Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς.
Αν θες απλά να βγεις στην αγορά εργασίας, ένα μεταπτυχιακό πιστεύω είναι αρκετό αν είναι διαλεγμένο σωστά. Έτσι και αλλιώς η αγορά εργασίας δεν πληρώνει κάτι παραπάνω (είτε δεύτερο μεταπτυχιακό είτε δεύτερο πτυχίο είτε διδακτορικό). Όταν μίλησα πρώτη φορά με τον επιβλέποντα καθηγητή μου και μου πρότεινε το διδακτορικό μου είπε το εξής και το οποίο εκτίμησα:
"Αν το κάνεις το διδακτορικό για τα χρήματα, δεν έχει νόημα να το κάνεις γιατί πολύ απλά δεν θα έρθουν ποτέ. Θα αναγκαστείς να το κρύψεις για να σε προσλάβουν".
Έχω ξαναπεί και σε άλλο τόπικ ότι το διδακτορικό είναι μοναχικός δρόμος και πολύ δύσκολος. Δύσκολο μπορεί να είναι και το μεταπτυχιακό αλλα στο διδακτορικό είσαι μόνος σου.Μιλάμε για 3 το λιγότερο χρόνια πολύ σκληρού διαβάσματος (αν το κάνεις σωστά και δεν θες να το τελειώσεις στα 80 σου) όπου παράλληλα δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο (οι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν υποχρεωτική παρουσία στη σχολή, με μαθήματα, επιτηρήσεις και άλλες υποχρεώσεις). Όσοι λένε ότι δουλεύουν παράλληλα, πολύ απλά κάτι από όλα δεν κάνουν σωστά. Δεν συζητώ για όσους έχουν οικογένειες. Είναι full time job. Πολλοί ξεκινούν αλλά πολύ λίγοι τελειώνουν.
Σαν προσωπική ευχαρίστηση βάζω το να με πορώνει, όχι να το κάνω απλά για να το "κορνιζώνω" μετά...Άλλωστε, μετά από δύο χρόνια, αν δεν το έχεις εξελίξει, θα έχει παλιώσει με το ρυθμό που τρέχουν όλα.
Τι θέλω να πω...εγώ το σκέφτηκα 6 μήνες. από όλες τις πλευρές. Είναι απόφαση ζωής, αν θες να είσαι εντάξει με αυτό που έχεις επιλέξει και τους ανθρώπους που έχεις εμπλέξει. Με πορώνει αυτό που κάνω αλλά ξέρω ότι θα το κάνω όλη μου τη ζωή. Δεν έχω διακοπές, δεν έχω ωράριο (όπως και οι καθηγητές πανεπιστημίου οι σωστοί) αλλά γουστάρω όταν βλέπω το όνομά μου σε ένα βιβλίο. Έχω χάσει φίλους γιατί τους λέω ότι διαβάζω και δεν το καταλαβαίνουν.
Κάντε εξειδίκευση αν έχετε βρει που θα την εφαρμόσετε! Οι θετικές επιστήμες ευτυχώς μπορούν να απορροφήσουν και αλλού ερευνητές εκτός από το πανεπιστήμιο. Μην το κάνετε απλά για να το κάνετε. Το βλέπω γύρω μου και πραγματικά είναι ενοχλητικό.
(ξύπνησα με φόρα πρωί πρωί....!!!!!σόρυυυυ!!

)