Αξίζει το ibdp;

elenapl

New member

Η elenapl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Πρίν λίγο καιρό μου δόθηκε μια θέση στο ib diploma σε σχολείο στην Αθήνα. Αυτό που θα ήθελα είναι να μπορεί κάποιος να μου πει την εμπειρία του ( ή κάποιου γνωστού του ) στο ib. Επειδή τα χρήματα που θα έδινα για τα δύο χρόνια του ib δεν τα έχουν οι γονείς μου και για πέταμα, αν πήγαινα θα έπρεπε να τα πάω πολύ καλά. Δηλαδή να βγάλω ένα βαθμό περίπου 38+ με πολύ καλά extracurriculars για να με δεχθεί ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο τα οποία όλα παρέχουν financial aid που καλύπτει όλα τα δίδακτρα μου με βάση το οικογενειακό εισόδημα μου. Εκεί λοιπόν κόλλησα, αγχώθηκα πάρα πολύ και είπα πως δε θα πάω. Κυρίως επειδή ενώ είμαι μαθητής του 19 μέχρι στιγμής όταν είχα πάει στις εισαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο ( το interview το έκανα μέσω skype ) είδα καταρχήν πως σχεδόν όλα τα Παιδιά εκεί ήταν ήδη μαθητές του σχολείου και οι υπόλοιποι από αλλά ιδιωτικά της Αθήνας και επίσης πόσο απέχουν οι γνώσεις τους σε σχέση με τις δικές μου ( που ειναι εντελώς λογικό αφού μέχρι τώρα η μόνη μου εκπαίδευση είναι το δημόσιο σχολείο ) αφού τα παιδιά αυτά πριν μπούμε απομνημονευαν πράγματα για τις εξετάσεις που εγώ δεν είχα καν διδαχτεί ποτέ. Όταν λοιπόν κατάλαβα πως αν πάω θα είμαι ήδη αρκετά πίσω και πως θα πρέπει να τα πάω πολύ καλά στο πρόγραμμα φοβηθηκα πως δε μπορώ να ανταπεξέλθω και έκανα πίσω . Όταν όμως το αποφάσισα αυτο, με πείραξε πάρα πολύ που έκανα πίσω από το όνειρο που είχα για σπουδές σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο και μετά από κει εισαγωγή για έρευνα και μια ζωή και καριέρα εκεί. Κατάλαβα πως θα μείνω στην Ελλάδα και ένιωσα πως θα το μετανιώνω για πάντα που άφησα μια τέτοια ευκαιρία να φύγει. Τωρα μου έδωσαν μια βδομάδα να αποφασίσω αν τελικά θέλω να πάω. Για λεπτομέρειες όσο αφορά το κόστος ζωής και χρημάτων κλπ ήδη ξέρω για κάθε σχολή ξεχωριστα αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν κάποιος εδώ ξέρει αν ένας βαθμός 38+ με πολύ καλά extracurriculars είναι εφικτός.
 

SofiaBrt

New member

Η SofiaBrt αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 17 ετών , Απόφοιτος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 13 μηνύματα.
Καλησπέρα απο εμένα.
Εγώ πλέον είμαι μαθήτρια του Year 2 επίσης σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, και το predicted μου υπολογίζεται περίπου απο 36-39/45. Τόσα χρόνια ήμουν μαθήτρια δημοσίων σχολείων και ποτέ ιδιωτικών, γεγονός που δεν σου κρύβω με φόβιζε και εμένα όπως φοβίζει εσένα. Στο Γυμνάσιο ήμουν μαθήτρια του 17.5 - 18 ενώ στην Α Λυκείου έφτασα στο 18.5. Αυτή η χρονιά που πέρασε ήταν η καλύτερη της ζωής μου απο άποψη μαθητικών χρόνων. Ήμουν πολύ πιεσμένη, δεν το κρύβω αυτό, αλλά το IB είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις τα μαθήματα που θα κάνεις για τα επόμενα δύο χρόνια(αυτό βέβαια μέχρι σε ένα βαθμό γιατί ορισμένα σχολεία δεν σου δίνουν την δυνατότητα να διαλέξεις όλα τα μαθήματα που προσφέρει γενικά το IB ώς οργανισμός) και σε βοηθάει πολύ για την μετέπειτα πορεία σου στο πανεπιστήμιο. Τα μαθήματα που έχω εγώ είναι Modern Greek A HL, English B HL, Psychology HL, Biology SL, Computer Science SL και Mathematics SL (το οποίο πλέον έχει αλλάξει σε δύο διαφορετικά μαθήματα οπότε δεν γνωρίζω περαιτέρω για αυτό). Ξέχασα επίσης προηγουμένως να αναφέρω οτι είμαι με υποτροφία 50% στο σχολείο μου οπότε καταλαβαίνω ακριβώς πως νιώθεις σχετικά με το θέμα των χρημάτων. Ένας βαθμός της τάξεως του 38 είναι εφικτός κατά την άποψη μου αν έχεις ένα πρόγραμμα διαβάσματος που το ακολουθείς και αν έχεις αρκετή καλή γνώση της αγγλικής (συνήθως προτείνεται ένα πτυχίο τύπου Advanced C1) αν και κατά την διάρκεια του προγράμματος θα ανακαλύψεις οτι η γλώσσα σου λύνεται και αρχίζεις πλέον να νιώθεις την αγγλική ως δεύτερη μητρική σου γλώσσα. Εγώ προσωπικά δεν διάβαζα αρκετά και έβγαλα στο τελευταίο μου τρίμηνο 36/42 (χωρίς τα extra points για το Extended Essay και το TOK στο συνολικό). Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, τα αγγλικά πανεπιστήμια είναι αρκετά ακριβά, περί τα £ 9,000 και άλλα τόσα περίπου για εστίες, φαγητό και γενικότερα καθημερινά έξοδα το χρόνο. Εγώ τέτοια νούμερα δεν μπορούσα να τα πιάσω οπότε οι επιλογές μου είναι Σκωτία και Ολλανδία που μειώνονται σαφώς με την Σκωτία να είναι γύρω στα £ 1,500 το χρονο τα δίδακτρα και την Ολλανδία γύρω στα 2,000 ευρώ. Τώρα, σχετικά με αυτό που σε απασχολεί οτι θα είσαι αρκετά πίσω απο τους άλλους δεν ισχύει. Όπως προείπα ήμουν κι εγώ μαθήτρια δημοσίων σχολείων και όλοι μου οι συμμαθητές της χρονιάς μου ήταν τουλάχιστον 1 χρόνο σε ιδιωτικά σχολεία. Παρ'όλα τα έχω καταφέρει αρκετά καλά σύμφωνα με τους καθηγητές μου γιατί η ύλη του IB δεν έχει να κάνει τίποτα με την ύλη των γενικών λυκείων. Οπότε αυτό μην σε ανησυχεί καθόλου ξεκινας στην κυριολεξία απο το μηδέν. Έχω γράψει πολλά οπότε αν θέλεις να μου κάνεις καμία συγκεκριμένη ερώτηση ή γενικότερα σε κάτι βοήθεια σχετικά με το ΙΒ μην διστάσεις να με ρωτήσεις όπου θέλεις :)
 

marimar!33

New member

Η Mrs. Mars αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 46 μηνύματα.
Αυτή την εβδομάδα θα πάω στο σχολείο να πάρω το diploma μου και την επομένη εβδομάδα φεύγω για σπουδές. Το αν το ΙΒ θα είναι καλή επιλογή για εσένα εξαρτάται από τους στόχους και τα ενδιαφέροντα σου. Ξέρω παιδιά που το μετάνιωσαν και ξέρω πως για μένα το ΙΒ ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ. Από το μήνυμα σου και το ενδιαφέρον σου, χωρίς να σε ξέρω, πιστεύω πως το ΙΒ θα σου ταιριάξει. Μην ανησυχείς για τους βαθμούς σου στο ΓΕΛ δεν έχουν καμία μα καμία σημασία. Υπάρχουν παιδιά που έπαιρναν 20 στο ΓΕΛ και τα πάνε μέτρια στο ΙΒ, άλλα που δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά στο ΓΕΛ αλλά πάνε πολύ καλά ΙΒ. Σκέψου ότι το ΙΒ είναι ένα grey zone, αρχίζεις απ'το 0. Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, καν'το χωρίς δεύτερη σκέψη. Όχι γιατί αναγκαστικά θα μπεις στο καλύτερο πανεπιστήμιο (αν και ο δρόμος για να το κάνεις αυτό πάλι το ΙΒ είναι),αλλά γιατί ό,τι βαθμό και να βγάλεις, σαν άνθρωπος και μαθητής θα έχεις εφόδια που άλλοι απλά δεν έχουν και θα αναπτύξουν αργότερα - μην παρεξηγηθώ όχι επειδή εμείς του ΙΒ είμαστε οι έξυπνοι αλλά επειδή δίνονται οι αντίστοιχες ευκαιρίες μέσω του προγράμματος. Επίσης μην ξεχνάς ότι το ΙΒ θεωρείται university preparation programme, η παπαγαλία του ΓΕΛ δεν θα σε ωφελήσει πουθενά στη ζωή σου, τα research, presentation και problem-solving skills που θα αρχίσεις να αποκτάς στο ΙΒ θα σε βοηθήσουν παντού. Ό,τι άλλο θες ρώτα με :)

P.S. Γνωρίζω πολύ καλά το άγχος όσων αφορά το δίλημμα πανελλήνιες - ΙΒ, νιώθεις πως ό,τι και να διαλέξεις στο τέλος θα κάνεις λάθος. Μη μασάς,το μυαλό μας διογκώνει την κατάσταση και τη δραματοποιεί χωρίς λόγο. Για να ανακουφιστείς, worst case scenario άρχισε στο ΙΒ, δες πως πάει το πράγμα και αν δεν σου ταιριάζει καθόλου, έχεις δικαίωμα να επιστρέψεις στο ΓΕΛ, να πιεστείς σίγουρα και να κάνεις προετοιμασία για πανελλήνιες. Δεν λέω ότι είναι εύκολη ή ιδανική λύση, απλά το αναφέρω γιατί πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε επιλογή. Eλπίζω να διαλέξεις #teamIB !
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top