Σου ζήτησα να μου πεις πως ορίζεις το αντικείμενό σου. Μου έδωσες έναν ορισμό και δεν μου είπες ότι είναι από Βικιπαίδεια. Δεν μπορώ να φταίω που υπέθεσα πως ο ορισμός είναι δικός σου.
Σε κανένα σημείο των μηνυμάτων μου δεν "χρησιμοποίησα την αθεία μου". Αυτό δεν βγάζει καν νόημα για εμένα. Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω την αθεία μου; Την λογική μου χρησιμοποίησα και εξήγησα για ποιό λόγο δεν θεωρώ την Θεολογία ως επιστήμη.
Οι θέσεις είναι κορεσμένες γιατί δουλειά θα βρεις κυρίως στον δημόσιο τομέα. Για τον ιδιωτικό τομέα, οι θεολόγοι είναι άχρηστοι. Χρήσιμοι είναι οι επιστήμονες. Δεν λέω ότι εσύ προσωπικά είσαι άχρηστος. Ας μην παρεξηγηθώ. Εσένα προσωπικά δεν σε γνωρίζω καθόλου. Απλώς λέω πως το επάγγελμα του θεολόγου για την αγορά εργασίας είναι αχρείαστο.
Φυσικά και προσδίδει κύρος η Επιστήμη. Είναι κάτι που λειτουργεί, σε αντίθεση με τις ψευδοεπιστήμες. Γιαυτό και προσδίδει κύρος.
Για τον ίδιο λόγο που οι αστρολόγοι παρουσιάζοντε ως επιστήμονες, θέλετε και εσείς να παρουσιάζεστε ως επιστήμονες.
Καταρχάς, ο Αριστοτέλης δεν είχε το αλάθητο. Το λέω αυτό επειδή βασίζεις όλο το μήνυμά σου στον Αριστοτέλη.
Ο άνθρωπος δεν έχει καμία τάση να πιστεύει σε θεό. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούντε άθεοι. Γι'αυτό και ο καθένας μετά πιστεύει στον θεό των γονιών του. Επειδή η θρησκεία μαθαίνεται, δεν είναιι φυσική τάση του ανθρώπου.
Φυσική τάση του ανθρώπου είναι ο φόβος του αγνώστου, από τον οποίο γεννάται η θρησκεία. Οπότε υποθέτω μπορείς να πεις πως έμμεσα έχει ο άνθρωπος μια τάση προς την θρησκεία, αφού έχει πρώτα μια τάση να φοβάται ότι δεν κατανοεί και να το θεοποιεί.
Επίσης, η προσευχή και περισσότερο η νηστεία δεν είναι κοινά χαρακτηριστικά όλων των θρησκειών. Μόνο οι νέες μεγάλες θρησκείες όπως ο Χριστιανισμός έχουν την νηστεία. Θρησκείες όπως ο δωδεκαθεισμός γιόρταζαν και τιμούσαν του θεούς τους με αντίθετο τρόπο. για παράδειγμα με μεγάλα γλέντια και φαγοπότια, όχι με νηστείες.
Επιπλέον, οι περισσότερες θρησκείες είχαν θησείες, είτε ανθρώπων είτε ζώων. Επιπλέον, οι περισσότερες θρησκείες ήταν πολυθειστικές. Επιπλέον, επιπλέον, επιπλέον..... Που τα είδες τα κοινά στοιχεία;
Ναι, η κοινωνιολογία παρουσιάζει την κοινωνία και η ψυχολογία την ανθρώπινη συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, η κοινωνολογία εξετάζει την συμπεριφορά των πολιτών ως σύνολο, ενώ η ψυχολογία ως άτομα. Καμία σχέση δεν έχει η κοινωνιολογία και η ψυχολογία με την θεολογία που όρισες.
Για μια ακόμα φορά, έχει σημασία το πως ορίζεις τις έννοιες. Πως ορίζεις την ψυχή; Ως κάτι υπερφυσικό, μαγικό, θεικό κτλ; Τότε όχι, δεν θεωρώ πως υπάρχει ψυχή. Η ψυχολογία μελετά την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, δηλαδή τον εσωτερικό του κόσμο (τις σκέψεις του) και το πως αυtός επιδρά στην συμπεριφορά του.
Τέλος, η κοινωνιολογία και η ψυχολογία έχουν φέρει αποτελέσματα, σε αντίθεση με την θεολογία. Έχουν γίνει πολλά πειράματα ψυχολογικά και κοινωνιολογικά. Δεν θα στα πω, μπορείς να τα ψάξεις. Ωστόσο υπάρχουν αποτελέσματα.