Εάν είσαι Πάτρα/Χανιά και θες να γλιτώσεις ενοίκια, θα μπορούσες να δηλώνεις Πάτρα/Χανιά, είναι πολύ καλά τμήματα. Εάν είσαι οπουδήποτε αλλού και περνάς ΗΜΜΥ ΕΜΠ, θα πρότεινα να δηλώσεις ΗΜΜΥ ΕΜΠ.
Ελπίζω να μην βγαίνω πολύ εκτός θέματος, αλλά αναφορικά με αυτή τη θέση, ότι στο ΕΜΠ η "ποιότητα" σπουδών είναι καλύτερη, με ποια κριτήρια εξάγει ο κόσμος αυτό το συμπέρασμα; Δεν το αμφισβητώ, εξάλλου από άγνοια μιλάω - και εγώ 18 είμαι και καλούμαι να κάνω την επιλογή μεταξύ ημμυ Θεσσαλονίκης - Αθήνας για το μηχανογραφικό - απλά μου φαίνεται ότι έχει καταντήσει σε preconveived notion η όλη ιδέα ότι στο μετσόβειο είναι όλα ένα επίπεδο ανεβασμένα. Καταλαβαίνω απόλυτα τη λογική στη σύγκριση με κάποιο επαρχιακό τμήμα χαμηλότερων μορίων, αλλά μου φαίνεται πως γενικά δυσδιάκριτες είναι οι διαφορές με το απθ (από άποψη καθηγητών, φοιτητών, προγράμματος σπουδών), και ότι στην τελική η απόφαση θα πρεπε να καθορίζεται και από προσωπικούς λόγους (ενοίκια, κόστος ζωής, κοινωνικότητα, εγγύτητα με την πατρική εστία κλπ). Και αυτά τα λέω γιατί αφορούν άμεσα και τη δική μου περίπτωση - μένω στη Λάρισα, αλλά έχω καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, είμαι εξοικειωμένος με την πόλη και είμαστε τυχεροί να έχουμε εκεί δικό μας διαμέρισμα 10 λεπτά από το πανεπιστήμιο. Κι όμως αυτή τη στιγμή δεν έχω ακόμη απορρίψει την επιλογή του εμπ, λόγω του κύρους και του ονόματος της σχολής.
Αλλά στην τελική έχει τόση βαρύτητα το όνομα του πανεπιστημίου; Και πώς γνωρίζεις ότι κυρίως στο μετσόβειο προσφέρεται η ευκαιρία για μεταπτυχιακό στα top tier πανεπιστήμια της Αμερικής; Και αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί να θεωρείται δείκτης αξιολόγησης της σχολής; Αν η προώθηση οφείλεται λέω εγώ σε κάποιον συγκεκριμένο καθηγητή, που έχει τις ανάλογες διασυνδέσεις, τότε δεν θα έλεγε τίποτα για τη σχολή παραμόνο ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι δικτυωμένος. Έχει δηλαδή τόση σημασία αν θα γράφει εμπ ή απθ, ώστε να επηρεάσει τη ζήτηση από τα μεταπτυχιακά προγράμματα;
Προφανώς αυτό το θέμα είναι πολυσυζητημένο και δεν καταλήγει κάπου, ο καθένας λέει τις απόψεις του, αλλά τι να κάνω με κατατρύχει αυτός ο προβληματισμός αυτόν τον καιρό, μηχανογραφικό γαρ!!!