Άσε να μιλήσουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν. Αν κάνεις μια βόλτα στα τόπικ για τις σπουδές στο εξωτερικό θα καταλάβεις ότι δεν είναι έτσι (πλην Αμερικής, αν δεν έχεις υποτροφία).
Ακόμα και στην Αγγλία, τα αυξημένα από φέτος δίδακτρα τα κάνεις, όπως πάντα, δάνειο, που το αποπληρώνεις όταν αρχίσεις να βγάζεις ένα καλό εισόδημα. Εγώ θα συνεχίσω τις σπουδές με αυτά που ίσχυαν πριν. Έκανα φέτος και θα κάνω συνολικά δάνειο περίπου 16.000,00 € για 4 χρόνια. Τώρα βέβαια το ποσό για 3 χρόνια (bachelor) θα πάει περίπου στις 20-30 χιλιάδες €. Πάντως σε κάθε περίπτωση μπορείς να μην επιβαρύνεις τους γονείς σου με δίδακτρα. Ιδού η ρόδος.....
Νομίζω ότι στη Σκωτία για τους Ευρωπαίους τα δίδακτρα τα πληρώνει η κυβέρνηση ( Όχι για τους Άγγλους). Επίσης, απ' όσο γνωρίζω, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με πολύ καλά πανεπιστήμια, τα δίδακτρα είναι πολύ μικρά.
Όμως αυτά τα έχουμε πει πολλές φορές και με λεπτομέρειες. Για την καθημερινή διαβίωση, εγώ ξοδεύω λιγότερα από φίλη στην Κέρκυρα. Εκτός βέβαια αν θέλεις να μένεις σε βίλα με πισίνα κατά τη διάρκεια των σπουδών. Και μ' αυτά που γράφεις παρακάτω νομίζω ότι ανήκεις σ' αυτή την κατηγορία φοιτητών.
Υπάρχουν πιο σοβαρά επιχειρήματα για κάποιον που θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα. Τα δικά σου θα τα έκανα περίληψη ως εξής: Όσα δε φτάνει η αλεπού........
Παρά το άνευ λόγου επιθετικό και απαράδεκτο ύφος σου,θα σου απαντήσω μήπως δούμε φως...
Καταρχάς απ'όσο ξέρω,ολική υποτροφία στην Αμερική δεν παίζει με τίποτα εκτός αν είσαι ο ανερχόμενος Fourier...στην καλύτερη να εξασφαλίσεις ένα 40%-50% που στα 50 χιλιάρικα,είναι άλλα 25 ετησίως απ'την τσέπη του μπαμπά!
Για την Αγγλία τώρα...το δάνειο τι είναι;Δεν θα το πληρώσεις κάποια στιγμή;
Κι έπειτα,ξεχνάς ότι όσοι αποφασίσουν ΤΩΡΑ να ξεκινήσουν σπουδές εκεί,θα πληρώσουν τα 3πλάσια απ'όσα στο πρόσφατο παρελθόν,οπότε δεν έχει σημασία τι ισχύει για εσάς τους "παλιούς"...εσύ έκανες δάνειο 16 χιλιάρικα,ο άλλος θα κάνει 40 για μια τετραετία!Δηλαδή θα πρέπει στη συνέχεια να βρει (και ΑΝ βρει) δουλειά και να δώσει τους μισθούς 2 ετών στο δάνειο!Κι αυτά τα δύο χρόνια τα έξοδα ενοικίου και τα υπόλοιπα έξοδα συντήρησης ποιος θα τα πληρώσει;Ο γονιός δεν θα επιβαρυνθεί πάλι;
Μ'αρέσει που παίρνεις σαν κόστος σπουδών μόνο τα δίδακτρα...ωραία ρε μεγάλε,άμα είναι έτσι και Γερμανία συμφέρει και Ιταλία κ.λπ. που είναι 1.000€ το εξάμηνο!Να πάει η κοπέλα που άνοιξε το thread και να κοιμάται στα παγκάκια ξέρω'γω...
Μάλλον εσύ πρέπει να μας πεις αν η φίλη σου μένει σε βίλα...γιατί όσο "κοσμοπολίτες" κι αν την έχουν δει εκεί στην Κέρκυρα,αν η κοπέλα μένει μόνη σε γκαρσονιέρα των 30-40 τετραγωνικών το πολύ και καταφέρνει να ξοδεύει περισσότερα από σένα,ή αυτή κάθε μέρα πάει και σαρώνει τα μαγαζιά της πρωτεύουσας ή εσύ μένεις σε αντίσκοινο στο προαύλιο του Πανεπιστημίου!
Σέρρες,Καβάλα κ.α. που ξέρω τα παιδιά δεν δίνουν παραπάνω από 100-150€ για γκαρσονιέρες 5ετίας!
Όσο για το "τι και πως" πιάνω...εγώ μια φορά αγαπητέ και την άνεσή μου έχω και τις σπουδές μου συνεχίζω δουλεύοντας κι οι γονείς μου πίνουν νερό στ'όνομά μου,γιατί τους έβγαλα στη σύνταξη αντί να πάω Αγγλία να κάνω φοιτητική dolce vita,όπως οι περισσότεροι "καλομαθημένοι" και ματσομένοι πρώην συμμαθητές μου...
Όταν φτάσεις κι εσύ εκεί και φυσικά (το κυριότερο) όταν μάθεις τρόπους,θα χαρώ να τα ξαναπούμε...
Και ποιος σου είπε ότι οι μετά Πανεπιστημίου συνθήκες θα είναι τόσο ευνοϊκές (σε λάδι) ώστε να γίνει η αποπληρωμή του δανείου σπουδών μετά τις σπουδές, στο Ην.Βασίλειο και όπου άλλου έχουν δίδακτρα; Δεν μας λέτε επίσης σε πόσο καιρό μετά τις σπουδές μπορούν συνεχή δάνεια 5.000 € περίπου, να ξοφληθούν; Με τι είδους δουλειές και τι απολαβές;
Έλααα μωρέεεεε κι εσύ!Παίρνεις το δανειάκι,παίρνεις το πτυχιάκι,βρίσκεις και μπίζνα στα καπάκια και ξοφλάαας ξέρω'γω ναούμ!