αν καποιος μπορει να εισαχθει σε καλη σχολη στην ελλαδα γιατι να φυγει για προπτυχιακες εξω; εκτος και αν εχει υποτροφια σε κορυφαιο πανεπιστημιο...
εξωτερικο για μεταπτυχιακα και αμα
Χονδρικά:
-Γιατί τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. ελλείψει κονδυλίων και καθηγητών έχουν ήδη πέσει αρκετά σε επίπεδο παροχής εκπαίδευσης και κάθε χρόνο από εδώ και πέρα θα γίνονται (δυστυχώς) χειρότερα!Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα,αν πας π.χ. στο Ε.Μ.Π. (που έχει χάσει πολλά από τα έσοδα του μέσα σε 4-5 χρόνια) να παρακολουθήσεις μάθημα και πας την ίδια μέρα και στο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας (πρώην Καβάλας,που από ιδρύσεως του παλεύει με τα ψίχουλα καθ'ότι κανένας μεγάλος πολιτικός δεν είχε καταγωγή από εκεί) δε πρόκειται να δεις τη μεγάλη διαφορά που θα έβλεπες πριν από π.χ. 6-7 χρόνια!
Συνάμα,και οι συμφοιτητές όντες "θανάσιμα προσγειωμένοι" στην ιδέα ότι τους περιμένει η ανεργία δεν θα είναι οι ίδιοι μ'αυτούς που ήταν πριν 6-7 χρόνια (ψωνισμένοι μεν,με όνειρα και φιλοδοξίες δε) οπότε ΚΑΙ σε αυτό το κομμάτι οι σχολές θα είναι "κάθε πέρυσι και καλύτερα"...
-Γιατί υπάρχουν πολλά Α.Ε.Ι. (Γερμανία,Σκωτία κ.α.) που προσφέρουν δωρεάν (ή αμελητέα) δίδακτρα και συνάμα πολύ καλύτερες υπηρεσίες εκπαίδευσης,οπότε από το να δώσει κανείς 10+ χιλιάρικα σε φροντιστήρια Μ.Ε. και ιδιαίτερα μαθήματα και να σκοτωθεί στο άγχος απλά και μόνο για την ΕΙΣΑΓΩΓΗ (που δεν θα είναι και 100% εξασφαλισμένη αν μιλάμε για σχολές υψηλής ζήτησης) καλύτερα να φύγει με τη μια...
-Γιατί στη σημερινή Ελλάδα δεν προσφέρεται καμία απολύτως προοπτική στο νέο πτυχιούχο,ο οποίος εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει για να κάνει καριέρα πάνω σ'αυτό που σπούδασε!Οπότε κάποιος Έλληνας ο οποίος έχει φάει ήδη 4-5 χρόνια για σπουδές π.χ. στη Γερμανία και έχει προσαρμοστεί πλήρως (όχι μόνο στη Γερμανία αλλά στα "ξένα" γενικότερα),μιλάει άπταιστα τη γλώσσα,έχει κάνει και κάποια πρακτική εξάσκηση κ.α. προφανώς βρίσκεται σε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ από τον (συνομήλικο εννοείται) Έλληνα πτυχιούχο Ελληνικού Α.Ε.Ι. που θα προσπαθήσει να αναζητήσει εργασία εκεί!
Το έχω ξαναπεί πολλές φορές αλλά επανάληψη μήτηρ μαθήσεως...έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΝ ΔΙΛΗΜΜΑ!
Η δικιά μου γενιά (απόφοιτοι λυκείου 2005-2009) ήταν η τελευταία που την "πάτησε" καθώς κανείς από εμάς τότε δε σκεφτόταν καν την ιδέα της χρεωκοπίας της χώρας και της μετανάστευσης!Μόνο αυτοί που ήταν "πολύ μπροστά" από τους άλλους σε σκέψη και είχαν και τους ίδιους τους γονείς στυλοβάτες της ιδέας (τους προετοίμαζαν από μικρούς κ.λπ.) έκαναν το βήμα κι έφευγαν έξω τότε και σήμερα αρκετοί από αυτούς στα 25-30 μας πουλάνε και μας αγοράζουν!
Προσωπικά είμαι καλά για την ώρα,έχω δουλειά κι αφήνω και κάνα φράγκο στην άκρη οπότε 99% θα προχωρήσω σε μεταπτυχιακές σπουδές (και γενικότερη μετεκπαίδευση) στην Ελλάδα,αποκτώντας παράλληλα την εργασιακή πείρα που χρειάζομαι ώστε γύρω στα 30 (που υπολογίζω να έχουμε πηδηχτεί ολοκληρωτικά) να είμαι έτοιμος κι εγώ για το "βήμα"...
Νομίζω ότι 8-8,5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο θα τα δώσεις για σπουδές εκτός του τόπου που ζείς.
Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα,παιδιά που πάνε π.χ. από Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν Σέρρες δε τρώνε περισσότερα από 2-3 χιλιάρικα,ακόμη και χωρίς συγκάτοικο (τρώνε τζάμπα στη λέσχη πρωί μεσημέρι βράδυ και τα προσωπικά τους έξοδα προέρχονται από προσωπική τους απασχόληση,μια που οι γονείς πια ακόμη και το ενοίκιο το σκέφτονται)...
Τα 8-8,5 χιλιάρικα πιο πολύ πιστεύω ανταποκρίνονται σε πολύ απομακρυσμένα μέρη (π.χ. Κρήτη) και σε παραδοσιακές "φοιτητοαρμέχτρες" πόλεις (π.χ. Κομοτηνή ή Γιάννενα)...