Και στην τελική ρε φίλε στο χέρι σας δεν είναι ν' αλλάξει αυτό? Κι είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό όταν βλέπεις τους ίδιους τους φιλόλογους να λένε ότι αυτή η δοκιμασμένη τακτική, αυτά που μάθανε στην τελική για να κάνουν αυτό που γουστάρουν δε δουλεύουν. Για μένα είναι και το μόνο που χρειάζεται, αυτό που λες να το πουν κι άλλοι κι άλλοι κι άλλοι μέχρι να αλλάξει το πράγμα (ψήσε το έτος σου για αρχή

).
Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Από πού έχει βγει αυτό το πράγμα με την παπαγαλία ακόμη και στη λογοτεχνία, ακόμη και στα λατινικά... δε μπορώ να το καταλάβω!!! Για την ιστορία ναι εντάξει, δεν το συζητώ καν, είναι κοινό μυστικό πλέον.
Και το θέμα είναι ότι οι ίδιοι οι καθηγητές μας μας το περνάνε αυτό. Θυμάμαι την ιδιαιτερού μου στα αρχαία να μου λέει : "θεωρητική είσαι πρέπει παπαγαλία να τα μάθεις, και τα σχόλια και την εισαγωγή και όλα!! Εμείς έτσι κάνουμε."
Ακόμη και στην έκθεση -μα καλά πόσο ηλίθια ήμουν που πήγα φροντιστήριο στην έκθεση;;- μας έλεγε "παπαγαλία τα επιχειρήματα παιδιά είναι στάνταρ πράγματα!!" Να τρελαίνεσαι δηλαδή...
Ναι σαφώς στο χέρι μας είναι, και είναι αρκετά ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι και άλλοι συμφοιτητές σου έχουν την ίδια γνώμη. Αλλά πόσοι είναι αυτοί;
Και τι κάνεις όταν πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο, πρώτο μάθημα σου λέει η καθηγήτρια "αν δω μετάφραση παπαγαλία κόβω αμέσως!!" και πετάγεται το βούρλο από κάτω "μα πώς; εμείς έτσι έχουμε συνηθίσει, έτσι έχουμε μάθει" και οι περισσότεροι να λένε "ναι ναι, έτσι είναι" ;;;
Σαν πλύση εγκεφάλου κάτι, γι' αυτό λέω ότι είναι δύσκολο να ξεφύγεις από όλο αυτό. Έχει περάσει πλέον!! Και μας αρέσει ή όχι είναι η εύκολη λύση. Και για καθηγητές και για μαθητές. Οι πρώτοι δε χρειάζεται να κουραστούν στο να διορθώσουν και οι δεύτεροι στο να "μάθουν". Αφού θα υπάρχει έτοιμη στάνταρ απάντηση.
Η συνταγή για την επιτυχία στις πανελλήνιες είναι η παπαγαλία, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Και από την στιγμή που όλοι επιζητούν την εύκολη λύση θα συνεχίσει να υφίσταται για πολύ πολύ καιρό ακόμη. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τι πρέπει και θα ήταν καλό να γίνεται και στο τι γίνεται. Και όταν λες στον άλλον "μα γιατί κάθεσαι και τα μαθαίνεις παπαγαλία όλα αυτά; " και σου λέει "για να είμαι σίγουρος" τι παραπάνω μπορείς να κάνεις;
Άρα είναι και κάπως ανέφικτο το να ξεφύγεις...
Για αυτό που λες για την ιστορία, δε ξέρω, μπορεί. Απλά είναι "κλασική" από την άποψη του διαχρονικού. Απλά διαβάζεις για το τι έγινε παλαιότερα, και φυσικό είναι η ιστορία να έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες πέρα των γραμμάτων και των τεχνών. Γενικά οι επιστήμες συνδέονται μεταξύ τους. Και "θεωρητική" από την άποψη ότι είναι θεωρία... δεν έχει δλδ κάποια πρακτική εφαρμογή. Απλά μπορεί να είναι κάτι πιο γενικό, να ξεφεύγει κάπως. Αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις; Η ένταξη της στις θεωρητικές επιστήμες δεν νομίζω να έγινε "μπακαλίστικα" όπως λες!!