Βοήθεια/Απορίες στα Αρχαία Ελληνικά

Την Πέμπτη γράφω διαγώνισμα στα αρχαία και θέλω βοήθεια.....:worry:έχουμε το Κεφάλαιο 1.{16-32} και το Κεφάλαιο 2.{1-4}. καμία ιδέα για το τι μπορεί να πέσει??;)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

έπεμψε χρονική και εγκλιτική αντικατάσταση οποιος μπορεί :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

έπεμψε χρονική και εγκλιτική αντικατάσταση οποιος μπορεί :)
Εν. πέμπει
Πρτ. έπεμπε
Μελ. πέμψει
Αορ. έπεμψε
Πρκ. πέπομφε
Υπερ. επεπόμφει

Ορ. έπεμψε
Υπτ. πέμψη
Ευκτ. πέμψαι
Πρ. πεμψάτω

παίδες μπορεί να μου κλίνει κάποιος το ουσιαστικό ο Αίξ = η κατσίκα ....ευχαριστώ
Γενική κάνει αιγός :) Μετά κανονικά σαν 3οκλιτο.. δλδ αιγι, αιγα, αιξ & αιγες αιγων αιξι αιγας αιγες
Αν θέλεις να δεις αναλυτικότερα τα πνεύματα και τους τόνους ρίξε μια ματιά εδώ...https://en.wiktionary.org/wiki/αἴξ

παιδιά λίγη βοήθεια please, εχω μπερδευτεί τελείως με τα ρήματα στα αρχαία:confused: !! έχουμε χρονική και εγκλιτική αντικατάσταση τα ρήματα διέφθειρεν, ελέγετο και επελάβετο :)

παιδιά λίγη βοήθεια please, εχω μπερδευτεί τελείως με τα ρήματα στα αρχαία:confused: !! έχουμε χρονική και εγκλιτική αντικατάσταση τα ρήματα διέφθειρεν, ελέγετο και επελάβετο :)
Λοιπόν,

Καταρχάς για να κάνεις οποιαδήποτε χρονική ή εγκλιτική αντικατάσταση απαιτείται επαρκής γνώση των αρχικών χρόνων του ρήματος.

1) Χρονική
Εν. διαφθείρει
Πρτ. διέφθειρεν (σύνθετο του "φθείρω" με την πρόθεση "δια"). Επίσης συναντάται και ως "διέφθειρε" -- το ν στο τέλος δεν είναι απαραίτητο.
Μελ. διαφθερεί (παίρνει όμως περισπωμένη)
Αορ. διέφθειρε (ίδιο με τον παρατατικό!)
Πρκ. διέφθαρκε
Υπερ. διεφθάρκει

Εν. λέγεται
Πρτ. ελέγετο (ψιλή στο ε)
Μελ. λεχθήσεται & ρηθήσεται (το ρ στα αρχαία πάντα συνοδεύεται από δασεία -- μην με ρωτήσεις γιατί, εγώ έτσι το έχω μάθει :P)
Αορ. ελέχθη & ερρήθη (ψιλή + στα 2)
Πρκ. είρηται
Υπερ. ειρητο

Εν. επιλαμβάνεται
Πρτ. επελαμβάνετο
Μελ. επιληφθήσεται
Αορ. επελάβετο & παθητ. επελήφθη
Πρκ. επείληπται
Υπερ. επείληπτο

2) Εγκλιτική
Ορ. διέφθειρεν, ελέγετο, επελάβετο
Υπ. [θεωρώντας ότι πρόκειται για αόριστο] διαφθείρη(+υπογεγραμμένη), επιλάβηται & επιληφθή (περισπ.)
Ευκτ. διαφθείραι, επιλάβοιτο & επιληφθείη
Προστ. διαφθειράτω, επιλαβέσθω & επιληφθήτω

Το ελέγετο έχει μόνο οριστική γιατί είναι παρατατικός.

That's all! Ελπίζω να βοήθησα!

Ευχαριστώ πάρα πολύ!!:D

Α' λυκείου αύριο γράφουμε διαγώνισμα στα Αρχαία απο στίχους 25 μεχρι 29......μπορεί να μου πεί κάποιος τι μπορεί να πέσει;;;;;;

Ο 25-26 ειναι σοβαροι παραγραφοι.Απο γραμματικη διαβασε χρονικες αντικαταστασεις ρηματων που εχει σε ολες τις παραγραφους και γενικα ενεργητικη και μεση φωνη,α,β & γ' κλιση ουσιαστικων(γιατι θα πεσουν),το κατιδων χρονικη αντικατασταση,και γενικα ολες τις καταληξεις.Επισης διαβασε ομμοριζα,παραγωγα δηλαδη και ερωτησεις αναπτυξεις που εχει πισω.

οοοκ ευχαριστω πολυυυυ.........;)

λοιπόν ειμαστε στα αρχαια στην παραγραφο 30 και η καθηγητρια μας εβαλε την παρακατω ερωτηση:
"Γιατί ο Λύσανδρος έστειλε τον Θεόπομπο (έναν πειρατή) στη Σπάρτη να ανακοινώσει τα γεγονότα και όχι κάποιον άλλο;"

εψαξα παντου αλλα τιποτα:(
μηπως ξερει κανένας εδω?

ευχαριστω προκαταβολικά

χρονική αντικατάσταση του κελευω στο Γ' ενικό πρόσωπο υποτακτικής πώς θα γίνει;;;;:/:

κελευης
κελευσης
κεκελευκώς ης

στις καταληξεις μην ξεχασεις τις υπογεγραμμενες

κελευη
κελευση
κεκελευκως η

*με υπογεγραμμενες!

σας ευχαριστώ πολύ.....................:D:D;)

Παιδια μας εβαλε ερωτηση κρισεως απο σελ. 76 4 ασκηση
Γιατι οι Αθηναιοι εξελεξαν τον Θηραμενη , εναν ολιγαρχικο , να διαπραγματευθει την ειρηνη με τους Λακεδαιμονιους ?
Εχει εδω και ενα 20 λεπτα δεν μπορω να βρω την απαντηση ..
πλιζ χελπ :(

Επειδή δεν έχω το βιβλίο μπορείς να μου πεις λίγο σε ποιούς στίχους ανεφέρεται αυτό? :/

χρονική : βούλονται, αντέχουσι,ερωτώτο
εγκλιτική: λέγοι
πλζ οποιος μπορεί :):):)

χρονική αντικατάσταση στο β΄ ενικό και α' πληθυντικό υποτακτικής και προστακτικής το αγγέλω!
και να δικαιολογήσουμε το η στους ιστορικούς χρονούς!!πφφφ παιδιά καποιος-οια για βοηθεια.....:(

;;; :/:

καμια ιδεα κανεις;;;;;:(

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Μια πολύ καλή λύση είναι να ανοίξεις τη γραμματική σου και να δεις πως κάνει η υποτακτική.
Αρχικοί του αγγέλω: https://www.projethomere.com/ressources/verbesgrecancien.pdf

Δε νομίζω να είναι τόσο δύσκολο. ;)

ναιιι το εκανα!!απλα λεει να δικαιολογησουμε το η στους ιστορικους χρονους και μπερδευτικα...:/:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back