Παιδιά δεν νομίζω να είναι το θέμα η δημοκρατία. Εμάς αυτό που μας είπε για το θέμα είναι: Τα προβλήματα που απασχολούν τις σύχρονες κοινωνίες και να προτείνεις λύσεις στο πλαίσιο των αρχων και των διαδικασιών τις δημοκρατίας 400-500 λέξεις
Η δημοκρατία από μόνη της όχι, δεν είναι θέμα. Οι εκθέσεις πάντα έχουν ένα δεδομένο πρόβλημα και πρέπει να γράψεις ακριβώς ό,τι σου ζητάει. Αν πχ. το θέμα "Πως θα προασπίσουμε τη Δημοκρατία;" (γιατι αυτό ειναι πεπερασμένο πρόβλημα και όχι γενικώς η "Δημοκρατία") το αναπτύξεις γράφοντας μέσα τα πάντα για τη Δημοκρατία είσαι λάθος. Γιατί το θέμα σου ζητάει απλά να αναλύσεις μια κατάσταση και να προτείνεις μια λύση. Συνήθως αυτό είναι και το στυλ των Πανελληνίων. Τόσο γενικόλογα θέματα όπως "Η Δημοκρατία, η αξία και η πολυτιμότητά της" δεν μπαίνουν. Επίσης, στο θέμα αυτό αν πας και αναλύσεις γενικώς τη Δημοκρατία και πάλι είσαι λάθος. Πρέπει πρώτον, να μιλήσεις για τη Δημοκρατία και δεύτερον για την αξία και την πολυτιμότητά της. Αν μιλήσεις μόνο για τη Δημοκρατία τότε δεν απαντάς στην εκφώνηση. Αυτό που θέλω να πω και πρέπει να καταλάβουν οι πάντες είναι ότι οι εκφωνήσεις των εκθέσεων πρώτον, δεν έχουν περιττά στοιχεία και
οτιδήποτε αναφέρουν, πρέπει ν'αναλυθεί και δεύτερον αναλύεις ακριβώς μόνο ό,τι σου ζητάνε και τίποτα παραπάνω. Μόνη εξαίρεση σε εκφωνήσεις που δεν ζητάνε πρόταση λύσεων, που πρέπει, με δική σου βούληση, να προτείνεις κάποιες επιγραμματικές λύσεις στον επίλογο. Επιγραμματικές, όμως, όχι το ίδιο όπως θα σου έλεγαν από την εκφώνηση να προτείνεις λύσεις.
Παράδειγμα για να καταλάβουμε την αξία της εκφώνησης:
Θέμα: "Το βιβλίο και η προσφορά του στον άνθρωπο".
Πάνε, λοιπόν, όλοι και γράφουν για την προσφορά του βιβλίου στον άνθρωπο. Μεγαλύτερος βαθμός το 11. Μπορείτε να μου πείτε γιατί;
PS: Όπως θα έχετε καταλάβει, έχω πέσει σε καλούς φιλολόγους τα τελευταία χρόνια. Σας μεταφέρω τις δικές τους συμβουλές.