Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με τις Πανελλήνιες, υπάρχουν πάντα 2 σταθερές:
Πρώτον, οι ΗΛΙΘΙΟΙ (στην καλύτερη περίπτωση) ή οι έχοντες συμφέρον (στην χειρότερη), που διασπείρουν συνεχώς φήμες τύπου "θα είναι δύσκολες οι Πανελλήνιες", ή ακόμη και άλλες βλακώδεις φήμες τύπου "γνωστό φροντιστήριο ήξερε τα θέματα μια μέρα πριν", "η τάδε πόλη βαθμολογεί αυστηρά", "αν είσαι έγκυος παίρνεις παραπάνω μόρια", φήμες που προσπαθούν να συνδέσουν τις Πανελλήνιες με την οικονομική κρίση, με τις εκλογές, με τα νέα συστήματα, με γραμμές που παίρνει η επιτροπή εξετάσεων από τα φροντιστήρια, και πάει λέγοντας. Είναι απλό: ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, γιατί κανένας, ακόμη και την ίδια την επιτροπή εξετάσεων, δεν μπορεί να προβλέψει όχι την δυσκολία, αλλά ούτε καν τα ίδια τα θέματα (δεδομένου ότι γίνεται κλήρωση ελάχιστες ώρες πριν την διανομή τους στα σχολεία).
Δεύτερον, οι εύπιστοι μαθητές που, αφενός πιστεύουν τις παραπάνω φήμες, αφετέρου δεν καταλαβαίνουν ότι οι Πανελλήνιες είναι ένας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παίζεις με άριστα το 20, ούτε καν σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους, αλλά σε σχέση με την μερίδα αυτών που θέλουν τις ίδιες σχολές με σένα. Αυτό σημαίνει ότι αν μπουν παλούκια θέματα, θα είναι παλούκια για όλους, όλοι θα γράψουν χαμηλότερα, άρα -με δεδομένες τις προτιμήσεις τους- οι βάσεις θα πέσουν.
Όσον αφορά την θεματοθέτρια, αν αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι το εξωτερικό είναι η δυσκολία των εξετάσεων του 2015, άλλαξε τρόπο σκέψης, μην το βάζεις ως παράγοντα που θα σε επηρρεάσει στην επιλογή σου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.