Γενικά, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα βοηθήματα, το καθένα όμως έχει και κάποιον τομέα ο οποίος είναι το ατού του.
(Προσπαθώ να τα γράψω όσο πιο σύντομα γίνεται για να μην κουράζει)
1)Θεωρία, ορισμούς κλπ. ΜΟΝΟ από το σχολικό βιβλίο.
2)Για κάποιον που ξεκινάει τα Μαθηματικά Γ' Λυκείου, το βοήθημα του Παπαδάκη είναι νομίζω ό,τι καλύτερο. Έχει αρκετές λυμένες ασκήσεις, μεθοδολογία για την καθεμία και ευρεία γκάμα άλυτων. Προσωπικά αυτό είχα ως μαθητής, αυτό ακολουθώ πλέον και ως καθηγητής, ως βασικό βιβλίο.
Ακολουθεί ένας γρήγορος σχολιασμός κάποιων γνωστών βοηθητικών βιβλίων:
•Μπάρλας: Σίγουρα όχι για αρχή. Καλό ως συμπληρωματικό λόγω πρωτότυπων ασκήσεων, αλλά εξαιρετικά ψυχρό και μη φιλικό προς τον "ψαρωμένο" μαθητή. Σίγουρα όμως, αν κάποιος λύσει πολλές ασκήσεις από το συγκεκριμένο, πάει για πολύ ψηλά.
•Σκομπρής: Λατρεύω τη διακύμανση των ασκήσεών του. Έχει από πολύ εύκολες, μέχρι επιπέδου Μπάρλα, ίσως και κάποιες παραπάνω. Δε θα το πρότεινα όμως ως αυτόνομο βοήθημα. Υστερεί σε εξηγήσεις ιδίως όταν εισάγει έννοιες.
•Στεργίου-Νάκης: Not to my taste ελληνιστί χεχε, αλλά έχει εξαιρετική θεωρία (ίσως αυτό να μπορούσε να αντικαταστήσει το σχολικό-γκούχου γκούχου). Στο θέμα των ασκήσεων δεν το θεωρώ αρκετό. Οι προηγούμενοι υπερτερούν δίχως μέτρο σύγκρισης.
Τέλος να σας πω για κάποια πιο "ψαγμένα" από τα οποία κατά καιρούς δίνω ασκήσεις:
\Ξένος-Εκδόσεις Ζήτη (έχει παλουκάκια καλά για το τέλος)
\Κατσαρός-Ελληνοεκδοτική (πολύ λίγες ασκήσεις, αλλά δυνατές)
\Τζιρώνης,Τζουβάρας-Σαββάλας (δεν κυκλοφορεί πλέον, αλλά για μένα ήταν ο Παπαδάκης της αρχής των Κατευθύνσεων, ωραία δομημένες ασκήσεις, με εύρος δυσκολίας) [όποιος το βρει έχει τον αιώνιο σεβασμό μου]
\Τραγανίτης-Σαββάλας (δεν τυπώνεται πλέον, αλλα ίσως βρείτε κάτι. Πού και πού, αν βρω καμια ασκησούλα που αξίζει, δίνω-Δεν είναι βοήθημα για πολλά. Τα περισσότερα μέσα ειναι 1+1=2 και αυτό δυστυχώς ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ!)
Εξαιρετικής μνείας χρήζουν τα βιβλία του αείμνηστου Θεόδωρου Καζαντζή-Μαθηματική Βιβλιοθήκη. Υπάρχουν ακόμα σε επιλεγμένα σημεία και συντροφεύουν μέχρι και τα πρώτα χρόνια του πανεπιστημίου. Διαθέτουν τεράστιο εύρος ασκήσεων, κυριολεκτικά κάθε επιπέδου δυσκολίας. Για μένα είναι πιστοί φίλοι και πριν από χρόνια με βοήθησαν πολύ, ιδίως όταν έφτιαχνα διαγωνίσματα.
Τώρα γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει τέτοια ανάλυση, δεν ξέρω, κουβέντα να γίνεται.
Η γνώμη είναι προσωπική και φυσικά μπορούν να υπάρχουν διαφωνίες.
Φιλικά.