν του κέρδους τους.Δεν τους νοιάζει τόσο να περάσουν μια συγκεκριμένη άποψη,όσο να περάσουν την άποψη των περισσότερων,όποια και αν είναι αυτή,ώστε να τους δουν και οι περισσότεροι,και να έχουν κέρδος.Γι'αυτό και μπορείς να βρεις στην τηλεόραση εκπομπές και κανάλια φιλομνημονιακά,εντιμνημονιακά,πολιτικού προσανατολισμού,lifestyle,κοκ,γιατί το κάθετι έχει και διαφορετικό target audience.
Όχι, το μόνο σίγουρο στο οποίο οδηγείται ο μέσος άνθρωπος έπειτα από τη διατάραξη της οικονομικής του ζωής είναι η επαγρύπνιση, τίποτα άλλο. Θα αναρωτηθεί γιατί του έκοψαν το μισθό, γιατί απολύθηκε, γιατί είναι πια πιο δύσκολο να τα βάλει πέρα. Αυτό δε σημαίνει ντε και καλά ότι θα πάρει το παλούκι και θα κατεβεί στην πορεία, ούτε ότι θα σταματήσει να ακούει το δημοδιογράφο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί, και να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα που μπορεί είτε να είναι ότι πχ δε μπορεί να κάνει τίποτα άρα εκεί που ήμασταν, καναπές και τηλεκοντρόλ, είτε να πολιτικοποιηθεί.

Το τι είδους πάλι θα είναι αυτή η πολιτικοποίηση έχει να κάνει και με τη μόρφωση. Η φτώχια, μπορεί να σε κάνει να πολιτικοποιηθείς. Η μόρφωση μπορεί να ορίσει τη συνέχεια. Και όταν λέω μόρφωση δε λέω να ξέρεις απ' έξω όλους τους θεωρητικούς του κάθε ρεύματος, αλλά να έχεις κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να κρίνεις, και κυρίως να μην είσαι δογματικός και να έχεις την όρεξη να μάθεις κάτι καινούργιο. Πολιτικοποιημένος είναι αυτός που θα οργανωθεί ταξικά, πολιτικοποιημένος είναι όμως και ο χρυσαυγίτης δεν είναι το ίδιο.

Επίσης τα ΜΜΕ κοιτάνε φυσικά το κέρδος αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Αν κάποια ΜΜΕ ανήκουν στον ίδιο όμιλο με μερικές μεγάλες κατασκευαστικές οι οποίες επωφελούνται από συγκεκριμένες πολιτικές, θα περάσουν και τα ανάλογα μηνύματα από τα μέσα που τους δίνονται.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
αυτό έπαψε να ισχύει οταν άρχισαν να κυβερνούν τα ζιβάγκο, και ο λαϊκισμός έγινε υγιές πολιτική.
κάπου εκει..στα μέσα της κακόγουστης δεκαετίας των ελληνικών 80s η αληθινή ανάπτυξη μετατράπηκε σε ανάπτυξη φούσκα.

το ευρω δεν φταει σε κατι..απλα ανέδειξε το ποσο φούσκα οικονομία ειχε χτισει η Ελλάδα. αλλες οικονομίες μια χαρά τα πάνε και με το ευρώ.

κ σήμερα τα πνευματικά τέκνα των ζιβάγκο υπόσχονται δολάρια, ανάπτυξη, επενδύσεις, λεφτά για ολους, ο che-pras περιοδεύει σε λατινική Αμερική, ο καμμενος ζητάει υπουργεία άμυνας και υπόσχετε δολαρια..και ο μιχαλολιακος μετράει μεραρχίες ψηφοφόρων.
αυτοι ειναι οι αντιμνημονιακοι...οι σωτήριες μας
και νταξ ο παππούς μου στο χωριο δεν πήγε σχολείο, και καλά κάνει και τα πιστεύει.. αλλά στο ischool περίμενα καλλίτερη αντίληψη περι παπαρολογιας.

Κι εγώ περίμενα ότι έπειτα από τόσες δεκαετίες θα είχαν ξεπεραστεί λογικές καφενείου, του στυλ "ο γεροΚαραμανλης έφτιαξε τη χώρα, ο άλλος τους έμπασε όλους στο δημόσιο" πόσο μαλλον από έναν 22χρονο που δεν έχει ζήσει τέτοιες εποχές.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΨΑΡΑΚΙ1993

Πολύ δραστήριο μέλος

Η BLOODY MARY αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών, Φοιτήτρια του τμήματος Αγωγής & Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία Ιωαννίνων (Ιωάννινα) και μας γράφει απο Ισπανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,816 μηνύματα.
Απεβιωσαμε θα επρεπε να εχει τιτλο το θεμα αμαν ολο λαθοι κανετε
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mr. Crowley

Διάσημο μέλος

Ο Mr. Crowley αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,046 μηνύματα.
Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η άποψη ότι μια ριζική αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση της οικονομίας ( που εσύ λες ότι θα πάρει δεκαετίες αλλά εμένα μου ακούγεται υπερβολικό -δε λέω να γίνουμε μεμιάς Γερμανία- ) είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που η τωρινή κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της σαπίλας που υπάρχει ως τώρα. Επίσης όταν τονίζεις πόσο ασύμφορο είναι κάτι εξυπακούεται ότι έχεις ως πρότυπο ή μέτρο σύγκρισης κάτι άλλο. Ποιο είναι αυτό; Φυσικά και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, σε καμία χώρα δεν αρέσει να πτωχεύει άλλωστε, ο μόνος λόγος που είναι δημοφιλείς τέτοιες ιδέες είναι λόγω του ότι δε βλέπουν φως στην άλλη πλευρά. Τέλος πάντων αν ψάξεις μπορείς να βρεις άρθρα πολλών οικονομολόγων-υπέρμαχων αυτής της λύσης που να απαντούν και σε τέτοια ερωτήματα εγώ δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες γιατί δεν είμαι τέτοιος.
Το παρελθόν το ανέφερα για να καταστεί ξεκάθαρο ότι το αν μια χώρα έχει παραγωγή ή ανάπτυξη είναι σχετικό και έχει να κάνει με το τι πολιτικές υιοθετεί ανά περιόδους - πολιτικές οι οποίες συνήθως ακολουθούν το ίδιο δόγμα.

Εγώ,δεν υποστηρίζω τη μία ή την άλλη πολιτική.Πρακτικά,αυτό που λέω είναι ότι δεν ξέρω τι είναι χειρότερο,μνημόνιο ή έξοδος απ'το ευρώ και χρεωκοπία.Με τις ελάχιστες οικονομικές γνώσεις που έχω,θεωρώ ότι όποια λύση και αν επιλέξουμε εν τέλει να υιοθετήσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε,θα είναι "δύσκολη" λύση.Με άλλα λόγια,είμαστε σ'ένα σημείο μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Anyway,δεν μ'ενοχλεί ν'ακούω επιχειρήματα και απ'τις δύο πλευρές.Αυτό που μ'ενοχλεί,είναι ακριβώς μια απ'τις δύο λύσεις να πλασάρεται ως μονόδρομος.

Όσον αφορά το debtocracy. Χωρίς να λέω ότι υιοθετεί τέτοια λογική, το αν μια λύση σε τέτοια θέματα είναι "έτοιμη" και αποτελεσματική ο μόνος τροπος να το μάθεις είναι να την εφαρμόσεις. Η οικονομία δεν είναι φυσική, ο καθένας παίζει τα ζάρια του. Απλά όσο πιο ριζοσπαστική είναι μια πρόταση τόσο πιο ψεύτικη θα φανεί στα μάτια αυτού που θα την αντικρύσει. Το debtocracy είναι ένα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μια λύση και απλά το κάνει όσο πειστικά λιβανίζει το μνημόνιο και ένας δημοσιογράφος του μέγκα, ή ένας κυβερνητικός. Ούτε αυτά που γίνονται τώρα δεν είναι η σίγουρη λύση, αλλά για κάποιο λόγο παρουσιάζονται ως ο μονόδρομος ίσως γιατί ο λόγος είναι ο συμβατικός τους χαρακτήρας.

Ακριβώς,το debtocracy είναι προπαγανδιστικό.Ακριβώς όπως βρίζω το Mega π.χ. για τον σάπιο λαϊκισμό του,με τον ίδιο τρόπο τη λέω και σ'αυτό.

Όχι, το μόνο σίγουρο στο οποίο οδηγείται ο μέσος άνθρωπος έπειτα από τη διατάραξη της οικονομικής του ζωής είναι η επαγρύπνιση, τίποτα άλλο. Θα αναρωτηθεί γιατί του έκοψαν το μισθό, γιατί απολύθηκε, γιατί είναι πια πιο δύσκολο να τα βάλει πέρα. Αυτό δε σημαίνει ντε και καλά ότι θα πάρει το παλούκι και θα κατεβεί στην πορεία, ούτε ότι θα σταματήσει να ακούει το δημοδιογράφο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί, και να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα που μπορεί είτε να είναι ότι πχ δε μπορεί να κάνει τίποτα άρα εκεί που ήμασταν, καναπές και τηλεκοντρόλ, είτε να πολιτικοποιηθεί.

Το τι είδους πάλι θα είναι αυτή η πολιτικοποίηση έχει να κάνει και με τη μόρφωση. Η φτώχια, μπορεί να σε κάνει να πολιτικοποιηθείς. Η μόρφωση μπορεί να ορίσει τη συνέχεια. Και όταν λέω μόρφωση δε λέω να ξέρεις απ' έξω όλους τους θεωρητικούς του κάθε ρεύματος, αλλά να έχεις κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να κρίνεις, και κυρίως να μην είσαι δογματικός και να έχεις την όρεξη να μάθεις κάτι καινούργιο. Πολιτικοποιημένος είναι αυτός που θα οργανωθεί ταξικά, πολιτικοποιημένος είναι όμως και ο χρυσαυγίτης δεν είναι το ίδιο.

Επίσης τα ΜΜΕ κοιτάνε φυσικά το κέρδος αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Αν κάποια ΜΜΕ ανήκουν στον ίδιο όμιλο με μερικές μεγάλες κατασκευαστικές οι οποίες επωφελούνται από συγκεκριμένες πολιτικές, θα περάσουν και τα ανάλογα μηνύματα από τα μέσα που τους δίνονται.

Και όμως.Στη Χαλυβουργία π.χ.,300-400 άτομα έκαναν απεργία για περίπου 10 μήνες.Νομίζεις ότι όλοι αυτοί ήταν πολιτικοποιημένοι?Φυσικά και όχι.Οι συνθήκες τους ανάγκασαν.Πρώτα "ξύπνησαν",μετά ξεκίνησαν τις δράσεις,και κατέληξαν σ'αυτόν τον τεράστιο αγώνα.Οι χώροι δουλειάς και γενικότερα το "στενό" σου περιβάλλον (π.χ. γειτονιά),μια χαρά μπορεί να σε οδηγήσει σε πολιτικοποίηση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,868 μηνύματα.
...και όμως πολύ καλά επιβιώνουμε αν κρίνει κάποιος από το επόμενο βίντεο. Οι Νεοέλληνες "αγανακτισμένοι" περνάνε τέλεια. Εσείς;

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kwstasIdealism

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο kwstasIdealism αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,459 μηνύματα.
...και όμως πολύ καλά επιβιώνουμε αν κρίνει κάποιος από το επόμενο βίντεο. Οι Νεοέλληνες "αγανακτισμένοι" περνάνε τέλεια. Εσείς;

χειροτερους απο αυτος κατα την γνωμη μου ειναι αυτοι που γραφουν zhto h xrhsi aygi,οι κομματικες νεολαιες ν.δ.-πα.σοκ.(σιγουρα μερικοι απο το βιντεο ειναι ενταγμενοι εκει) και οι 1.500.000 εκατομυρριο ανεργοι που περιμενουν τον απο μηχανης θεο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,868 μηνύματα.
Δεν ξέρω τι λές εσύ ή τι λέω εγώ ή τι λέει αυτός..το θέμα είναι ότι τα μπάνια του λαού γίνονται ακόμη μια χρονιά στη Μύκονο και στα Μάταλα..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kwstasIdealism

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο kwstasIdealism αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,459 μηνύματα.
Δεν ξέρω τι λές εσύ ή τι λέω εγώ ή τι λέει αυτός..το θέμα είναι ότι τα μπάνια του λαού γίνονται ακόμη μια χρονιά στη Μύκονο και στα Μάταλα..
μπα δεν το νομιζω αυτο εδω μιλαμε για μειοψηφια και για νεολαια μιλα με γονεις 30αρηδες και λοιπα,οι διακοπες τελειωσαν απο περσυ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

καποιος_καπου

Δραστήριο μέλος

Ο καποιος_καπου αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 617 μηνύματα.
Αφου μονο ετσι μπορουν να αγωνιστουν και να αντιδρασουν:whistle::whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΝΙΚΟΣ Σ.

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΝΙΚΟΣ Σ. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 284 μηνύματα.
4 Ιανουαρίου 2013 Επιβιώσαμε!



"Ο προϋπολογισμός για το 2012 δεν πήγε άσχημα. Δεν πρέπει να το παραβλέπουμε αυτό. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η ύφεση έφτασε περίπου το 6,5%. Επιβιώσαμε όμως." (Απόσπασμα από τις προχτεσινές δηλώσεις Στουρνάρα)​



Έχω πει κατ' επανάληψη ότι δεν με ενοχλεί τόσο το ότι με κοροϊδεύουν όσο το ότι με φτύνουν στα μούτρα. Και η παραπάνω δήλωση του υπουργού οικονομικών δεν είναι παρά μια ξεγυρισμένη ροχάλα στα μούτρα όλων μας. Μια ροχάλα η οποία αποδεικνύει το αβυσσαλέο χάσμα ανάμεσα σ' αυτούς που διαγουμίζουν τούτον τον ρημαδότοπο και στους κατοίκους του.​

Ποιοί ειναι αυτοί που επιβιώσαμε, βρε σκερβελέ; Πάντως, ανάμεσά μας δεν είναι ο Δημήτρης Χριστούλας, ο οποίος τίναξε τα μυαλά του στον αέρα μεσ' στην πλατεία Συντάγματος, επειδή δεν άντεχε την απώλεια της αξιοπρέπειάς του στα 77 του χρόνια...​

Ποιοί ειναι αυτοί που επιβιώσαμε, βρε μ.....πίτουρα; Γιατί ανάμεσά μας μας δεν είναι ο 92χρονος παππούς που αυτοκτόνησε, σκοτώνοντας πρώτα την 80χρονη γυναίκα του, επειδή δεν άντεχαν άλλο να γίνονται βάρος στα παιδιά και στα εγγόνια τους, τα οποία επίσης αντιμετώπιζαν τεράστια οικονομικά προβλήματα...​

Ποιοί ειναι αυτοί που επιβιώσαμε, βρε θεομπαίχτη; Μιας κι ανάμεσά μας δεν είναι ο 60χρονος από την Μακρυνίτσα, ο οποίος κρεμάστηκε από την κληματαριά τού σπιτιού του επειδή είχε φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο...​

Ποιοί ειναι αυτοί που επιβιώσαμε, βρε αλητάμπουρα; Σίγουρα ανάμεσά μας δεν είναι ο άνεργος 33χρονος πατρινός που κρεμάστηκε από μια ελιά επειδή δεν μπορούσε άλλο να βλέπει το 5χρονο παιδί του να πεινάει...​

Ποιοί ειναι αυτοί που επιβιώσαμε, βρε μασκαρά; Βέβαια ανάμεσά μας δεν είναι ο 60χρονος από την περιοχή τής Σιάτιστας, ο οποίος κρεμάστηκε όταν έμαθε ότι του έκοψαν την αναπηρική του σύνταξη, τον μοναδικό πόρο ζωής που είχε...​

Ποιοί ειναι αυτοί που επιβιώσαμε, βρε ρεμπεσκέ; Φυσικά ανάμεσά μας δεν είναι ο 52χρονος κρητικός οικοδόμος που κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του επειδή δεν μπορούσε να ταΐσει τα τρία παιδιά του...​


Κι όταν, βρε σκουτόπανο, λες ότι "επιβιώσαμε", τί ακριβώς εννοείς; Ότι σωρεία ανθρώπων ξεχνούν την περηφάνεια τους και ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε; Ότι εκατοντάδες νέα παιδιά παίρνουν των ομματιών τους και ξενητεύονται προκειμένου να βρουν δουλειά; Ότι αμέτρητοι 30ρηδες (μη σου πω κοντά 40ρηδες) αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους επειδή οι πενταροδεκάρες που κερδίζουν δεν αρκούν για να στήσουν το δικό τους σπιτικό, την δική τους οικογένεια; Ότι υπάρχουν μαθητόπουλα που λιποθυμούν μέσα στα σχολεία τους από την πείνα; Ότι ξαναθυμηθήκαμε τα τεφτέρια τού μπακάλη; Ότι μέσα στα σπίτια μας τυλιγόμαστε με κουβέρτες για να μη ξεπαγιάσουμε, μιας και δεν μας περισσεύουν λεφτά για πετρέλαιο; Ή, μήπως, ότι πολλοί από μας μπορούμε ακόμη και τρώμε ένα πιάτο φασουλάδα, αν και σε πολλές περιπτώσεις αλάδωτη;​

Σε ποιούς απευθύνεσαι, βρε κ....λη; Στους δισεκατομμυριούχους που σε περίοδο κρίσης (υποτίθεται!) αβγάτισαν τις περιουσίες τους κατά 200-τόσα δισεκατομμύρια; Στους καπιτάλες που δυσκολεύονται και να ρευτούν καθώς μασάνε την δημόσια περιουσία, την οποία εσύ ο ίδιος τους δίνεις κοψοχρονιά; Στους μεγαλοεπιχειρηματίες που ξεκοκκαλίζουν τις -κρατικές κι ευρωπαϊκές- επιδοτήσεις, μαζί με τις σάρκες των εργαζομένων τους; Ή, μήπως, στους τραπεζίτες, για χάρη των οποίων η ηγεσία μας όχι μόνο ξεβρακώνεται η ίδια αλλά ξεβρακώνει κι εμάς;​

Ώστε "επιβιώσαμε", κύριε υπουργέ, ε; Μπράβο! Ε, λοιπόν, σου δίνω ευχή και κατάρα: τέτοια "επιβίωση" να ζήσετε εσύ και όλη σου η οικογένεια.​

Άει να χαθείς να χάνεσαι. Σιχαμένε!​

Cogito ergo sum​
Δεν ήξερα ότι είχε ο τσίπρας λογαριασμό στο ischool. Ενδιαφέρον :hmm::hmm:.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,868 μηνύματα.
μπα δεν το νομιζω αυτο εδω μιλαμε για μειοψηφια και για νεολαια μιλα με γονεις 30αρηδες και λοιπα,οι διακοπες τελειωσαν απο περσυ

Aρκετοί φοιτητές και μαθητές περνάνε τέλεια..και με διακοπές στο εξωτερικό. Τελικά πού είναι η κρίση; Μήπως είναι "τέχνασμα" της τηλεόρασης; :/: Καθημερινά βλέπω γεμάτες τις καφετέριες με νεαρόκοσμο. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα likes στο facebook.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kwstasIdealism

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο kwstasIdealism αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,459 μηνύματα.
Aρκετοί φοιτητές και μαθητές περνάνε τέλεια..και με διακοπές στο εξωτερικό. Τελικά πού είναι η κρίση; Μήπως είναι "τέχνασμα" της τηλεόρασης; :/: Καθημερινά βλέπω γεμάτες τις καφετέριες με νεαρόκοσμο. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα likes στο facebook.
Μην μπερδευεις τα θεματα αλλο η ηλιθιοτητα του κοσμου αλλο οτι οντως υπαρχει κριση,οι καφετεριες ειναι παντα γεματες γιατι καθεσαι με 2.5 ευρω 3 ωρες και βαλε με την παρεα σου,ο καθενας μπορει να τα δωσει.Σου ξαναειπα μην παιρνεις ως παραδειγμα τον νεαροκοσμο αλλα την γενια των γονιων σου
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,868 μηνύματα.
Μην μπερδευεις τα θεματα αλλο η ηλιθιοτητα του κοσμου αλλο οτι οντως υπαρχει κριση,οι καφετεριες ειναι παντα γεματες γιατι καθεσαι με 2.5 ευρω 3 ωρες και βαλε με την παρεα σου,ο καθενας μπορει να τα δωσει.Σου ξαναειπα μην παιρνεις ως παραδειγμα τον νεαροκοσμο αλλα την γενια των γονιων σου

Και η οικονομική κρίση από τι φαίνεται; Από τα μαγαζιά με το λουκέτο; :hmm: Πώς γίνεται γνωστή μου υπάλληλος από τον ΟΑΕΔ να μου λέει ότι ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά με τρομακτικό ρυθμό και από την άλλη, τα ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν κίνηση από νέους. Όσο να 'ναι, οι νέοι Κώστα συντηρούνται ακόμη από τους δικούς τους. Στην χώρα μας, λόγω "μορφολογίας" των σπουδών, επειδή δεν υπάρχει επιχειρηματική διασύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας οι νέοι αργούν να βγουν στην αγορά (κάτι ο στρατός για τους άντρες, κάτι τα μεταπτυχιακά, ευκαιρίες δεν υπάρχουν..κλπ) τα χρόνια φεύγουν. Οι διακοπές όμως, στην ώρα τους. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dogie

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ειρήνη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών, Φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας Κρήτης (Ρέθυμνο) και μας γράφει απο Ηράκλειο (Κρήτη). Έχει γράψει 1,092 μηνύματα.
@nPb

Το γεγονός ότι η ανεργία είναι κοντά 30% και στους νέους πάνω από 60% φανερώνει ότι υπάρχει κρίση. Βλέπω ανθρώπους να πηγαίνουν σούπερ μάρκετ και βγαίνουν με μία τσαντούλα μισογεμισμένη αντί για 3 - 4 που κρατούσαν παλαιότερα. Βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια συνεχώς.

Τώρα πια οι γονείς στερούνται ένα σωρό πράγματα και δίνουν χρήματα στα παιδιά τους για να βγουν και να περάσουν καλά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κρίση...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giorgos Pamak

Δραστήριο μέλος

Ο Giorgos Pamak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και μας γράφει απο Πανόραμα (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 510 μηνύματα.
Και η οικονομική κρίση από τι φαίνεται; Από τα μαγαζιά με το λουκέτο;

Τραγικό... :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

stefan87

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο stefan87 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 126 μηνύματα.
Δεν εχεις και αδικο σαυτο που λες,αλλα σιγουρα δεν απεικονιζουν την πλειοψηφια της ελληνικης πραγματικοτητας!Αντιθετως βρισκονται και κατω απο το οριο της φτωχειας.Απο πασης φυσεως οικονομικη φυση υπαρχουν αυτοι που χανουν τα παντα και αυτοι που επωφελουνται κερδους.....Αν κανετε μια βολτα στο κεντρο της Αθηνας,η μετα απο λαικες Ελληνες που ψαχνουν για οτι χαλασμενα αναλλωσιμα εχουν απομεινει!Εχουμε 1500000 ανεργους και αλλους τοσους και περισσοτερους που υποφερουν και μετα βιας επιβιωνουν(Κυριως συνταξιουχοι),Η αληθεια ειναι οτι οι ξενοι περιμεναν ν υποφερουμε μετα απο ολα αυτα και τα πραγματα να ηταν χειροτερα!Ο λογος ειναι οτι στην Ελλαδα υπαρχει η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ,οταν δεν δουλευει καποιο μελος της το στηριζουν τ αλλα,πχ στην Αγγλια και στην Αμερικη μολις γινεις 18 χρονων σε διωχνουν απο τ σπιτι,γιατι θεωρεισαι ωριμος ενηλιξ,ετοιμος να αναλαβει τις ευθυνες του,και φυσικα αν μηνει ανεργος,θ πεθανει στη φτωχεια,ουτε δανεικα απο φιλους ,ουτε απο οικογενεια....Σιγουρα πολλοι θ πειτε πως δεν ειναι δυνατον ,κι ομως,ειναι αδυνατον ν καταλαβουμε τον συλλογισμο τους,γιατι εχουμε αλλα ηθη κ συνηθειες,....και πιστεψτε με οτι κι αυτοι δεν μπορουν ν συλλαβουν τον συλλογισμο μας,ειμαστε μοναδικοι στον κοσμο ως προς την ιδιοτροπια και την ιδιοσυγκρασια μας και ειναι αυτο που μας εκανε να επιβιωσουμε σε οσα δοινα μας ηρθαν σαν λαος στην παροδο των αιωνων.!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,868 μηνύματα.
@nPb

Το γεγονός ότι η ανεργία είναι κοντά 30% και στους νέους πάνω από 60% φανερώνει ότι υπάρχει κρίση. Βλέπω ανθρώπους να πηγαίνουν σούπερ μάρκετ και βγαίνουν με μία τσαντούλα μισογεμισμένη αντί για 3 - 4 που κρατούσαν παλαιότερα. Βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια συνεχώς.

Τώρα πια οι γονείς στερούνται ένα σωρό πράγματα και δίνουν χρήματα στα παιδιά τους για να βγουν και να περάσουν καλά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κρίση...

Το να ζει το παιδί εις βάρος της οικογένειάς του, δεν είναι λιγάκι ..τραγικό; :/: Εσύ πώς το βλέπεις; Βλέπω και εγώ ανθρώπους ειδικά νέους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Μάλιστα πρόσφατα άρχισα να βλέπω καλοντυμένους ανθρώπους να ψάχνουν στον κάδο για τίποτε φαγώσιμο ή μισοτελειωμένο καφέ ή τσιγαράκι. Το "μόντελινγκ" σούρτα-φέρτα στα Πανεπιστήμια, οι ρετσινοβραδυές, οι ολιγοήμερες διακοπές σε νησιά, ο υπερβολικός κόσμος στις συναυλίες ..λαϊκών τραγουδιστών του Ελληνικού πενταγράμμου μου έχει προκαλέσει λιγάκι σύγχυση. Δεν συνδέονται οι εικόνες..:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kwstasIdealism

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο kwstasIdealism αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,459 μηνύματα.
οι ρετσινοβραδυές,
γιατι πρεπει να εχεις λεφτα για να το κανεις αυτο:P;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
(Αυτη η φαση που καταλαβαινεις πως εισαι ασχετος με ολα αυτα και πρεπει να ασχοληθεις ασαπ.)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top