Ψάξτο εάν μπορείς, γιατί είναι από τα ποστ που αξίζουν πραγματικά (σ.σ. Το σχετικό ποστ περί οδηγιών για yanks στο greek.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου, όσα γνωρίζω...
Όντως το 1ο έτος είναι πολύ εισαγωγικό σε όλες τις ιατρικές. Ένας λόγος που αξίζει να κάνεις προετοιμασία για usmle από νωρίς είναι ότι τα συγγράμματα που θα χρησιμοποιήσεις γι αυτές τις εξετάσεις, αποκρυσταλλώνουν πάρα πολύ καλά την απαιτούμενη γνώση των πρώτων ετών τις ιατρικής.
Γενικά, θα το δεις ότι σε πολλά μαθήματα για την επιτυχία στις εξεταστικές οι καθηγητές ζητούν πολλά ανούσια πράγματα, με μικρή κλινική σημασία, που θα τα ξεχάσεις σε 1 εβδομάδα αφού περάσεις το μάθημα. Η ύλη των usmle θεωρώ ότι κρατάει μια πολύ καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο θεωρητικό και το κλινικό, θα σου δώσει δηλαδή γνώσεις που θα σε συντροφεύσουν ουσιαστικά σε αυτό το ταξίδι. Συν οτι θα σε βοηθήσουν και στις εξετάσεις της σχολής φυσικά.
Σίγουρα το επίπεδο στο 1ο έτος είναι πιο πίσω από αυτά που ζητούνται, αλλά πιστεύω ότι το να αρχίσεις να χτίζεις ιατρική κουλτούρα από τώρα θα είναι ένα καλό εφόδιο, για όταν ξανασυναντήσεις αυτές τις έννοιες στα επόμενα έτη.
Ένας άλλος λόγος όπως σου είπα είναι ότι η ειδικότητα στις ΗΠΑ (μέχρι να πας) είναι μια εξαιρετικά μεγάλη διαδικασία, καθώς εκτός από το κομμάτι των εξετάσεων, για να χτυπήσεις μια μέτρια και πάνω σε θέμα ζήτησης ειδικότητα, χρειάζεται να κάνεις κάποια rotation εκεί, που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο φίλτρο για πάρα πολύ κόσμο. Οπότε απαιτείται σχετικά μακροχρόνια έρευνα και σε αυτό το κομμάτι, πέρα από το να συλλέξεις και να μελετήσεις το υλικό των εξετάσεων.
Οικονομικά τώρα, ναι είναι από άλλο πλανήτη. Ως ειδικευόμενος είσαι σε μια μέτρια κατάσταση, αλλά όχι χειρότερη από τον μέσο αμερικανό μη-ιατρό εργαζόμενο.
Ως ειδικός στη συνέχεια, απλά sky is the limit. Ούτε η Ελβετία δεν μπορεί να χτυπήσει τους μισθούς τους ως ειδικός, ακόμη και στις πιο κακοπληρωμένες ειδικότητες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι η πιο "μπας-κλας" ειδικότητα εκεί, Γ.Ι. έχει μέσο μισθό 200.000. Μία "μέτρια", αναισθησιολόγος, EM, Χειρουργική (300-400Κ). Μέσος μισθός αμερικάνου μη-ιατρού γενικά 80.000.
Ακόμη, σε επίπεδο εκπαίδευσης στην ειδικότητα είναι γενικά υποχρεωμένοι να σε εκπαιδεύουν αλλιώς αν φάνε καταγγελίες από ειδικευόμενους, σταματούν να δικαιούνται να έχουν ειδικευόμενους. Καμία σχέση δλδ με το ελληνικό τσίρκο. Συν ότι όλες οι top-edge θεραπείες και τα τελευταία πρωτόκολλα ξεκινούν ως επί το πλείστο εκεί.
Αμόρφωτοι δεν ξέρω αν είναι, πιο πολύ θα έλεγα pampered. Υπάρχουν καταστάσεις για όλα τα γούστα φαντάζομαι, όσο είσαι στο academia όμως δεν θα αποτελεί πρόβλημα.
Εγώ φίλε μου δεν δίνω, είμαι σε ηλικία που μπορώ να πω οτι κουράστηκα πλεον από ανταγωνιστικές εξετάσεις, δεν θα τα βάλω με όλο τον πλανήτη σε αυτή τη φάση, οπότε θα προσπαθήσω για το καλύτερο που μπορώ εδώ πέρα. Ίσως εάν τα φέρει η τύχη και έχω αντοχές, κάποιο fellowship (εξειδίκευση) μετά την ειδικότητα στις ΗΠΑ κάπου στα 40 για να μην μου μείνει το μαράζι

Θα ήταν όμως η μοναδική μου στόχευση εάν ήμουν τώρα 18-19-20, ξεκάθαρα.
Προσπάθησε για το καλύτερο που μπορείς, μην χάσεις ευκαιρίες