Θα ήθελα να σας δώσω αρκετές πληροφορίες για τη σχολή της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη, καθώς φοιτώ σε αυτήν.
Καταρχήν, θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η βιολογία και η μοριακή βιολογία και η γενετική δε σχετίζονται μεταξύ τους όσο φαίνεται από την ονομασία. Η βιολογία ασχολείται με τη ζωολογία, τη φυσιολογία φυτών και ζώων. Η γενετική ασχολείται με τα γονίδια, που βρίσκονται, πως εκφράζονται, γιατί εκφραζονται όπως εκφραζονται. Η μοριακή βιολογία ασχολείται με τις πρωτεϊνες που παράγονται απο τα γονίδια, ποιες είναι, από ποιο γονίδιο εκφραζονται, γιατί, τι κάνουν, ποια διαδρομή ακολουθούν και τι προκαλούν.
Επίσης, θέλω να ξεκαθαρίσω πως οι φοιτητες μοριακής βιολογίας και γενετικής δεν είναι "αποτυχόντες ιατρικής". Φυσικά και υπάρχει ενα ποσοστο που είναι, αλλα η πλειοψηφία είναι ατομα που εχουν επιλέξει εν γνωση τους τη σχολή αυτη. Και για να μην ακουω μειονεκτήματα μονο για τη σχολη απο οσους δεν εχουν καμια επαφη με αυτη, σας ενημερωνω πως υπάρχουν παιδια που περνούσαν ιατρικη αθηνων με τα μορια τους και επιλεγουν τη μοριακη βιολογια και γενετικη. Η σχολή αυτή δηλωνεται απο λιγοτερους μαθητες απο αυτους που πραγματικά θα ήθελαν να φοιτησουν εκει συνηθως γιατι είναι μακρια. Αν υπήρχε στην Αθηνα, η βαση της σχολής θα ήταν κατά πολύ υψηλότερη.
Οι προοπτικές αποφοιτώντας από τη σχολή είχα ακούσει κι εγώ πως είναι λίγες. Ομως, καθώς περνούν τα έτη βλέπω να ανοιγονται νέοι δρόμοι. "Δουλειά υπάρχει αρκεί να ψάξεις και να θέλεις", όπως μου έλεγε ο παπππούς μου. Φαρμακονιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία υπάρχουν στην Ελλάδα. Η μοριακή βιολογία και η γενετική είναι μια αναπτυσσόμενη επιστήμη. Είναι το μέλλον. Οπως ήταν και η πληροφορική πριν κάποια χρόνια, που και πάλι η Ελλάδα άργησε να μπει στο κλίμα πριν μερικά χρόνια, αλλά μπηκε. Στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες επιλογες, αλλα το οτι η Ελλάδα δεν έχεις δουλειά μετά από τη σχολή είναι αναληθές. Γνωστή μου κοπέλα που μόλις τελείωσε τη σχολή της, δουλέυει στο χωριό της (μάλιστα!) που εχει ερευνητικό κέντρο..
Τώρα, όσον αφορα το προγραμμα σπουδών της σχολής..Τα μαθήματα καλύπτουν όλο το φάσμα της μοριακής βιολογίας και της γενετικής. Η σχολή δεν ειναι ευκολη, αλλα μη σας φοβηζει αυτο. Λίγες ειναι οι σχολες που ειναι ευκολες. Έχει αρκετο διάβασμα, όπως είναι λογικό. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη σχολή (που απέκτησε και νέο κτίριο) στην ιστοσελίδα της σχολής:
https://www.mbg.duth.gr/
Τα μαθήματα μπορείτε να τα δείτε πηγαίνοντας στα "νέα" και κατεβάζοντας το "πρόγραμμα σπουδών".
Μπορείτε να δείτε όλα τα μαθήματα για ολες τις σχολές μεσω internet. Καλύτερα να ψαχνετε και εσείς οι ίδιοι/ες και να κρίνετε αν σας αρέσουν περισσότερο/λιγότερο ή καθόλου κάποιες σχολές.
Η σχολή δεν προκειται να κλείσει. Αυτοί οι τραμπουκισμοί να απουσιαζουν. Αυτές είναι ανακρίβειες και μάλιστα κακοβουλες. Μόλις κατοχυρώθηκαν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Μόλις φτιάχτηκε το καινούργιο κτίριο δίπλα στην ιατρική και το πανεπιστημιακό νοσοκομεία, εκεί όπου θα μεταφερθούν όλες οι σχολες της πολης σιγα-σιγα για να γίνει η Πανεπιστημιούπολη της Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα σπουδων δεν εχει σταθεροποιηθεί ακόμα γιατι εισαγονται και νέα μαθήματα, γεγονος πολυ θετικό. Σκεφτείτε πόσο οπισθοδρομικό θα ηταν να υπήρχε "κλειστό" πρόγραμμα σπουδων για μια επιστημη που εξελίσσεται. Μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τη γραμματεία της σχολής να ενημερωθείτε και πιο αντικείμενικα απ' ότι από τρίτους.
Υπάρχουν πολλά να ανκαλυφθουν ακόμα. Παρα πολλά. Και μέχρι να σταματησουν να γινονται ανακαλύψεις (δεν ξερω αν ο ανθρωπος θα φτάσει ποτε σε αυτο το επιπεδο), η μοριακή και η γενετική θα εξελίσσονται. Η ιατρική ειναι πεπερασμένη πλέον. Τα όργανα από τα βλαστοκύτταρα που ακούτε ότι γίνεται ερευνα για να φτιαχτουν γίνονται απο ερευνητες. Οι γιατροι απλα κάνουν την εγχειρηση, η οποια ειναι η ίδια. Γι'αυτό, μη σνομπάρετε νέες σχολές απλά και μόνο επειδή άλλες έχουν υψηλότερη βάση. Αν σας ενδιαφέρει η ιατρική προσπαθήστε για ιατρική, αν σας ενδιαφερει η έρευνα και η μοριακή βιολογία και η γενετική προσπαθήστε για εκεί, αν σας ενδιαφέρει ο σχεδιασμός προίόντων και συστημάτων και όχι η αρχιτεκτονική προσπαθηστε για τη συρο και όχι για την αρχιτεκτονικη επειδή εχει μεγαλυτερη βαση. Σκεφτείτε οτι αυτο που θα κάνετε, θα είναι η δουλειά σας για μια ζωή.
Ελπίζω να σας βοήθησα..
Υ.Γ. Προσωπικά, είμαι κατενθουσιασμένη με τη σχολή. Πιστεύω ότι ο ανθρωπισμός μέσω της έρευνας είναι αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο απ'όλα.
(...)Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης σχολής δεν έχουν δικαίωμα πρόσληψης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, οι θέσεις που μπορούν να απορροφήσουν απόφοιτους αυτών των σχολών στην Ελλάδα είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και στις περισσότερες δεν αρκεί το πτυχίο αλλά απαιτούνται ένα ή και περισσότερα μεταπτυχιακά με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα-πιο προσιτά αντικείμενα.(...)Πολύ φοβάμαι (και από αυτά που έχω ακούσει) ότι η συγκεκριμένη σχολή δεν μπορεί να προσφέρει σπουδές όχι μόνο μοριακής αλλά ούτε και της κοινής βιολογίας.
Πιστεύω ότι αν θέλεις να γίνεις καθηγητής δε θα σπουδάσεις μοριακή βιολογία και γενετική. Μπορείς να μπεις απλά σε ένα βιολογικό. Αλλά όπως και να έχει, σε λίγο καιρό θα μπορούν ακόμα και οι μοριακοί βιολογοι και γενετιστες να δίνουν ΑΣΕΠ.
Οι θέσεις για τους απόφοιτους είναι περισσότερες απ'όσες λες και μάλλον και απ'όσες φαντάζεσαι. Παράδειγμα: κοπέλα που έκανε την πτυχιακή της σε ερευνητικό της θεσ/νικης προσλήφθηκε αμέσως μετά την αποφοιτηση της εκεί αν και είχε βαθμό πτυχίου κοντα στο 6. Οταν ο εργοδοτης της ενημερωθηκε για αυτο απο την καθηγητρια της, είπε πως δεν τον ενδιαφερει γιατι λόγω της σχολής εχει εξαιρετικες γνωσεις στο εργαστηριο. Θα σε παρακαλούσα να μη δινεις αναληθείς πληροφορίες γιατι κάποιος που μπορεί να ενδιαφερεται να απογοητευτει με αυτα τα ψεμματα και να αποφυγει ενα επαγγελμα που θα τον εκανε να χαμογελάει. Για να δεις οτι λες ανακρίβειες, δες οτι λες "και στις περισσότερες δεν αρκεί το πτυχίο αλλά απαιτούνται ένα ή και περισσότερα μεταπτυχιακά με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα-πιο προσιτά αντικείμενα". Η σχολή είναι ήδη εξειδικευμένη. Μπορείς να μπεις στο βιολογικό και να κάνεις μεταπτυχιακό στη μοριακή βιολογία ή στη γενετική. Το μεταπτυχιακό είναι περαιτερω εξειδίκευση, δε σε οδηγει σε "προσιτα αντικείμενα".Απο τη ΜΒ&Γ μπορείς να κανεις και απ'ευθειας διδακτορικό. Και μάλιστα, μεταπτυχιακά και διδακτορικά της μοριακής βιολογίας και γενετικής αναφέρονται σε πολύ εξειδικευμενα πράγματα, όπως μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη ή ένα συγκεκριμένο γονίδιο.
Η σχολή προσφερει γνωσεις μοριακής βιολογίας, δομικής βιολογιας, ανοσοβιολογιας, βιοπληροφορικής, ιολογίας, γενετικής και πολλών άλλων. Υπάρχουν ακομα και μαθηματα γενικης βιολογιας και φυσιολογιας, ζωολογίας, μικροβιολογιας για αποκτηση γενικων γνωσεων αν και τα αντικειμενα ειναι ασχετα μεταξυ τους.
*Με συγχωρείτε για τον έντονο τόνο, αλλά μόλις είχα μπει στη σχολή, παιδιά συγκεκριμένων παρατάξεων μου είχαν πει ότι δε χρειαζόταν να βρω σπίτι γιατι η σχολή θα έκλεινε. Είχα τρομάξει. Το φαντάζεστε; Αυτό ποτέ δεν έγινε φυσικά. Αυτή η σχολή, από το 2001 που ιδρύθηκε μέχρι σημερα, το μόνο που έχει κάνει είναι να βελτιώνεται. Γι'αυτό, δεν μπορώ να ζω τα πράγματα από μέσα τους και να ακούω διάφορους κακόβουλους ή/και άσχετους με το αντικείμενο να εκφοβίζουν κόσμο και να λένε αναλήθειες.