To paradox του disagreement είναι ότι έχουμε μια θέση με επιχειρήματα και μια θέση χωρίς επιχειρήματα.Γι'αυτό εκνευρίζεται το παιδί.
Ευχαριστώ!
Κυκλοφορεί η φήμη ότι οι υπόλοιποι μηχανικοί σας λένε καλλιτέχνες και κοιτώντας τον οδηγό σπουδών σας καταλαβαίνω το γιατί.
Βασικά αμφιβάλλω αν καταλαβαίνεις καν τι είναι αυτά που διαβάζεις στον οδηγό σπουδών, πέρα από τα καλλιτεχνικά που, ναι πάνω-κάτω το πέτυχες, είναι ζωγραφική.
Δεν βλέπω όμως που είναι το κακό του να μαθαίνεις και μερικά καλλιτεχνικά μαζί με τα μπετά.
Αντίθετα το θεωρώ ιδιαίτερα ωφέλιμο. Ωφέλιμο το θεωρεί επίσης και ένας αρχαίος συνάδελφος που έγραψε περί το 30-20 π.Χ. για την εκπαίδευση του αρχιτέκτονα:
"Let him be educated [not educated in something, just educated]... skilful with the pencil, instructed in geometry, know much history, have followed the philosophers with attention, understand music, have some knowledge of medicine, know the opinions of the jurists, and be acquainted with astronomy and the theory of the heavens."
Το οποίο στη σύγχρονη εποχή μεταφράζεται ως "ο αρχιτέκτονας ξέρει κάτι για τα πάντα, οι άλλοι μηχανικοί ξέρουν τα πάντα για κάτι".
η επιθυμία σου διαταγή

Θα πω στον πολιτικό μηχανικό να το καμπυλώσει λίγο να φαίνεται πιο γλυκούλι.
Με ξετρελαίνουν:
α. Ο προσανατολισμός του και η θέση του στο χώρο.
β. Οι αναλογίες των χώρων. (το WC του 2,50*3,00μ, τα δωμάτια είναι μεγαλύτερα από το καθιστικό, η κουζίνα στο ίδιο μέγεθος, η αποθήκη ποιο μεγάλη από το λουτρό)
γ. Το άπλετο φως.
δ. Το μυστήριο που αποπνέει. Το πράσινο τι είπαμε πως είναι;
ε. Το απόρθητο του κτηρίου. Δεν μπορείς να μπεις με τίποτα.
Εν τέλει μου παρουσίασες άλλο ένα κουτί.
Καμμία σχέση με ένα
παραλληλόγραμμο κτήριο.
Ξέρω ότι οι εκκλησίες πρέπει να έχουν κάποιο προσανατολισμό δεν ήξερα ότι υπάρχουν προσανατολισμοί σε κάθε χώρο

.
Λογικά τα υπνοδωμάτια δεν πρέπει να έχουν φάτσα τον ήλιο την ανατολή για να μην σε τυφλώνουν το πρωί και άλλα τέτοια.
Κέρδισες το facepalm παραπάνω δικαιωματικά.
Ορίστε λοιπόν μια πληροφορία, που μπορεί και να σου χρησιμέψει αν σχεδιάσεις ποτέ το μίζερο σπίτι σου:
Τα υπνοδωμάτια πρέπει να έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Τα παιδικά υπνοδωμάτια μπορούν έως και νοτιοδυτικό.
Eγώ θέλω να σχεδιάσω ένα σπίτι και να μου το αλλάξει ο πολιτικός μηχανικός έτσι ώστε να συμφωνεί με τους κανόνες της πολεοδομείας.
Έλα που δεν μπορείς όμως...
O πολιτικός μηχανικός αναγκαστικά γιατί με υποχρεωνει ο νόμος να το κάνω. Πιστεύω ότι ένας χτίστης και ηλεκτρολόγος μηχανολόγος ΤΕΙ με εμπειρία στο χώρο μπορούν να αναλάβουν την επίβλεψη αλλά τους το απαγορεύει ο νόμος.
Αλήθεια, εγώ πάλι γιατί γνωρίζω αρχιτέκτονα που 3 φορές την εβδομάδα πάει στην οικοδομή για επίβλεψη, και αρκετές φορές επιστρέφει μεσ' στα νεύρα επειδή οι έμπειροι χτίστες και οι εκεί supervisors έχουν φροντίσει να έχουν στραβά κάποια πράγματα, ή άλλα να λείπουν;
Γιατί για τους αρχιτέκτονες το σχέδιο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι (σημαντικότερο από τα μαθηματικοφυσικά). Τα επαγγέλματα δικαιωματικά είναι παραπλήσια. Αν δεν σου αρέσει η ζωγραφική και γενικά η τέχνη και δεν πιάνει το χέρι σου μακριά από αρχιτεκτονική. Αν σου αρέσουν οι θετικές επιστήμες μαθηματικά και φυσική και το σχέδιο σου και η τέχνη σου είναι αδιάφορη πήγαινε πολιτικός μηχανικός (τις βασικές αρχές του σχεδίου θα τις διδαχθεις αλλά θα γλυτώσεις μακέτες, ζωγραφικές, ιστορίες της τέχνης κ.λπ.).
Έχουμε ακουστά κάποιον Walter Gropius; Είναι αυτός που έχτισε (ναι, που έχτισε, γιατί καθημερινά τριγυρνούσε στην οικοδομή και παρακολουθούσε όλους τους εργάτες και τους έκανε παρατηρήσεις, σε ηλικία 78 χρονών παρακαλώ) την
αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα(την παλιά, όχι το καινούριο φιάσκο από πίσω). Τυγχάνει επίσης να είναι ένας από τους πατέρες της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και ιδρυτής του
BAUHAUS.
Ε λοιπόν ο Gropius δεν είχε κλίση στο σκίτσο.
Pwn'd.
Άσε λοιπόν τις κριτικές και τις συμβουλές.