Επειδή έγραψα στις πανελλήνιες του 2005 Ιστορία γενικής παιδείας 19.5 παρ'όλο που ήμουν παιδί της θετικής κατεύθυνσης, θα σου πω τι μας έκανε ο φροντιστής μου. Όταν διαβάζαμε μια πρώτη ανάγνωση το άγνωστο κείμενο μέσα στην τάξη, φροντίζαμε μόνοι μας να βγάζουμε πλαγιότιτλους οι οποίοι συνοψίζανε τα σημαντικότερα σημεία της παραγράφου. Κυκλώναμε τις ημερομηνίες και τις γράφαμε σε ένα καθαρό χώρο της σελίδας με αντιστοιχίες σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα (π.χ. πόλεμοι, γεννήσεις-θάνατοι βασιλέων/πολιτικών/αυτοκρατόρων, επιστημονικές ανακαλύψεις, πολιτικές συνθήκες,...κτλ). Στο σπίτι, καθόμουν και διάβαζα βασιζόμενος στους πλαγιότιτλους και στις ημερομηνίες. Φρόντιζα να μην παπαγαλίζω το κείμενο καθώς επίσης, να διαβάζω και απαγγέλλω απέξω πολλές φορές κάποιο στριφνό ιστορικό σημείο...προσπαθώντας και μέσω πηγών να βγάλω ιστορική άκρη. Ο καθηγητής μου έδινε μεγάλη βάση στην διασύνδεση με τα προηγούμενα και στην συνεχή επανάληψη διαφόρων ιστορικών γεγονότων, γι' αυτό και μας ρωτούσε σε ανύποπτο χρόνο, για κάτι που είχαμε μάθει πριν από καιρό ώστε να τα έχουμε πάντα φρέσκα στην μνήμη. Επίσης, σου συνιστώ να δώσεις μεγάλη βαρύτητα στις ημερομηνίες, ιστορικές συνθήκες, πολεμικές συρράξεις, αίτια πολεμικών συρράξεων ή πολιτικών καταστάσεων και αποτελέσματα αυτών.
...η συγκεκριμένη μέθοδος ακολουθήθηκε όταν ήμουν Γ'Λυκείου και είχα να δώσω 9 μαθήματα πανελλαδικών με ένα μάθημα Ιστορίας Γενικής Παιδείας που είχε 2 χοντρά βιβλία. Το φροντιστήριο, δεν ήταν εκείνο που με οδήγησε στο 19,5. Το φροντιστήριο, απλώς με καθοδήγησε σωστά, δίνοντάς μου μια βάση ώστε να οργανώσω το διάβασμά μου και να μην πελαγοδρομήσω στις ατελείωτες σελίδες των δυο βιβλίων. Πέρα από αυτό, το φροντιστήριο Ιστορίας, δεν άξιζε τα λεφτά του. Έκανα λόγω άγχους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η Ιστορία μαθαίνεται από προσωπικό μεθοδικό διάβασμα..και σωστή εκφορά του λόγου στην διατύπωση κάποιου ιστορικού γεγονότος. Συνιστώ να μην αλλάζεις κάποιες λέξεις του βιβλίου, οι οποίες ταιριάζουν γάντι σε κάποια ιστορικά γεγονότα. Δεν είμαστε Μπαμπινιώτηδες. Η αλλαγή κάποιας λέξης με μια συνώνυμή της ίσως προκαλέσει αλλαγή στο νόημα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.