Δεύτερη φορά Πανελλαδικές ή Πολιτικές επιστήμες;

VFD59

Νεοφερμένος

Ο VFD59 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 19 ετών, Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 72 μηνύματα.
Ανέβασε μια κοπέλα ένα post για το τμήμα Πολιτικών επιστημών και Ιστορίας του Παντειου και υπήρξε μια συζήτηση, όπου ανέβασα και εγώ κάποια σχόλια. Γενικά βρίσκομαι σε ένα δίλημμα. Στις Πανελλαδικές έγραψα 17.3 Ιστορία, 13.1 Έκθεση,
12.5 Αρχαία (Τα πήγα πολύ καλά στο γνωστό αλλά άθλια στο άγνωστο) και 10.2 στα Λατινικά (για τα Λατινικά θα γράψω πιο κάτω). Τα μόρια που βγάζω για τις σχολές κυμαίνονται από 13.024 μέχρι 14.080.

Πέρσι ήμουν στην Θετική και κάπου στον Νοέμβριο το μετάνιωσα. Ουσιαστικά ποτέ δεν ήθελα να πάω, η μάνα μου που είναι οδοντίατρος με έβαλε για να γίνω και εγώ οδοντίατρος και να πάρω το ιατρείο, τα κλασσικά. Ανέκαθεν, τα ενδιαφέροντα μου ήταν πάντα στην Θεωρητική. Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν πάντα η Ιστορία, αν και Ιστορία και Αρχαιολογία δεν θέλω να πάω επειδή φιλόλογος βγαίνεις. Οι σχολές που με ενδιέφεραν ήταν οτιδήποτε είχε να κάνει με κοινωνικές επιστήμες, ψυχολογία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, ανθρωπολογία, άντε και διεθνές σχέσεις. Στο τέλος ψυχολογία ήθελα να καταλήξω, εχω συγκεκριμένο σχέδιο και ξέρω τι θέλω να κάνω, με τι θα εξειδικευτώ, που θα πάω στο εξωτερικό και τι θα κάνω. Έλεγα ότι ακόμα και αν δεν περάσω ψυχολογία, θα περάσω ας πούμε πολιτικές επιστήμες που είναι κάτι που μου αρέσει, θα βγάλω το πτυχίο και μετά θα δώσω κατατακτήριες για ψυχολογία. Νόμιζα, ο 16χρόνος ηλίθος, ότι μόνο εγώ το είχα σκεφτεί αυτό και οτι κανένας άλλος δεν πάει να δώσει κατατακτήριες ψυχολογία. Που να το ξέρω ότι είναι η πρώτη σε ζήτηση σχολή στις κατατακτήριες, σε όλη την χώρα, και ότι από τους 200 παίρνουν τους 20;

Στην διάρκεια της χρόνιας φέτος διάβασα όσο δεν είχα διαβάσει ποτέ στην ζωή μου. Την ιστορία την βρήκα εύκολη αλλά ήθελε διάβασμα. Τα Αρχαία στο γνωστό πάλι εύκολα, πάρα πολύ διάβασμα και εκεί. Στην Έκθεση ήμουν μέτριος, κάποιες φορές έγραφα 12, άλλες 16. Στο τέταρτο θέμα της έκθεσης το πόσο καλά θα τα πήγαινα εξαρτώταν άμα μου άρεσε το θέμα και είχα να γράψω. Τα Λατινικά όμως. Τα Λατινικά ήταν το μοναδικό μάθημα που φαινόταν πως είχα χάσει τον έναν επιπλέον χρόνο από την Β λυκείου. Και η αυξημένη ύλη δεν βοήθησε. Μέχρι να βγάλω την ύλη, να βγάλω την ύλη στα άλλα μαθήματα, να κάνω τις επαναλήψεις, είχε πάει Απρίλιος. Πραγματικά,τα Λατινικά ήταν σαν να τρέχω σε ανηφόρα χωρίς τέλος, δεν τελείωναν τα γαμημένα. Ουσιαστικά με κρατούσαν πίσω σε όλη την χρονιά και ήταν ένα συνεχές φορτίο.

Έγραψα και παίρνω τα αποτελέσματα. Την Πολιτική επιστήμη και Ιστορία του Παντειου την είχα βάλει στο μάτι από τα Χριστούγεννα, και είχα διαβάσει και το πρόγραμμα σπουδών της και τα πάντα, και γενικά είναι μια σχολή με όλα τα ενδιαφέροντα μου σε ένα. Και Πολιτική επιστήμη και Ιστορία. Περνάω άνετα. Τώρα όμως έχω αρχίσει και το ξανασκέφτομαι. Το ότι οι περισσότεροι που πάνε πολιτικές επιστήμες στο τέλος πάνε με κατατακτήριες στην Νομική πρόσφατα το έμαθα. Το ότι δεν υπάρχει τρελή επαγγελματική αποκατάσταση το ήξερα φυσικά, και έτσι και αλλιώς και εγώ κατατακτήριες για ψυχολογία ήθελα να δώσω μετά, αλλά το πόσο δύσκολες είναι οι κατατακτήριες για την ψυχολογία, το πόσο τυχερός πρέπει να είσαι και οι ιστορίες που διάβασα με έκαναν να το ξανά σκεφτώ. Γενικά όσο και αν μου αρέσει αυτή η σχολή, γιατί μου αρέσει αυτά που έχει, το πτυχίο που δίνει είναι αέρας κοπανιστός. Και τα μεταπτυχιακά που κοίταξα, ακόμα και αυτά γενικευμένα είναι και δεν λένε πολλά. Ακόμα και διδακτορικό να κάνεις, πολλές επιλογές δεν θα έχεις. Στην Ελλάδα έτσι και αλλιώς επαγγελματική αποκατάσταση βρίσκεις δύσκολα, αλλά με αυτό το πτυχίο και με αυτά τα μεταπτυχιακά και στο εξωτερικό θα χύσεις αίμα για να βρεις δουλειά. Ωραίος ο Μακιβέλι, ο Χομπς και Οργουελ αλλά δεν θέλω να φύγω από το σπίτι όταν είμαι 40.

Για αυτό έχω δύο επιλογές. Η ξαναγράφω Πανελλαδικές με στόχο τις ψυχολογίες και άντε τις διεθνές σχέσεις για plan B, η πηγαίνω στην σχολή, τα δίνω όλα τουλάχιστον να πάρω το πτυχίο με έναν καλό βαθμό, και από εκεί κοιτάζω ή για κατατακτήριες ή για μεταπτυχιακά. Καλύτερα να κάνω αυτή την επιλογή τώρα, παρά όταν είμαι 21. Το θέμα είναι ότι οι πανελλαδικές είναι πολύ αβέβαιες και δεν ξέρεις τι θα σου τύχει. Εσείς τι πιστεύετε;
 

margik

Νεοφερμένος

Η margik αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
Πανελλαδικές δαγκωτό!Μην το σκέφτεσαι καν.Δεν έχεις να χάσεις τίποτα να δώσεις 1 φορά ακόμα.Παρόμοια η ιστορία μας .Κι εγώ θετική κατεύθυνση,την έδωσα,πέρασα σε καλή σχολή αλλά ήθελα και την Ψυχολογία-συγκεκριμένα Ψυχολογία της Υγείας κ Ιατρικής- και Νευροψυχολογία.Τελικά,μετά από 8 χρόνια μακριά από τα θρανία,άλλαξα σε θεωρητική,μου ήρθε ένας ντουβρουτζάς,αλλά τελικά πέρασα Ψυχολογία! Οπότε,όλα είναι εφικτά αν διαβαζεις και τό'χεις γενικά με τα μαθήματα όλων των ειδών. Go for it! Good luck!
 

Pak

Επιφανές μέλος

Η Πακοτίνι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 22 ετών και Φοιτήτρια του τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ. Έχει γράψει 9,409 μηνύματα.
Επειδή έχω βρεθεί στη θέση σου δλδ να μην περνάω στη σχολή που επιθυμώ και να κοιτάω τις εναλλακτικές μου, μάλιστα είχα ανοίξει και γω σχετικό θρεντ στο φόρουμ, τολμώ να πω ότι ήδη ξέρεις τι θες να κάνεις απλά είτε δεν το έχεις συνειδητοποιήσει 100% είτε θες να το ακούσεις και από κάποιον άλλον για να δεις αν πήρες τη σωστή απόφαση.

Δε θεωρώ ότι υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση ο,τι και να διαλέξεις κάπου θα καταλήξεις. Το τι θα συμβεί στη πορεία αυτή δεν το ξέρει κανείς απλά παίρνεις μία απόφαση και προχωράς.

Πάντως ως Πακ θα σε συμβούλευα να δώσεις πάλι πανελλαδικές. Η δεύτερη χρονιά δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολη αν δεν αλλάξει ΠΑΛΙ η ύλη απλά κάνεις επανάληψη και έχεις και εμπειρία όσον αφορά την εξέταση. Απλά όπως είπες και συ παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι δεν περνάνε όλοι όσοι δίνουν δεύτερη χρονιά γιατί γενικά κυκλοφορεί αυτή η λανθασμένη αντίληψη. Και γω δεν πέρασα τη δεύτερη χρονιά για δύο μόρια, αλλά δεν έπαθα κάτι μη σε πτοεί η αποτυχία και μην την σκέφτεσαι όσο μπορείς. Μικρός είσαι ακόμα θα βρεις τον δρόμο σου. Καλή τύχη ο,τι και αν αποφασίσεις.
 

Nala

Δραστήριο μέλος

Η Nala αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 21 ετών, Φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 759 μηνύματα.
Κοίτα όλες τις εναλλακτικές σχολές, ούτε ή ψυχολογία, ειδικά με τόσες σχολές που έχει τώρα, έχει επαγγελματική αποκατάσταση
Καί οι σχολές από τό πεδίο σου όλες περίπου την ίδια αποκατάσταση έχουν, ακόμα και ή νομική
Πολύ ωραία σχολή είναι ή ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης στο ΕΚΠΑ
Μπες σέ όλες τις σχολές που περνάς Κ δες μαθήματα και επαγγελματική αποκατάσταση
Καλή επιτυχία ότι και αν κάνεις
 

Guest 303951

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Για δεύτερο πτυχίο να προτιμήσω το τμήμα Πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας Παντείου ή Ιστορικό αρχαιολογικό Εκπα, Ιωαννίνων ;
 

VFD59

Νεοφερμένος

Ο VFD59 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 19 ετών, Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 72 μηνύματα.

Alexecon1991

Δραστήριο μέλος

Ο Alexecon1991 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Καθηγητής. Έχει γράψει 402 μηνύματα.
Δεν πιάνεις κάποιο τμήμα κοινωνικής εργασίας;
Μπορείς να γραφτείς στη σχολή και παράλληλα να δώσεις πανελλήνιες αν το θες.
Εγώ θεωρώ ότι το πρόβλημα ότι δεν σου ναι ξεκάθαρο τι θες να κάνεις. Μιλάς για ψυχολογία μετά για διεθνείς σχέσεις. Η πολιτική επιστήμη εντάσσει μέσα τις τις διεθνείς σχέσεις, αν θες να ασχοληθείς με αυτό μπορείς απλά τελειώνωντας να κάνεις ένα μαστερ στις διεθνείς σχέσεις ή να βάλεις το τμήμα της Κορινθού που είναι πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top