Δεν ξέρω τι ακριβώς ορίζει ο νόμος (αν ορίζει κάτι) για την εθνικότητα τυ σημαιοφόρου. Αν δεν τίθεται νομικό ζήτημα είμαι 100% μαζί σου

.
Καλά και να τίθεται, πάλι μαζί σου είμαι.
Το αρχικό προεδρικό διάταγμα έλεγε στον πρώτο Έλληνα μαθητή του σχολείου. Η μετέπειτα υπουργική απόφαση που ισχύει αναίρεσε την εθνικότητα και διετύπωσε μόνο "στον πρώτο μαθητή".
Για μένα είναι λάθος όλη η βαση της σημαιοφορίας. Δε συμφωνώ να την κρατάει ένα άτομο που δεν ανήκει στο έθνος, πολιτισμικά, που πολέμησε γι'αυτήν. Το θεωρώ ανούσιο. "Ντροπή" εντάξει, γιατι να είναι? Κατά τον ίδιο τρόπο θεωρώ απαράδεκτη την ύψωση της αμερικάνικης σημαίας στις ελληνικές γιορτές των ελληνικών κοινοτήτων των ΗΠΑ.
Επίσης όμως δεν συμφωνώ με το "πρώτος μαθητής" και γι'αυτό λεω οτι λάθος στη σημαιοφορία δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και πολλά άλλα. Ένα εθνικό σύμβολο δεν έχει να κάνει ούτε με τάξεις, ούτε με επίδοση. Αν μιλήσω και τελείως λαικά, οι βλάχοι κι οι αγράμματοι πολέμησαν για τη σημαία, δεν πολέμησαν οι αριστούχοι.
Ένα τρίτο λάθος στις παρελάσεις είναι αυτός ο επιτακτικός χαρακτήρας. Θεωρώ τουλάχιστον βλακεία να σέρνεις παιδιά στην παρέλαση που δε νιώθουν οτι παρελαύνουν για να τιμήσουν κάποιους ήρωες και το έθνος. Θεωρώ ανήθικο και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των παρελάσεων, να μετατρέπονται αυτές σε πασαρέλα για το κάθε ξέκωλο (ας μου συγχωρεθεί η φράση) μόνο και μόνο για να δείξουν τα σχολεία ότι πολλοί μαθητές κατεβαίνουν στην παρέλαση...
Για μένα Έλληνας σωστός πρέπει όχι μόνο να κρατάει τη σημαία, αλλά και να παρελαύνει. Έλληνας που να μιλάει την εθνική μας γλώσσα, αλλά πάνω απ'όλα να
νιώθει αυτό που κάνει. Αν έχει καταγωγή απο την Αλβανία με ενδιαφέρει λίγο, φτάνει να νιώθει Έλληνας. Αντίθετα, οι καταγόμενοι από την Ελλάδα δεν είναι πάντα σωστοί Έλληνες...
Γενικά οι συμμετάσχοντες σε μια παρέλαση, πόσο μάλλον ο σημαιοφόρος, πρέπει να είναι
εθελοντικοί. Να πηγαίνει αυτός που νιώθει το νόημα της απόδοσης των τιμών στους νεκρούς του έθνους κι αυτός να κρατάει τη σημαία, ακόμη κι αν το κάθε σχολείο τελικά κατέβει στην παρέλαση με 1 ή 2 παιδιά. Για το πρακτικό του θέματος, ας γίνεται κληρωση μεταξύ των ενδιαφερόμενων για το ποιος θα κρατήσει τη σημαία...