Η αλήθεια είναι ότι ο (υποκριτικός) ψόγος για σκονάκι στις πανελλήνιες εκ μέρους της κοινωνίας, αλλά όχι στην εξεταστική είναι κάπως αστείο, αλλά και λογικό. Νομίζω οφείλεται στην κλιμάκωση της σημασίας που αποδίδεται από την κοινωνία μεταξύ των δύο. Οι πανελλήνιες είναι η διαδικασία εισαγωγής σε μια καλή σχολή, μια διαδικασία κοινωνικής ανέλιξης (δεν λέω ότι είναι αληθής η πεποίθηση, απλά μια παρατήρηση κάνω), μια διαδικασία που γίνεται μια φορά τον χρόνο και ο ανταγωνισμός όντως είναι μεγάλος. Εν αντιθέσει με την εξεταστική που αν και εφόσον μπεις στη σχολή στην Ελλάδα, έχεις ήδη πάρει πτυχίο, όντας τουλάχιστον λίγο επιμελής, τύπου δεν πας συνέχεια τουρίστας. Επίσης, το μάθημα το δίνεις δύο φορές τον χρόνο σίγουρα, η προσπάθεια για αρκετά μαθήματα είναι ελάχιστη, έως γελοία, ενώ έχοντας παρασυρθεί από το περιβάλλον, όσους ηθικούς φραγμούς και αν έχεις θα ενδώσεις.
Είμαι VasK και είμαι καλά, είχα κάνει σκονάκι σε κάποια μαθήματα, στα οποία ναι είχα διαβάσει, ναι χωρίς το σκονάκι θα πέρναγα, ναι με το σκονάκι είχα γράψει 1-2 βαθμούς παραπάνω. Μετά ωρίμασα και ήμουν κάθετα κατά και εκνευριζόμουν όταν έβλεπα τους γύρω μου, ενώ εγώ είχα προσπαθήσει να παίρνουμε τους ίδιους βαθμούς. Γρήγορα όμως όλοι εσείς όπως και εγώ ανακλυπτουμε ότι στην αγορά εργασίας δεν γίνονται όλα βάσει την αρχή της ισότητας, αμεροληψιας και όλα αυτά τα ιδανικά. Και έτσι είναι γιατί αν θες να δουλέψεις στον ιδιωτικό τομέα, απλά deal with it, δεν κερδίζει πάντα αυτός που έπαιξε με τους κανόνες.
Καταλήγω λέγοντας ναι ηθικά είναι κατακριτέα αυτή η πράξη της, αλλά ο κόσμος γύρω σου ειδικά στην Ελλάδα δεν παίζει με τους κανόνες και εσύ στο τέλος μπορεί να μην παίξεις "άτιμα", αλλά you shall bend the rules είτε άθελά σου είτε σκόπιμα.