Ε για αυτό είμαι εδώ, για να μη μαλώνουν μεταξύ τους οι μαθητές!
Η αλήθεια φίλε μου, βρίσκεται κάπου στη μέση!
Στα φαινυλοκετονουρικά άτομα (φοβερή λέξη) δεν μπορεί να γίνει μετατροπή της φαινυλαλανίνης σε τυροσίνη (και όχι σερίνη-μην κάνεις λάθη απροσεξίας!). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα προκληθεί ανεπάρκεια της τυροσίνης στον οργανισμό, διότι, όπως πολύ σωστά προέβλεψες,
η απαραίτητη ποσότητά της παρέχεται από την τροφή.
Ωστόσο συμβαίνει το εξής ιδιαίτερο:
Στα άτομα αυτά παρατηρείται
και μειωμένη σύνθεση της μελανίνης, όχι όμως λόγω ανεπάρκειας τυροσίνης αλλά λόγω μερικής αναστολής της δραστικότητας του ενζύμου που μετατρέπει την τυροσίνη. Από τί αναστέλλεται η δράση του ενζύμου; Από την υψηλή συγκέντρωση φαινυλαλανίνης!Έτσι τα άτομα αυτά πράγματι έχουν ανοιχτότερο χρώμα μαλλιών και επιδερμίδας σε σύγκριση με τους συγγενείς τους...
Βλέπουμε λοιπόν για άλλη μια φορά τον πολύπλοκο τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται διάφορα γονίδια και προϊόντα γονιδίων (στην προκειμένη περίπτωση ένζυμα) του οργανισμού μας για την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου φαινότυπου...
Όσον αφορά την δεύτερη απορία σου: Τα νεογέννητα είναι απόλυτα φυσιολογικά γιατί κατά την ενδομήτρια ζωή τους τα προστατεύει ο μεταβολισμός της μητέρας. Τα προβλήματα αρχίζουν μετά τη γέννηση, όταν το παιδί αρχίσει να παίρνει γάλα και δεν μπορεί να αφομοιώσει τη φαινυλαλανίνη που περιέχεται σε αυτό.
Τώρα δεν ξέρω τελικά ποιός από τη παρέα σου νίκησε!