Γιατί, η οικογένειά μου, οι συγγενεις μου εργαζονται όλες σχεδόν τις υπολοιπες ημέρες του χρόνου.
Πότε θα τους δω? Δε φταίει μια γιορτή, επειδή η καθημερινότητα μας έχει αναγκάσει να ζούμε σε τέτοιους ρυθμούς.
Επιπλέον, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, είναι και το στοιχείο της θρησκευτικής εορτής, για όσους πιστεύουν.
Δε νομίζω να πρόκειται ΜΟΝΟ για τον άκρατο υλισμό. Ο υπερκαταναλωτισμός βρίσκεται παντού τριγύρω μας, και όχι μόνο στα Χριστούγεννα. Για κάποιους πολύ φτωχούς, είναι μεγάλο δώρο, όλες αυτές οι φιλανθρωπίες που γίνονται αυτήν την εποχή.
Για κάποιους, τα Χριστούγεννα, ο ερχομός του νέου έτους, ίσως σημαίνει μια νέα αρχή, μια νέα προσπάθεια βελτίωσης της ζωής του, έτσι, κάπως συνειρμικά, μια προσπάθεια για να αλλάξουν κάτι που τους ενοχλεί.
Μα είναι αυτές οι στιγμές που αξίζουν.
Κατηγορώ το καταναλωτικό πνεύμα της γιορτής. Ναι, θα έπρεπε να είμαστε πιο ανοιχτοχέρηδες προς τους φτωχούς όχι μόνο τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, αλλά συνέχεια. Δεν έχει κάποιο νόημα η κίνηση αλλιώς.
Αλλά αν μέσα στο γενικότερο κλίμα απάθειας που κυριαρχεί, υπάρχουν τα Χριστούγεννα που προσφέρονται για: εσωτερική/πνευματική αναζήτηση, κυρίως αν κάποιος εμμένει στο θρησκευτικό τους νόημα, συμφιλίωση με τους συγγενείς, ξεκούραση, γιατί να μην εκμεταλλευτεί κανείς την περίσταση? Τι θα σε πείραζε αν σου δινόταν η ευκαρία να τα ξαναβρείς με τους δικούς σου (βασιζόμενη στο παραδειγμά σου)? Ακόμα και αν πριν λίγο είχατε μαλώσει? Άποψή μου: δεν έχει σημασία να κάθεται κανείς να μελαγχολεί για μια γιορτή, να μεμψιμοιρεί, αφού δεν του είναι αρεστό το όλο κλίμα. Ας βάλει τα δυνατά του, να το αλλάξει αυτό.
είσαι εντελώς εκτός σε σχέση με αυτά που λέω.
Δεν κατηγορώ την γιορτή , κατηγορώ την φιλοσοφία του "τώρα που έρχονται τα χριστούγεννα θα μαζευτούμε όλοι"
μα γιατί ρε συ να δουλεύουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο οι γονείς σου για να σε συντηρήσουν και έτσι να μην μπορούν να σε δουν??
θα πρεπε πιο συχνά να βλεπόμαστε , πάσχουμε απο επικοινωνία.
και στην ουσία όταν έρχονται τα χριστούγεννα χάνουμε και αυτή την ευκαιρία για επικοινωνία , αφού τείνουμε στην υποκρισία και βασιζόμαστε στο εμπόρευμα. Στην κατανάλωση.
Είμαστε καταναλωτές , ναι. Και γω. Αλλά όχι απο απλή επιβίωση ή χρησιμότητα κάποιου υλικού , αλλά απο "βίτσιο" απο "τάση επίδειξης πλούτου " απο "ψευδαίσθηση ότι η ευτυχία φωλιάζει στα υλικά αγαθά (υλικός ευδαιμονισμός". Δημιουργήθηκαν πλαστές ανάγκες
Όλο αυτό σχετίζεται άμεσα με τα Χριστούγεννα.
Και θρησκευτικά αν θέλεις ο Άγιος Βασιλής δεν ήταν ποτέ ο καλοθρεμένος τυπάς με τα κόκκινα που μοίραζε τα play station και τα pc στα παιδιά.
Ο Άγιος Βασίλης - απο αυτά που άκουσα απο την γιαγιά μου , δεν είμαι σίγουρος- ήταν αδύνατος , φορούσε μαύρα και είχε δώσει τις περιουσίες του για να γίνουν νοσοκομεία , για γηροκομεία για φαγητό και ρούχα σε άπορους.
Δεν με ενδιαφέρει να πάω με τα νερά της εκκλησίας , η εκκλησία δε σημαίνει τίποτα για μένα , ούτε γνωρίζω αν υπάρχει Θεός , αλλά θέλω να δείξω ότι και ο χριστιανισμός καταδικάζει αυτό που "κάνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας".
Και θρησκευτικά αν το δεις δηλαδή.
Εκτός αυτού , δεν καταλαβαίνω γιατί όλη αυτή η διαχείριση της ευτυχίας μας , βασίζεται στην βάση που δίνουμε στα "ονόματα".
Το ακριβό ρολόι που θα το φορέσουμε μία στο τόσο για να μην το χαλάσουμε, το ακριβό μάταιο , ανούσιο κινητό με κάθε λογής δυνατότητες που ελάχιστα μας είναι απαραίτητες.
Δεν κοιτάω πίσω , δεν λέω να μην βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας , αλλά όταν βλέπω ο κόσμος να εξυπηρετεί τα αντικείμενά του , να χάνει και να μαραίνεται απο το υλικό και να χαίρεται επίσης με αυτό (ή να νομίζει ότι χαίρεται). Τότε είναι που απογοητεύομαι.
Και επίσης, γιατί να περιμένεις την πρωτοχρονιά για μια καινούργια αρχή?
Τώρα να την κάνεις που μιλάμε , τώρα να γιορτάσεις , μην το προγραμματίζεις , όποτε σου ρθει , ΚΑΝΤΟ. Γίνε ΕΣΥ.
Μην βάζετε μέσα σε ένα κάστανο τις θελήσεις σας. Παλέψτε για όσα αξίζετε σαν σύνολο.
All in all , καταδικάζω την προγραμματισμένη χαρά μας. Όχι τις γιορτές.
Και μάλιστα την χαρά που πολύ φοβούμαι ότι τις περισσότερες φορές είναι ψεύτικη.
Μία ψευδαίσθηση....
Ευελπιστώ και αυτό που νιώθω τώρα να είναι μία ψευδαίσθηση ...