Βοήθεια/Απορίες στα Αρχαία Ελληνικά

;);)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

:):D:)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

μπορείτε παρακαλώ να με να με βοηθείσετε να γράψω τους αρχικούς χρόνους:φέρω,λαμβάνω,αίρω

Απο οτι ξερω αυτο απαγορευεται.. :hmm:

Όχι, δεν απαγορεύεται απόλυτα. Ωστόσο υπάρχει αυτό το θέμα όπου μπορεί ο καθένας να εκφράσει τις απορίες του.

Βασικά υπάρχουν αλλα 3 απο κάτω αρα :lock:

γεια σας παιδια....τι κανετε;; μπορείτε να μου πειτε τους αρχικους χρονους του ρηματος προείπεν (στα αρχαια);;;

γεια σας παιδια....τι κανετε;; μπορείτε να μου πειτε τους αρχικους χρονους του ρηματος προείπεν (στα αρχαια);;;

νομίζω λέγω έλεγον , λέξω και ερώ , είπον(αορ β) , έλεξα (αορ α )
είρηκα ειρηκειν

Αυτό είναι του λέγω με την πρόθεση προ γίνονται οι αρχικοί που θες !

ουπς : σε είχαν βοηθήσει έτσι . Σόρρυ για το πόστ .

σε ευχαριστω παρα πολυ φιλε μου.....δεν με ειχαν βοηθησει, εσυ με βοήθησες...και πάλι ευχαριστώ!!!!!!!!!!! :bye::bye::bye::bye::):):):):thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks::thanks:
-----------------------------------------
σε ευχαριστω παρα πολυ φιλε μου, δεν με ειχαν βοηθησει εσυ με βοηθησες. Ευχαριστω και πάλι!!!

μπορείτε παρακαλώ να με να με βοηθείσετε να γράψω τους αρχικούς χρόνους:φέρω,λαμβάνω,αίρω

Αιρώ

Ενεργητική φωνή
Ενεστ.:αιρώ
Παρατ.: ήρουν
Μέλ.: αιρήσω
Αόρ.: είλον (θέλει περισπωμένη)
Παρακ.: ήρηκα
Υπερσ.: ηρήκειν
Μέση φωνή

Ενεστ.:αιρούμαι (θέλει περισπωμένη)
Παρατ.:ηρούμην
Μέλ.:αιρήσομαι, αιρεθήσομαι
Αόρ.:ειλόμην, ηρέθην
Παρακ.:ήρημαι
Υπερσ.:ηρήμην

Λαμβάνω

Ενεργητική φωνη
Ενεστ.:λαμβάνω
Παρατ.:ελάμβανον
Μέλ.:λήψομαι
Αόρ.:έλαβον
Παρακ.:είληφα
Υπερσ.:ειλήφειν, ειληφώς ήν
Μέση φωνή
Ενεστ.:λαμβάνομαι
Παρατ.:ελαμβανόμην
Μέλ.:ληφθήσομαι
Αόρ.:ελαβόμην, ελήφθην
Παρακ.:είλημμαι
Υπερσ.:ειλήμην, ειλημμένος ήν

Φέρω

Ενεργητική φωνή
Ενεστ.:φέρω
Παρατ.:έφερον
Μέλ.:οίσω
Αόρ.:ήνεγκα, ήνεγκον
Παρακ.:ενήνοχα
Υπερσ.:ενηνόχειν
Μέση φωνή

Ενεστ.:φέρομαι
Παρατ.:εφερόμην
Μέλ.:οίσομαι, οισθήσομαι, ενεχθήσομαι
Αόρ.:ηνεγκάμην, ηνέχθην
Παρακ.:ενήνεγμαι
Υπέρσ.:ενηνέγμην

Παίδες έχω για αύριο να μάθω τους αρχικούς χρόνους του κατειδών και του έχοντας μπορεί κανένας να με βοηθήσει παρακαλώ? :)

Παίδες έχω για άυριο να μάθω τους αρχικούς χρόνους του έχοντας και του κατειδών μπορεί κανένας να μου τους πεί για να τους μάθω απέξω σας παρακαλω? :no1:

Eυχαριστώ :D

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
έχω,είχον,έξω και σχήσω,έσχον,έσχηκα,εσχήκειν
ορώ,εώρων,όψομαι,είδον,εώρακα,εωράκειν

Σε ευχαριστώ είσαι καταπληκτικιά :)

Mπορείς να μου πεις 10 ομόριζα τουλάχιστον του έχω.. ? γιατί δέν πάει το μυαλό μου ;/
Μια βοήθεια παίδεεεες.. Είναι ανάγκη ;/
Θέλω αυτά που σάς είπα με το έχω τουλαχιστον 10 ομόριζα..
Βοηθήστε με παρακαλώ..
και άν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει για χρονικη και εγκλιτικη αντικατασταση στο εκελευσαν :/

Θα του ήμουν ευγνώμων..
Ευχαριστώ :)
αν γίνετε απαντήστε γρήγορα γιατί σε λίγο θα βγώ και δέν θα προλαβω να τα δώ ;/

Γειά σας παίδες. Μια απορία έχω μόνο. Στις παραγράφους 28-29, ο Ξενοφώντας περιγράφει τα γεγωνότα με χρόνο Αόριστο. Η καθηγήτρια, όμως, ζήτησε να γράψουμε το γιατί. Δεν έχω καταλάβει όμως ποιά είναι η απάντηση, γίνεται να με βοήθησει κανείς; :(

1)Ποιά είναι η βασική διαφορά της πρώιμης ελληνικής ιστοριογραφίας από αντίστοιχες προσπάθειες των ανατολικών λαών?
2)Ποιες αξίες κυριαρχούν στην σκέψη του και στις κρίσεις του για τα ιστορικά γεγονότα ?
3)Ποια είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της συγγραφικής ικανότητας του Ξενοφώντος ?

ενοχή,αποχή,κατοχή,εξοχή,μέτοχος,ένοχος,παρέχω,παροχή,συνεχω,συνοχή
Ενεστωτας:κελεύουσι
Παρατατικός:εκελεύουν
Μέλλοντας:κελεύσουσι
Αόριστος:εκελευσάμην
Παρακείμενας:κεκελεύκασι
Υπερσυντέλικος:εκεκελεύκεσαν
Αυτη ειναι η χρονική για εγκλιτική δεν ξέρω

Σε ευχαριστώ πολύυυυυ..
Σας παρακαλώ κάποιος άμα ξέρει την εγκλιτική αντικατάσταση :(
Boήθεια παίδες ;/

Εγκλιτική Αντικατάσταση:
Οριστική: εκέλευσαν
Υποτακτική: κελέυσωσι
Ευκτική: κελεύσαιεν
Προστακτική: κελευσάντων
Απαρέμφατο: κελεύσαι
Μετοχή: κελεύσας, -σασα, -σαν

Κάποιος παρακαλώ να επιβεβαιώσει τα παράπανω γιατι δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.

EDIT: Οκ τα διόρθωσα κ'εγω.

Eυχαριστώ!!:)
Ας Ελπίσουμε να είναι σωστά :)

Δεν ειναι σωστα μερικα...θα σου τα γραψω τωρα..
ενεστώτας:κελεύουσι
παρατατικός:εκέλευον
μέλλοντας:κελεύσουσι
αόριστος:εκέλευσαν
παρακείμενος:κεκελεύκασι
υπερσυντέλικος:εκεκελεύκεσαν

οριστική:εκέλευσαν
υποτακτική:κελεύσωσι
ευκτική:κελεύσαιεν
προστακτική:κελευσάντων/κελευσάτωσαν

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back