Ίσως έχουμε καλύτερες τιμές εδώ ή απλά ήμουν τυχερός
Κοίτα να δεις, σίγουρα κάποιοι καθηγητές (και κάποιοι που παριστάνουν τους καθηγητές) μπορεί να ξεπουλάνε τη δουλειά τους. Πολλοί το κάνουν και ακόμα περισσότεροι μαθητές είναι έτοιμοι να το εκμεταλλευτούν. Είναι δυστυχώς ένα από τα παρελκόμενα της οικονομικής κρίσης. Εσύ μπορεί να ήσουν τυχερός, δεν διαφωνώ. Ξαναλέω όμως ότι αν ψάχνεις καλό και έμπειρο καθηγητή που θα εξατομικεύσει τη μάθημα και θα ξέρει πού να εστιάσει για να μάθεις με τον πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο, δεν είναι δυνατόν να περιμένεις να τον πληρώνεις ψίχουλα. Με τι καρδιά θα κάτσει να ασχοληθεί ο άλλος με σένα όταν έχει άλλους 10 σαν εσένα και δουλεύει σαν το σκυλί για 400 ευρώ το μήνα; Λογικά να το δεις, δεν στέκει. Το πιθανότερο είναι πως θα έρχεται στο μάθημα "τουρίστας", θα κατευθύνεται 100% από το βιβλίο, θα διορθώνει τις ασκήσεις επί τόπου και ό,τι πιάσεις.
Τα καθηγητικά φόρουμ είναι γεμάτα ερωτήσεις του στυλ: ανέλαβα μαθητή τάδε επιπέδου, τι βιβλίο να κάνουμε; Έχω το τάδε και το τάδε βιβλίο, μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο από αυτά; Και μήπως μπορεί κάποιος να μου στείλει τις λύσεις των ασκήσεων; Τέτοιους καθηγητές βρίσκεις συνήθως όταν πληρώνεις ψίχουλα.
Αυτο που θα ηθελα τωρα να ρωτησω ειναι αν αυτους του μηνες απο Μαρτιο μεχρι Ιουλιο κανω ιδιαιτερο και με πολυ διαβασμα μεχρι που μπορω να φτασω και να τα εχω κατανοησει πληρως; Μεχρι το Α2;
Είναι δύσκολο να πας από το 0 στο Α2 σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης εφόσον όπως λες σκοπεύεις να συνεχίσεις τα γαλλικά και να τα φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να μην περάσεις τα πρώτα επίπεδα στα γρήγορα, γιατί τότε είναι που μπαίνουν οι βάσεις της γλώσσας. Δεν είναι θέμα να βγει απλά η ύλη (η ύλη μπορεί να βγει πάρα πολύ γρήγορα αρκεί να αφιερώσεις έναν σημαντικό χρόνο μελέτης). Το θέμα είναι να μπορέσεις να εμπεδώσεις αυτά που μαθαίνεις, να έχεις χρόνο για επαναλήψεις και για πρακτική, ώστε αυτά που έμαθες να σου γίνουν κτήμα και να μπορέσουν να αποτελέσουν βάσεις για τα πιο δύσκολα που έρχονται μετά.
Ο κανόνας όταν μαθαίνεις μία γλώσσα είναι να ξεκινάς με μικρά βήματα και να τρέχεις αργότερα, όχι το αντίστροφο. Σκέψου πώς έμαθες τη μητρική σου - ο μηχανισμός είναι ο ίδιος. Οπότε εγώ θα πρότεινα να ξεκινήσεις αργά και σταθερά με έναν έμπειρο καθηγητή που μπορεί να σου δώσει πολύ έξτρα υλικό για εξάσκηση και δεν προχωράει στο επόμενο κεφάλαιο μόνο και μόνο επειδή κάνατε όλες τις ασκήσεις του βιβλίου. Και να κάνεις πολλή εξάσκηση στην παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου - είναι απαραίτητη για την εμπέδωση. Κάνε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον καθηγητή που θα επιλέξεις (πριν τον επιλέξεις) και ζήτα του να σου εξηγήσει το σκεπτικό του: πώς θα γίνεται το μάθημα, με ποιο βιβλίο, με τι συμπληρωματικό υλικό, πόσο γρήγορα θα προχωράτε, ποιος θα καθορίζει το ρυθμό σας. Και φυσικά να είσαι προετοιμασμένη να πληρώσεις κάτι παραπάνω για τον σωστό καθηγητή. Καλή αρχή και καλή επιτυχία!