Είναι οι θετικές επιστήμες πιο δύσκολες από την Ιατρική;

Θεωρώ πως ο τίμιος γιατρός θα πρέπει να παίρνει όσα πιστεύει πως ο άλλος μπορεί να διαθέσει, με ένα ταβάνι πάντα. Δηλαδή επειδή ο άλλος είναι πλούσιος δεν θα του πάρεις και 200€ για μια απλή επίσκεψη. Αλλά εαν ξέρεις πως ζορίζεται κιόλας, δεν θα του πάρεις και 50€-60€ για να τον δεις 5λ. και να του πεις είσαι μια χαρά.

Εγώ τουλάχιστον δεν θα το έκανα, και πολλές φορές όταν μια δουλειά είναι πολύ απλή δεν ζητάω γενικά κάτι γιατί νιώθω πως είναι κοροϊδία. Βέβαια στην χώρα μας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων επιβιώνει ακριβώς έτσι, αρπάζοντας 20αρικα και 50αρικα για δουλειές του 3λεπτου.

Είναι προσωπική άποψη αυτή όμως και εξαρτάται απο την προσωπικότητα του ανθρώπου πλέον. Απλώς στο επάγγελμα του γιατρού θεωρώ πως είναι και περιττό γιατί ούτως ή άλλως ο μέσος άνθρωπος θα αφήσει παραπάνω εαν νιώσει πως ο γιατρός πραγματικά ενδιαφέρθηκε και ασχολήθηκε με το πρόβλημα του και δεν τον είδε σαν μια ακόμα περίπτωση.
Οχι δεν θα αφησει παραπανω, σε ιδιωτικο ιατρειο, στο τζαμπα επειδη «επειγον», η μανα μου εχει κυριολεκτικα σωσει 7-10 ατομα, τα οποια οχι δεν περασαν μετα νααφησουν 20€, ευχαριστω δεν ειπαν οταν την πετυχαν στον δρομο. «Γεια σου γιατρε», και προσπερασαν.

Ειδικα ενα απο αυτα που θυμαμαι χαρακτηριστικά, ανευρισμα κοιλιας, δεν ζητησε καν λεφτα, το ψιλαφισε και του ειπε κατευθειαν «πηγαινε νοσοκομειο τωρα, στο ταδε, πες εχω αυτο». Το οποιο ανευρισμα μπορει να σκασει οποιαδηποτε στιγμη. Με 0€, και ουτε ευχαριστω, σωθηκε η ζωη αυτουνου του ασθενη, απο γιατρο που ενιωσε ανευρησμα σε 1λ, με το χερι απλως.

Αυτο ειναι ενα παραδειγμα φυσικα, αλλα ειναι το πιο κλασικο να ξερετε, αυτη ειναι η κανονικοτητα γενικα, οχι η εξαιρεση.

Δεν ειναι οπως τα φανταζεσαι τα πραματα, δεν πραττουν ολοι οπως θα επρατες εσυ (αντιθετως), και ο γιατρος δεν μπορει να βασιστει στο φιλοτιμο του καθενος, για να επιβραβευτει για τον κοπο ετων. 3λ περιστατικο για να λυθει, μπορει να απαιτει κυριολεκτικα 10ετη εκπαιδευσης και εμπειριας. Αρα δεν αξιζει 50€;

Πληρωνεις την εξειδικευση που δεν εχεις, με ενα μινιμουμ. Και παλι αναφερω οτι, ο γιατρός για καποιο λογο ειναι λαμογιο και τον κακολογουμρ πολύ ευκολα για το 50€ και τα χρονια εξειδικευσης. Τον υδραυλικο-μηχανικο-ηλεκτρολογο, για καποιο λογο ποτε. Το θεωρουμε κανονικοποιημενο.

Τελευταία επεξεργασία:
Ρε ψηλε, δεν πληρωνεις μονο το ιατρειο να στεκεται, πληρωνεις και τον Επαγγελματια. Εναν επαγγελματια με γνωσεις και εξειδικευση 15 ετων, απο τα οποια «εξαρταται η ζωη σου».
Ψηλέ, ο άνθρωπος στον οποίο απαντάς, είναι συνάδελφός σου. Και απ’ ότι φαίνεται το σκέφτεται πιο λογικά από εσένα. Οι σπουδές του ιατρού εκτιμούνται από όλους, νομίζω. Αλλά δεν σε πληρώνει για αυτό ο πελάτης. Σε πληρώνει για την υπηρεσία που προσφέρεις. Αν αυτή είναι μια εξέταση ρουτίνας, είναι παράλογο να ζητάς 50€ με το καλημέρα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι παραμελούν να κάνουν εξετάσεις ετησίως.

Ψηλέ, ο άνθρωπος στον οποίο απαντάς, είναι συνάδελφός σου. Και απ’ ότι φαίνεται το σκέφτεται πιο λογικά από εσένα. Οι σπουδές του ιατρού εκτιμούνται από όλους, νομίζω. Αλλά δεν σε πληρώνει για αυτό ο πελάτης. Σε πληρώνει για την υπηρεσία που προσφέρεις. Αν αυτή είναι μια εξέταση ρουτίνας, είναι παράλογο να ζητάς 50€ με το καλημέρα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι παραμελούν να κάνουν εξετάσεις ετησίως.
Σε καλω να διαβασεις τη τελαυταια μου απαντηση.
Εαν ειναι συναδελφος ή οχι, δεν το γνωριζω, βλεπω πως δεν αξιολογει σωστα τα πραματα.
Το ποια τιμη ειναι ορθη, δεν ειναι αυτο που συζητω τωρα. Ειναι τρομερα πολυπαραγοντικο, και ενα θεμα απο μονο του. Το τι θεωρεί καποιος επισης εξεταση ρουτινας, δεν θα κατσω να συζητησω τωρα σε ενα φορουμ, επισης μεγαλη συζητηση. Ειναι αλλο τι ειναι ρουτινα, αλλο τι θεωρει καποιος ρουτινα.

Αυτο που σχολιαζω, ειναι ο τροπος σκεψης και προσεγγισης, οσον αφορα το ιατρικο επαγγελμα, σα αντιδιαστολη με το 50ρικο στα νυχια και στα ηλεκτρικα, επισης με το καλημερα.
Στην τελικη, η μανα μου που ανεφερα, 5€ επαιρνε την επισκεψη. 5€! Δεν γραφω για να δικαιολογησω το 50ρικο. Γραφω για το μενταλιτε που υπαρχει, που το θεωρω λαθος απτη ριζα του. Ας αλλαξει το μενταλιτε, και μετα εννοειται να αξιολογησουμε και να συζητησουμε για τιμες, προτιμισεις ιατρων, ακριβος, φθηνος, καλος, κακος.

Οχι δεν θα αφησει παραπανω, σε ιδιωτικο ιατρειο, στο τζαμπα επειδη «επειγον», η μανα μου εχει κυριολεκτικα σωσει 7-10 ατομα, τα οποια οχι δεν περασαν μετα νααφησουν 20€, ευχαριστω δεν ειπαν οταν την πετυχαν στον δρομο. «Γεια σου γιατρε», και προσπερασαν.
Εντάξει ούτε αυτό είναι λόγος να τους γδέρνεις όλους πάντως !
Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ο τζαμπατζής απο μακριά.
Δεν ειναι οπως τα φανταζεσαι τα πραματα, δεν πραττουν ολοι οπως θα επρατες εσυ (αντιθετως), και ο γιατρος δεν μπορει να βασιστει στο φιλοτιμο του καθενος, για να επιβραβευτει για τον κοπο ετων. 3λ περιστατικο για να λυθει, μπορει να απαιτει κυριολεκτικα 10ετη εκπαιδευσης και εμπειριας. Αρα δεν αξιζει 50€;
Τα αξίζει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν πάντα :P.
Τώρα αν κάποιος τα έχει και τα τσιγκουνεύεται...εε εκεί πάσο γιατί οποιοδήποτε ποσό θα του φαινόταν εξωφρενικό. Αλλά είναι κακό του κεφαλιού του μετά απο ένα σημείο. Δεν μπορείς να πείσεις τον άλλον πως η υγεία του είναι σημαντική. Είτε θα πληρώσει είτε θα την πληρώσει στο τέλος, εκείνος ξέρει.

Δεν είναι άσπρο μαύρο πάντως και νομίζω πως το αντιλαμβάνεσαι. Υπάρχουν γιατροί που είναι όντως εξαιρετικοί και πολύ άνθρωποι και δεν αμοίβονται όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν και άλλοι που είναι τομάρια και έχουν καταστρέψει κόσμο όμως. Είναι λογικό και μάλλον υγιές να υπάρχει μια προφύλαξη σε νορμάλ επίπεδα. Προβληματικό και λάθος είναι να θεωρεί κάποιος πως επειδή του έτυχε κάποια στιγμή ένα λαμόγιο θα είναι όλοι λαμόγια και εν τέλει να θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την υγεία.
Πληρωνεις την εξειδικευση που δεν εχεις, με ενα μινιμουμ. Και παλι αναφερω οτι, ο γιατρός για καποιο λογο ειναι λαμογιο και τον κακολογουμρ πολύ ευκολα για το 50€ και τα χρονια εξειδικευσης. Τον υδραυλικο-μηχανικο-ηλεκτρολογο, για καποιο λογο ποτε. Το θεωρουμε κανονικοποιημενο.
Ναι γιατί βλέπεις άμεσα με τα μάτια σου την χειρονακτική φύση της εργασίας τους.
Όπως και του οδοντίατρου. Το διάβασμα εαν και υπάρχει δεν φαίνεται άμεσα, οπότε υποσυνείδητα υποτιμάται. Πάντως και τα τεχνικά επαγγέλματα λαμόγια θεωρούνται. Και πολλοί όντως είναι για να λέμε και του στραβού το δίκιο.

Όπως είπα έχει να κάνει πιο πολύ με τον άνθρωπο αυτό παρά με την ειδικότητα.
Εαν είναι στην φύση σου να εξαπατάς και να γδέρνεις θα το κάνεις είτε ως γιατρός, είτε ως μηχανικός, είτε ως δικαστικός, με εξίσου καταστρεπτικές συνέπειες.

Εντάξει ούτε αυτό είναι λόγος να τους γδέρνεις όλους πάντως !
Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ο τζαμπατζής απο μακριά.

Τα αξίζει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν πάντα :P.
Τώρα αν κάποιος τα έχει και τα τσιγκουνεύεται...εε εκεί πάσο γιατί οποιοδήποτε ποσό θα του φαινόταν εξωφρενικό. Αλλά είναι κακό του κεφαλιού του μετά απο ένα σημείο. Δεν μπορείς να πείσεις τον άλλον πως η υγεία του είναι σημαντική. Είτε θα πληρώσει είτε θα την πληρώσει στο τέλος, εκείνος ξέρει.

Δεν είναι άσπρο μαύρο πάντως και νομίζω πως το αντιλαμβάνεσαι. Υπάρχουν γιατροί που είναι όντως εξαιρετικοί και πολύ άνθρωποι και δεν αμοίβονται όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν και άλλοι που είναι τομάρια και έχουν καταστρέψει κόσμο όμως. Είναι λογικό και μάλλον υγιές να υπάρχει μια προφύλαξη σε νορμάλ επίπεδα. Προβληματικό και λάθος είναι να θεωρεί κάποιος πως επειδή του έτυχε κάποια στιγμή ένα λαμόγιο θα είναι όλοι λαμόγια και εν τέλει να θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την υγεία.

Ναι γιατί βλέπεις άμεσα με τα μάτια σου την χειρονακτική φύση της εργασίας τους.
Όπως και του οδοντίατρου. Το διάβασμα εαν και υπάρχει δεν φαίνεται άμεσα, οπότε υποσυνείδητα υποτιμάται. Πάντως και τα τεχνικά επαγγέλματα λαμόγια θεωρούνται. Και πολλοί όντως είναι για να λέμε και του στραβού το δίκιο.

Όπως είπα έχει να κάνει πιο πολύ με τον άνθρωπο αυτό παρά με την ειδικότητα.
Εαν είναι στην φύση σου να εξαπατάς και να γδέρνεις θα το κάνεις είτε ως γιατρός, είτε ως μηχανικός, είτε ως δικαστικός, με εξίσου καταστρεπτικές συνέπειες.
Μωρε παντου εχει λαμογια. Εννοεται.

Απλως υποτιμαται η πνευματικη εργασια, κατα πολυ, και το θεωρω αδικο. Μια εξεταση 1λ και μια ψιλαφηση μπορει να αξιζει περισσοτερα απο ενα καθαρισμο δοντιων. Απλως αυτο θιγω.

Εννοειται, δεν υπερασπιζομαι σε καμια περιπτωση την υπερχρεωση κλπ κλπ. Θιγω απλως την προκαταληψη και το στιγμα που παιζει, εξαρχης, πριν πας στον γιατρο. Γιατι το ειχα και εγω. Και τωρα μεσα απ’τον χορο, καταλαβαίνω ποσο αδικο ειναι.

Ναι νταξει, παιζει και για τα των χειρονακτικων επαγγελματιων λιγο το «ηλεκτρολόγοι λαμογια», εννοειται, αλλα εχει κανονικοποιηθει κατα πολυ, και σιγουρα δεν ειναι μα το ιδιο μενος και στιγμα που εχουν οι γιατροι. Στην τελικη, αν πεις δεν τα χω, ο ηκεκτρολογος θα σου πει «οκ μπαι».
Υπαρχει περιπτωση γιατρος να σου πει «δεν εχεις 50€; Οκ πανε ψοφα» ; Κατα κανονα, ουτε καν. Υπαρχει και το νομικο πλαισιο στη μεση, που τον τρομαζει και τον κραταει in check.

Μου στελνουν φιλοι κα γνωστοι να προτεινω γιατρο, και η πρωτη ερωτηση ειναι «ποσα παιρνει» και η δευτερη «ειναι τιμιος ή καθαρμα;»

Μωρε παντου εχει λαμογια. Εννοεται.

Απλως υποτιμαται η πνευματικη εργασια, κατα πολυ, και το θεωρω αδικο. Μια εξεταση 1λ και μια ψιλαφηση μπορει να αξιζει περισσοτερα απο ενα καθαρισμο δοντιων. Απλως αυτο θιγω.
Υπάρχει λόγος που είμαστε αυτοί που είμαστε σαν χώρα και έχουνε να κάνουμε σημαντικές συνεισφορές απο την αρχαιότητα(δεν λεω πως δεν γίνονται ακόμα αλλά όχι όπως κάποτε).

Μακάρι να λειτουργούσε το σύστημα τίμια απέναντι σε όποιον κατέβαλλε κόπο αλλά η συνάρτηση είναι δυστυχώς αρκετά πιο πολύπλοκη και σε πολλές περιπτώσεις ο παραπάνω κόπος όχι απλά δεν σου προσφέρει παραπάνω αλλά σου αφαιρεί κιόλας(χρόνο, υγεία, ψυχολογία κτλπ.).
Εννοειται, δεν υπερασπιζομαι σε καμια περιπτωση την υπερχρεωση κλπ κλπ. Θιγω απλως την προκαταληψη και το στιγμα που παιζει, εξαρχης, πριν πας στον γιατρο. Γιατι το ειχα και εγω. Και τωρα μεσα απ’τον χορο, καταλαβαίνω ποσο αδικο ειναι.
Αυτό μπορεί να λυθεί κυρίως μέσω της καλύτερης ενημέρωσης γύρω απο τα θέματα υγείας.
Είναι πρωτίστως κοινωνικό πρόβλημα δηλαδή. Και επειδή στα σχολεία αυτά δεν διδάσκονται, ο κλήρος πέφτει στον γιατρό, αλλά και στον κάθε επαγγελματία γενικά να είναι διαφανής ως προς τις πρακτικές του.
Ναι νταξει, παιζει και για τα των χειρονακτικων επαγγελματιων λιγο το «ηλεκτρολόγοι λαμογια», εννοειται, αλλα εχει κανονικοποιηθει κατα πολυ, και σιγουρα δεν ειναι μα το ιδιο μενος και στιγμα που εχουν οι γιατροι. Στην τελικη, αν πεις δεν τα χω, ο ηκεκτρολογος θα σου πει «οκ μπαι». Υπαρχει περιπτωση γιατρος να σου πει «δεν εχεις 50€; Οκ πανε ψοφα» ; Κατα κανονα, ουτε καν. Υπαρχει και το νομικο πλαισιο στη μεση, που τον τρομαζει και τον κραταει in check.
Το ερώτημα είναι πόσοι δεν θα πουν ok bye επειδή αυτό τους λέει η κοινωνική ευαισθησία μέσα τους. Δύσκολο να το κρίνουμε απο την στιγμή που όπως λες υπάρχουν νομικές επιπλοκές στην μέση που επηρεάζουν την συμπεριφορά. Βέβαια έχουμε δει και γιατρούς να αρνούνται να χειρουργήσουν κόσμο επειδή δεν έλαβαν το φακελάκι τους.
Μου στελνουν φιλοι κα γνωστοι να προτεινω γιατρο, και η πρωτη ερωτηση ειναι «ποσα παιρνει» και η δευτερη «ειναι τιμιος ή καθαρμα;»
Είναι λογικές ανησυχίες με δεδομένο πως η πλειοψηφία θα έχει κάποιο "συνηθισμένο" πρόβλημα.
Το πόσο καλός είναι ο γιατρός δεν είναι τόσο σχετικό σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο το εαν θα δείξει στοιχειώδη κατανόηση και ενδιαφέρον, αλλά και το κατά πόσο δεν θα γδάρει.

Εαν κάποιος έβγαλε τα μάτια του στο διάβασμα όπως λες καλύτερα να σκεφτεί χώρες όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία που πληρώνουν σε χρυσό τα επαγγέλματα υγείας. Αν μείνεις στην Ελλάδα θα παίρνεις περίπου όσο ένας καλός ψήστης μετά απο πολλά χρόνια εργασίας. Και οτιδήποτε παραπάνω δεν θα το βγάζεις εκτός εαν έχεις σκοπό να δουλεύεις σαν τον Βέγγο(το οποίο δεν είναι αποδοτικό, ούτε έξυπνο εφόσον έχεις άλλες επιλογές). Εκτός φυσικά εαν δεν έχεις καθόλου ζωή και ενδιαφέροντα εκτός ενός νοσοκομείου/ιατρείου οπότε σε βολεύει κιόλας απο άποψη καθημερινότητας.
οι περισσοτεροι δε θελουν να πανε εξωτερικο και συν οτι πολλοι δεν ξερουν καν καλα αγγλικα.πολλα λεφτα αλλα μοναξια και μιζερη ζωη
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ναι, συζητηση δεν ηταν τι «πρεπει» να κανει ιδανικα ενας αποφοιτος ιατρικης. Αυτο ειναι προσωπικη σου αποψη, και ειναι πολυ πολυ-παραγοντικο. Εξω απ’τον χορο ευκολα λες «πανε νορβηγια ρε δικε μου». Αλλη συζητηση αυτη, τελειως διαφορετικη.

Το θεμα ειναι οτι η φοιτηση δεν τελειωνε ποτε, και το να λες ξεζουμισμα ενα 50€ για την υγεια σου, αλλα 50€/μηνα για νυχια να τα δινεις με ενθουσιασμο, το προβλημα δεν ειναι η τιμη του γιατρου, αλλα τα μυαλα που κουβαλαει ο κοσμος. Ευκολα εκρινα και εγω τους γιατρους, για ολα αυτα που εχουν ειπωθει, και με γιατρους και στην οικογενεια μου και στον κυκλο μου, μεχρι που μπηκα στον χορο και εγω, και καταλαβα πολυ καλα οτι δεν εχει πατο το βαρελι, ακομα και για τον μεσο επαγγελματια γιατρο, και οι μισθοι ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. Ειτε σε νοσοκομειο, ειτε ιδιωτευεις - με εξαιρεση μεγαλο-γιατρους που και αυτοι λεφτα, σαν επιχειρηματιες βγαζουν κυριως, οχι απτην ιδιοτητα του γιατρου. Το brand ειναι απλα «γιατρος».
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Δεν μετρας αναμονη ειδικοτητας.
Δεν μετρας τις εργατοωρες και την ευθυνη.
All jobs are not equal.

Ο μ.ο. Χρονου Αποφοιτησης και στο δικο μου πρωτο πτυχιο, ηταν μεγαλυτερος απτης ιατρικης. Δεν ειναι ολα μια ευθεια ομως. Το οτι το μαθηματικο εχει μ.ο. 8 χρονια, ενω η ιατρικη 6μιση-7, δεν σημαινει απαραιτητα οτι ειναι πιο ευκολη.

ΙΣΩΣ, λεω ΙΣΩΣ, επειδη μπαινουν ατομα αριστουχοι ΜΟΝΟ στις ιατρικες, ενω μαθηματικα εχει και στη Σαμο με 14-15-16Κ μορια, ποσα ειναι, ειναι ατομα τα οποια μελετουν πολυ. ΙΣΩΣ, επειδη εχεις στοχο ενα επαγγελμα που εχει πολυ δρομο μπροστα του, πρεστιζ (κακα τα ψεματα, βοηθαει τους φοιτητες σγρα) και προγραμμα στο αμφιθεατρο 6-9ω τη μερα, περνανε τα παιδια τα μαθηματα. ΙΣΩΣ επειδη τα τελευταια τρια ετη, εισαι ολη την ωρα στις κλινικες, τα βλεπεις first hand, οποτε τα κατανοεις/θυμασαι πιο γρηγορα, και ετσι δεν κοβεσαι. Ισως επειδη εξαρχης ξερεις οτι ειναι 6 ετη, δε θες να εισαι φοιτητης 9 χρονια, οποτε «το τρεχεις, δεν επαναπαυεσαι».

Αυτα, θεωρεις δεν παιζουν ρολο; Μονο ο μ.ο. Αποφοιτησης κρινει την δυσκολια της σχολης; Οταν ξερεις οτι οταν τελειωσεις μαθηματικο, και μεινεις ελλαδα, το πιο πιθανο ειναι να κανεις μαθηματικα σε παιδια, πιθανον να μην εχεις το ιδιο παθος να τελειωσεις την σχολη σου, οσο ενας φοιτητης ιατρικης…ισως οταν μπαινεις μαθηματικο και φυσικο, τελειως «τυχαια», γιατι τοσο εγραψες, ενω οταν περνας Ιατρικη, περνουσες κυριολεκτικα σε ΚΑΘΕ σχολη, αλλα επελεξες αυτην, να μην αφησεις τον εαυτο σου να γινει αιωνιος φοιτητης.
συμφωνω με τα περισσοτερα αλλα οχι με το πρεστιζ. πρεστιζ ο γιατρος ,ο δικηγορος, ο στρατιωτικος και αλλοι ειχαν καποτε. τωρα ειναι ολοι μια απο τα ιδια .κυρος θα εχουν μονο λιγοι. οι αλλοι θα ειναι απλα ενας γιατρος αναμεσα στους πολλους που δεν τον σεβονται ουτε οι ασθενεις του

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back