Καλησπέρα.
Έχω μία άσκηση που μας δίνει έναν πίνακα ο οποίος έχει 4 αγαθά (Χ,Φ,Ψ,Ω). Μου ζητά να κατασκευάσω τις ΚΠΔ για τα ζεύγη Χ-Φ, Χ-Ψ, Χ-Ω και να σχολιάσω τη μορφή κάθε ΚΠΔ με βάση το κόστος ευκαιρίας των αγαθών που απαρτίζουν το ζεύγος αντίστοιχα.
Εγώ κατασκεύασα τις ΚΠΔ, αλλά δεν καταλαβαίνω τι μου ζητά το δεύτερο ερώτημα. Έγραψα πχ ότι η μία είναι κοίλη, επειδή αυξάνεται η παραγωγή του Χ ενώ μειώνεται ολο ένα και περισσότερο η παραγωγή του Φ. Πρέπει να υπολογίσω το ΚΕ για κάθε συνδυασμό και για κάθε ζεύγος;
Ευχαριστώ!
υπάρχουν 4 τύποι στην ΚΠΔ :
1) Κόστος Ευκαιρίας συνεχώς αυξανόμενο
Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγικοί συντελεστές δεν είναι εξίσου κατάλληλοι για τη παραγωγή όλων των αγαθών και καθώς αυξάνεται η παραγωγή ενός αγαθού θα αποσπώνται από τη παραγωγή άλλων αγαθών συντελεστές όλο και λιγότερο κατάλληλοι για τη παραγωγή του συγκεκριμένου αγαθού.
Με κόστος ευκαιρίας συνεχώς αυξανόμενο η ΚΠΔ είναι κοίλη:
Κόστος ευκαιρίας αυξανόμενο
2) Κόστος Ευκαιρίας συνεχώς μειούμενο
Οι παραγωγικοί συντελεστές καθώς αυξάνεται η παραγωγή ενός αγαθού θα αποσπώνται από τη παραγωγή άλλων αγαθών, συντελεστές όλο και περισσότερο εξειδικευμένοι για τη παραγωγή του συγκεκριμένου αγαθού.
Με κόστος ευκαιρίας συνεχώς μειούμενο, η καμπύλη θα είναι κυρτή ως προς την αρχή των αξόνων.
Κόστος Ευκαιρίας μειούμενο
3) Κόστος Ευκαιρίας σταθερό
Οι παραγωγικοί συντελεστές είναι εξίσου κατάλληλοι για την παραγωγή όλων των αγαθών.
Η ΚΠΔ είναι ευθεία γραμμή.
Κόστος ευκαιρίας σταθερό
4) Κόστος Ευκαιρίας σταθερό και ίσο με 1
Οι παραγωγικοί συντελεστές είναι εξίσου κατάλληλοι για την παραγωγή όλων των αγαθών.
Η ΚΠΔ είναι ευθεία γραμμή και σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο με τους άξονες.