Όσοι φίλοι μου, μαζί με μένα, έχουν πάει Αμερική για διδακτορικό, δεν είχαν μεταπτυχιακό, πέρα από λίγες εξαιρέσεις.
Ο λόγος είναι γιατί τα δύο πρώτα από τα πέντε (συνήθως) χρόνια παρακολουθείς μαθήματα, κάνεις βοηθός και κάνεις και έρευνα, οπότε είναι κάπως σαν μεταπτυχιακό. Στο τέλος των δύο πρώτων χρόνων μπορείς είτε να σταματήσεις και να πάρεις το μεταπτυχιακό, είτε να συνεχίσεις για διδακτορικό. Αυτό συνήθως γίνεται με κάτι εξετάσεις, τα quals που τα λένε στη slang, qualifying examination τυπικά, και είναι είτε να παρουσιάσεις έρευνα, είτε εξετάσεις πολλών ωρών, είτε οτιδήποτε, αλλά από πρόγραμμα σε πρόγραμμα μπορεί ν διαφέρει.
Το θέμα των χρημάτων μην σε προβληματίζει. Από πρόγραμμα σε πρόγραμμα προφανώς διαφέρει, αλλά σε ένα σοβαρό πανεπιστήμιο θα έχεις σίγουρα λεφτά για όλα τα χρόνια των σπουδών σου, είτε απο βοηθηλικια είτε απο έρευνα, τα λένε teaching και research assistantships αντίστοιχα. Στο πρόγραμμα που είμαι εγώ πχ, τα τρία πρώτα εξάμηνα έκανα βοηθός, οπότε με πλήρωνε το τμήμα, και από το τέταρτο εξάμηνο και μετά ο advisor μου για έρευνα. Σε άλλα πανεπιστήμια μπορεί να κάνεις πολύ περισσότερα εξάμηνα βοηθός, συνήθως σε δημόσια πανεπιστήμια, αλλά πάντοτε θα έχεις ένα μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες σου και θα σου μένει και κάτι στην άκρη.
Ο βαθμός πτυχίου δεν παίζει κανένα ρόλο. Το εύρος των βαθμών που ξέρω από παιδιά στην Αμερική είναι από 7.4 μέσο όρο μεχρι 9.9. Ούτως ή άλλως πέρα από ένα νούμερο, έχεις αναλυτική βαθμολογία, βιογραφικό, statement of purpose, συστατικές και gre,που λένε πολύ διαφορετικά πράματα από ένα βαθμό. Είναι σημαντικό να δώσεις σε όλα βάση. Θα μείνεις έκπληκτος με το ποσό λάθος είναι τα περισσότερα βιογραφικά και statement of purpose.
Θα σε συμβούλευα πάντως να μιλήσεις με κάποιο καθηγητή μεσω email πριν κάνεις αιτήσεις, όχι για να κάνει κονέ, αυτό αποκλείεται γιατί δε σε ξέρει, απλά να δείξεις ένα ενδιαφέρον και επίσης να ξέρεις αν μπορεί να σε χρηματοδότησει. Είναι πολύ σημαντικο αυτό, γιατί πχ σε μας αν δεν μπορεί ο καθηγητής να σε πληρώνει, πας σε άλλο καθηγητή (εκτός αν έχει υποτροφία fulbright πχ).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.