Με τι ειδους κριτηρια εξηγαγες το συμπερασμα οτι στο μαθημα της Εκθεσης ,ο καθε υποψηφιος δυναται να ανταποκριθει σε οποιοδηποτε θεμα ,με τρια απλα βηματα ?

Πραγματοποιησε πρωτιστως μια ερευνα στα Λυκεια της περιοχης σου ,για να δεις με τα ματακια σου τους βαθμους των υποψηφιων στην Εκθεση καθως και τα στατιστικα στοιχεια του Υπουργειου Παιδειας και ισως τοτε επανεξετασεις την αποψη σου ...Να σου αναφερω ενδεικτικα οτι στο Λυκειο στο οποιο φοιτουσα,στο συνολο των 69 υποψηφιων ,αλλα και στο αλλο Λυκειο ,το οποιο συστεγαζεται με το δικο μου ,στο συνολο των 56 υποψηφιων,η πλειοψηφια εγραψε βαθμους της κλιμακας 12,3-14,9 ενω υπηρχαν και βαθμοι κατω απ'τη βαση της κλιμακας 05.9-09.8 .Στα δυο Λυκεια συνολικα υπαρχουν μονο τρεις βαθμοι της κλιμακας 18. Ενα 18 στο δικο μου Λυκειο (ο οποιος και ειναι ο δικος μου βαθμος ) και δυο 18.3 απο το αλλο Λυκειο . Αυτη δυστυχως ειναι η αληθεια με αποδεικτικα στοιχεια και αν θελετε με πιστευετε.Δεν εχω λογο να πω ψεματα ουτε να κανω επιδειξη απλως παρεθεσα προσωπικα στατιστικα στοιχεια.Ισως βεβαια οι διορθωτες των γραπτων ,να ειναι φειδωλοι στη βαθμολογηση.Εντουτοις,στα αλλα μαθηματα οι βαθμοι των υποψηφιων ηταν ευτυχως κατα πολυ υψηλοτεροι.Τις πταιει, κατα τη γνωμη σου ?
Αν και καθυστερημενα.....
Πταιει το γεγονος οτι ο κάθε φιλολογος βαθμολογεί διαφορετικά. Ακόμα και στο σχολείο σου οταν εισαι, αν γραψεις μια εκθεση και τη μοιρασεις σε τρεις φιλολογους θα παρεις τρεις διαφορετικους βαθμους. Δεν ειναι δυσκολο μαθημα που απαιτεί ιδιαίτερη κρίση (και θα εξηγησω παρακατω τι εννοω) απλα πρεπει να ελπίζεις να μην πεσεις σε κανενα διορθωτη στραβοξυλο-αυτό μονο!
Και τωρα να εξηγησω γιατι θεωρω την εκθεση το πιο ευκολο μαθημα των πανελληνιων.....
Σου δινεται ένα κειμενο για αναλυση.... διαβαζεις μια φορα το κειμενο,δεν καταλαβαινεις τιποτα...το ξαναδιαβαζεις αλλη μια,και αλλη μια,και αλλη μια μεχρι που καποια στιγμη καταλαβαινεις! Εγω το κειμενο που μου είχε πεσει το διαβασα 7 φορες πριν ξεκινησω να γραφω περιληψη (Γλυκατζη-Αρβελερ) και μετα αλλες 3 για να απαντησω και στην ερωτηση κατανοησης. Δεν θεωρω οτι εχω καποιο φοβερο iq, από τη στιγμη που το κατάλαβα εγω, μπορεί να το καταλάβει ο καθενας και να ανταπεξελθει!
Παμε παρακατω....
Συνωνυμα/αντωνυμα και γενικα λεξιλογικες....οκ αν το λεξιλογιό σου είναι περιορισμένο σε λεξιλόγιο αμοιβάδας θα τα βρεις σκουρα, αλλα σε γενικες γραμμες ειναι πιστεύω οι "ευκολοι βαθμοι" αυτη η ασκηση. Δεν θα σχολιασω βεβαια την μουφα-ερωτηση συντακτικου ή γραμματικης που πεφτει αραια και που (τη χρονια μου θυμαμαι ηταν να κανουμε τη συνταξη απο ενεργητικη σε παθητικη...ο 9χρονος ξαδελφος μου το κανει αυτο.)
Και τωρα στο θεμα της εκθεσης που εχεις να αναπτυξεις....Καταρχας, να συμφωνησουμε οτι στα τρια αυτα χρόνια του Λυκείου έχουμε καλύψει ΚΑΘΕ θεματικη ενοτητα (τεχνολογια,περιβάλλον,τεχνη,πολεμος-ειρηνη,ανθρωπινες σχεσεις,προβληματα του συγχρονου κοσμου κλπ)
Σε μια απο αυτες τις θεματικες ενότητες (ή συνδιασμο 2) θα βρίσκεται και το θεμα της εκθεσης. Το οποίο στην ουσια θα μας δίνει ένα δεδομενο (πχ ενα γεγονος,μια κατασταση) το οποιο εμεις καλουμαστε να αναλύσουμε, και στην ουσια να συζητησουμε για τα α)Αίτια, β.)Συνεπειες, γ.)Τροπους αντιμετωπισης. Γυρω από αυτους τους τρεις "άξονες" εμεις πολυ απλα και σαν τελειοι παπαγαλοι που γινομαστε μεσα από το συστημα των πανελλαδικων, θα αναπτυξουμε το θεμα μας σε διαφορα επιπεδα τα οποια είναι: α.)Σχολείο, β.)Κοινωνία, γ.)Πολιτεία, δ.)Οικογενεια, ε.)Ατομο, στ.)Πνευματικοι Ανθρωποι.
Παραδειγμα "Συζητηστε για τους τροπους αντιμετωπισης του φαινομενου της χρησης εξαρτησιογόνων ουσιών από τους νεους", ψαχνουμε πως ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ "επιπεδα" μπορει να συνεισφερει στην ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του φαινομενου αυτου.
Το μαθημα της εκθεσης δεν ζηταει ΤΙΠΟΤΑ παραπανω απο μερικες στανταρ διαδικασιες....
ΥΓ. Δεν εκανα ποτέ στη ζωή μου ιδιαίτερα μαθηματα στην εκθεση και έγραψα 18 στις πανελληνιες, με απλη, κοινη λογική. Τιποτα που να μην μπορει να κανει ο οποιοσδηποτε.