Αρχαία - Βοήθεια/Απορίες στα Αρχαία

ρε παιδια εχει κανει κανεις τα πινακακια σελ 28 στα αρχαια???????γιατι δεν ξερω τιποτα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Στη δεύτερη ενότητα;;;
Εμείς με την καθηγήτρια που μας κάνει μάθημα είμαστε στις σελ. 34-35!:s
Τελοσπάντων! Στο θέμα μας τώρα!
Σελ. 28:

Παρατατικός Ε.Φ:

(ηνία-ον) ηνίων
(ηνία-ες) ηνίας
(ηνία-ε) ηνία
(ηνιά-ομεν) ηνιώμεν
(ηνιά-ετε) ηνιάτε
(ηνία-ον) ηνίων

Ελπίζω να μην άργισα πολύ! :D

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ναι! στο νομό άργησαν να έρθουν τα αρχαία!

Θέλω να με βοηθήσετε στην άσκηση στην σελίδα 13 και άσκηση 9 των Αρχαίων. Θέλω μόνο τους ομοιόπτωτους προσδιορισμούς.

στο β πασιν μόνο αυτό έχω γράψει...αν βοηθάει..

λοιπον,
β). πασιν->ομοιοπτωτος ονοματικος προσδιορισμος, κατηγορηματικος προσδιορ. στο ανθρωπος
ο πας->ομοιοπτωτος ονοματικος προσδιορ. επιθετικος προσδιορ. στο χρονος
ισον->ομοιοπτωτος προσδιορ. επιθετικος προσδιορ.στο λογον
τοις τουτων->ομοιοπτωτος προσδιορ. επιθετικος στο εργοις

δ)ο ποιησας->ομοιοπτωτος ονοματικος προσδιορ.επιθετικη μετοχη και ως επιθετικος στο ουτος
τω αλγιστω->ομοιοπτωτος, ονοματκος προσδιορ.επιθετικος στο θανατω
λιμω->ομοιοπτωτος ονοματικος προσδιορ.επεξηγηση στο θανατω

ε)ανηρ->ομοιοπτωτος ονοματικος προσδιορισμος, παραθεση στο Αριστανδρος
τελμισσευς->ομοιοπτωτος ονοματκος και επιθετικος στο ανηρ
μαντις->ομοιοπτωτος, ονοματκος προσδιορ.παραθεση στο αριστανδρος

στ)του Φεραιων->ομοιοπτωτος ονοματικος επιθετικος στο ιππικου

ζ)πολλων->ομοιοπτωτος, ονοματικος επιθετικος στο χρηματων
ο παρα του πληθους->ομοιοπτωτος, ονοματικος επιθετκος, στο επαινοος

η)ηδιστη->ομοιοπτωτος, ονοματικος, κατηγοριματικος στο τη γλωττη

ελπιζω να βοηθησα!!:){ειναι απο βοηθημα αρα ειναι σιγουρα σωστα!}

Βρε παιδια .. η κυρια μου τα εξηγησε 2 φορες και δε τα κατάλαβα :(
Μήπως μπορεί να μου πει κανεις πως σχηματιζετε ο συγκριτικός και ο υπερθετικός ??? π.χ. στο σοφός ?
Και μας ειχε πει και κατι για τα ο και τα ω σχετικα με παραθετικα αλλα δ καταλαβα :'(
Πλιζ εξηστε μου τα ...
Γιατι δ τα καταλαβαίνω με τπτ ... κ ετσι κ μας βαλει κανα τεστ ημέρας θα πατώσω :'(:'(:'(

[FONT=&quot][FONT=&quot] [/FONT][/FONT][FONT=&quot]ΤΑ ΠΑΡΑΘΕΤΙΚΑ ΣΕ –ΟΤΕΡΟΣ, -ΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ –ΩΤΕΡΟΣ, -ΩΤΑΤΟΣ[/FONT] [FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Τὰ παραθετικὰ τῶν δευτερόκλιτων ἐπιθέτων διατηροῦν τὸ χαρακτῆρα τοῦ θετικοῦ ο, ἄν προηγεῖται συλλαβὴ φύσει ἤ θέσει μακρόχρονη΄ τὸν ἐκτείνουν σὲ ω, ἄν προηγεῖται συλλαβὴ βραχύχρονη:[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]ξηρός[/FONT][FONT=&quot], ξηρό-τερος, ξηρό-τατος[/FONT]
[FONT=&quot]πτωχός[/FONT][FONT=&quot], πτωχό-τερος, πτωχό-τατος[/FONT]
[FONT=&quot]γενναῖος[/FONT][FONT=&quot], γενναιό-τερος, γενναιό-τατος[/FONT]
[FONT=&quot]θερμός[/FONT][FONT=&quot], θερμό-τερος, θερμό-τατος[/FONT]
[FONT=&quot]ἔνδοξος[/FONT][FONT=&quot], ἐνδοξό-τερος, ἐνδοξό-τατος[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]ἀλλά: νέος, νεώ-τερος, νεώ-τατος΄ [/FONT]
[FONT=&quot] σοφός, σοφώ-τερος, σοφώ-τατος[/FONT]
[FONT=&quot][/FONT]

Ευχαριστώ πολύ Λένα!!!!!!!!!!!!!:no1::no1::no1:

χιλια ευχαριστω Ελιάκι μου :)
Αλλα μηπως μπορει να μου εξηγησει καποιος αυτα με τα ω και ο ?
ποτε μπαινουν ????

αν η παραλήγουσα είναι μακρόχρονη τότε τα παραθετικά των επιθέτων παίρνουν ο (ξηρός- ξηρότερος- ξηρότατος)

αν η παραλήγουσα είναι βραχύχρονη τότε τα παραθετικά των επιθέτων παίρνουν ω ( σοφός-σοφώτερος- σοφώτατος).

( για να δεις ποια είναι τα μακρόχρονα και ποια τα βραχύχρονα φωνήεντα δες στη γραμματικη του Οικονόμου σελ.11-12-13)

χαρα μου!:D

:thanks::thanks::thanks: με βοηθησες αρκετα !!!!

Εμουμε μαθει τους παρατακτ. και τους υποτακτ. συδεσμους κ τις κατηγοριες στης οποιες χωριζονται ...
Αλλα δν τα πολυκαταλαβα κ παλι :(
Μηπως μπορει να μου πει κανεις καπουους συνδεσμους για οι οποιοι ανηκουν στους παρακ. κατηγοριες ( επειδη το βιβλιο δεν μας τα αναφερει ) :
αποτελεσματικους , συγκριτικους , αιτιολογικους , τελικους , υποθετικους , χρονικους κ διστακτικ.

Πλιζζζζζ ... βοηθηστε με !!!! :'(:'(:'(

Τα είδη των συνδέσμων που αναφέρεις ανήκουν στην κατηγορία υποτακτικοί. Τέλος πάντων.

Αποτελεσματικοί: ώστε, που
Συγκριτικός : παρά
Αιτιολογικοί : γιατί, επειδή, αφού, τι
Τελικοί : να, για να
Υποθετικοί : αν, σαν, άμα
Χρονικοί : όταν, σαν, ενώ, καθώς, αφού, αφότου κ.λ.π.
Διστακτικοί : μη(ν), μήπως

τα έχει και πιο αναλυτικά στην γραμματική:)

Σας ευχαριστώ που μου υπενθυμίζετε ότι πρέπει να πάω στη θετική κατεύθυνση:thanks::P:D:P

Τα είδη των συνδέσμων που αναφέρεις ανήκουν στην κατηγορία υποτακτικοί. Τέλος πάντων.

Αποτελεσματικοί: ώστε, που
Συγκριτικός : παρά
Αιτιολογικοί : γιατί, επειδή, αφού, τι
Τελικοί : να, για να
Υποθετικοί : αν, σαν, άμα
Χρονικοί : όταν, σαν, ενώ, καθώς, αφού, αφότου κ.λ.π.
Διστακτικοί : μη(ν), μήπως
]

χιλια ευχαριστω :thanks:
με εσωσες απο μια ταπα που θα ετρωγα στο αυριανο διαγωνισμα :)

Ξέρει κάποιος να λύσει τις άσκησεις 1,2, και 3 στα αρχαία στη σελίδα 29 ;

29 η 1)
α) κοιμώμενοι
β) κοιμώμεθα
γ) κοιμασθαι (με περισπωμένη)
δ) κοιμωτο (με περισπωμένη και υπογεγραμμένη στο ω)
ε) κοιμω (με περισπωμένη)

29 η 3)
1-στ
2-δ
3-β
4-ζ
5-α
6-γ
7-ε

:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back