Βλέποντας την ύλη
εδώ δημιουργείται μια ιδιάζουσα αντίφαση. Η ύλη αυτή εννοείται ότι είναι τερατώδης, μιας και στα περισσότερα πανεπιστήμια τα επιμέρους μαθήματα χωρίζονται σε δύο βαθμίδες οπότε πρακτικά η ύλη που θα κληθείς να διαβάσεις δεν είναι τριών, αλλά στην πραγματικότητα έξι μαθημάτων. Επίσης, κρίνοντας από τα αποτελέσματα (googlaρέ απλά "Αποτελέσματα κατατακτηρίων μαθηματικό ΕΚΠΑ") περνάνε ελάχιστοι κάθε χρόνο (λιγότεροι από 10). Αυτό προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα δυσκολίας εξετάσεων, αλλά και ποσόστωσης γιατί 12% των περίπου 200 ατόμων που παίρνει κάθε χρόνο δίνει ανοικτές θέσεις γύρω στις 24. Τώρα είτε αυτές οι θέσεις μένουν απλήρωτες γιατί απλά δεν πάει να δώσει κόσμος, ή είναι τόσο δύσκολες οι εξετάσεις που περνάνε πολύ λιγότεροι από όσοι δίνουν. Αυτό δεν το ξέρω και ούτε προκύπτει άμεσα από τα αποτελέσματα. Το
μόνο ελαφρυντικό για το όλο ζόρι είναι ότι περνάς Γ' εξάμηνο και όχι Α'. Γλιτώνεις κατ' αυτόν τον τρόπο ένα χρόνο.
Όμως, ειλικρινά, δεν θα το πρότεινα να μπεις μέσω κατατακτηρίων. Η
βάση του τμήματος στις Πανελλήνιες είναι εδώ και 4 χρόνια κάτω από 15.500. Εφόσον γνωρίζεις φυσική γνωρίζεις και μαθηματικά (στις πιο normie και ασαφείς εκφάνσεις τους βέβαια) οπότε τα μαθηματικά και η φυσική Γ' Λυκ θα σου φανούν παιχνιδάκι. Πάλεψέ το λίγο με τη χημεία, η έκθεση είναι κουμάρι όπως και να το κάνεις.
Σε σχέση με την ύλη των κατατακτηρίων, η ύλη των πανελληνίων είναι παραμυθάκι.
Βέβαια, η μόνη άγνωστή μου μεταβλητή είναι για το πόσοι δίνουνε στο ΕΚΠΑ. Δεν ξέρω αν ξέρεις, πάντως εαν προκηρυχτούν λέω γω τώρα 10 θέσεις για κατατακτήριες, περάσουν με το 30/60 6 άτομα, τα υπόλοιπα 4 θα πρέπει απλά να γράψουν 30 στο σύνολο. Πρακτικά, εαν μπορείς να μάθεις πόσοι δίνουν για Μαθηματικό ΕΚΠΑ κατατακτήριες και πόσοι περνάνε και καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι #ατόμων που περνάνε >= #ατόμων που δίνουν τότε πάνε δώσε κατατακτήριες γιατί σίγουρα θα περάσεις με ένα στοιχειώδες διάβασμα.