Όλα τα επαγγέλματα έχουν θέμα στην Ελλάδα προφανώς. Αλλά το επόμενο βήμα είναι να πάθεις κατάθλιψη εαν πεις οκ δεν σπουδάζω οπότε τίποτα. Όχι οτι θα ήταν κακή ιδέα αυτή δηλαδή...αρκεί να έχει κάποιος στο μυαλό του τι έχει σκοπό να κάνει. Τα οικονομικά είναι ένα γενικό πτυχίο που σου δίνει δυνατότητα να παίξεις με διάφορους τρόπους μπαλίτσα,εαν έχεις εγκέφαλο, χωρίς να σημαίνει φυσικά οτι αρκεί να πάρεις το χαρτί και όλα μετά θα είναι στρωμένα. Αλλά ποιος ξέρει, εφόσον κάποιος έχει διάθεση να δουλέψει και να εξελιχθεί,πιστεύω κάπως θα τα καταφέρει.
Τώρα εαν θεωρεί οτι τον ενδιαφέρουν τα σώματα ασφαλείας, η ψυχολογία,η νομική ή τα παιδαγωγικά, τότε σαφώς πρέπει να σκεφτεί την θεωρητική. Διότι ήδη έχει υπόβαθρο στα σχετικά μαθήματα και τα αντίστοιχα επαγγέλματα προσφέρουν μια αξιοπρεπή αποκατάσταση. Κρατώ μια επιφύλαξη μόνο για την νομική που έχω ακούσει οτι και αυτοί δυσκολεύονται πολύ πλέον εαν δεν έχουν γνωστό στον χώρο να τους φτιάξει.
Η θετική όμως είναι γενικά η πιο "επικίνδυνη" επιλογή. Γιατί ούτε τα μαθήματα ξέρει καλά, ούτε τα επαγγέλματα. Δεν αποκλείω επ ουδενί το να του αρέσουν εν τέλει και να γίνει ένας εξαιρετικός γιατρός. Απλά με βάση την λογική μου, την εμπειρία του και τις συνθήκες, θα ήταν κάτι που θα χρειαζόταν πολύ κόπο(για να καλύψει τα κενά του) και πολύ τύχη(ώστε όντως να του αρέσουν τα μαθήματα). Για αυτό λεω ότι δεν θέλω να του κόψω τα φτερά ούτε να του πω "να,ο εύκολος δρόμος είναι αυτός". Αλλά θέλω να προσπαθήσει να έχει στον μέγιστο δυνατό βαθμό κάποιον έλεγχο για το μέλλον του. Γιατί όπως είπα οι επιλογές που γίνονται αυθόρμητα και χωρίς να έχουμε πληροφόρηση, σπάνια καταλήγουν να είναι οι καλύτερες που κάνουμε. Συμβαίνει και αυτό...αλλά γιατί να το ρίξει στον τζόγο ;
Απλά έχουμε απο τα χειρότερα συστήματα. Δεν σε ενημερώνουν για τα επαγγέλματα. Σε βάζουν να σκιστείς στο διάβασμα και στο τέλος να επιλέξεις αυτό που πιστεύεις οτι θα σου αρέσει, χωρίς να έχεις καμία απολύτως πραγματική επαφή με αυτό το αντικείμενο. Και συχνά οι προσδοκίες μας είναι τελείως άστοχες σε σχέση με την πραγματικότητα. Πως γίνεται κάποιος να πει με βεβαιότητα εαν του αρέσει κάτι που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ;