Επειδή επιμένεις στην ιδέα του χαρτιού που για σένα «δηλώνει την ελληνικότητα» θα σου περιγράφω την δικιά μου εμπειρία.
Έπρεπε να φέρω χαρτιά από πεντε υπουργεία (εξωτερικων, οικονομικών, δικαιοσύνης, θρησκευτικών, εσωτερικών), από την ελληνική πρεσβεία στη χώρα μου, από το δημαρχείο της πόλης μου, από την αστυνομία της πόλης μου, έπρεπε να κάνω υπεύθυνες δηλώσεις επικυρωμένα στην ελληνική πρεσβεία.
Τα χαρτιά τα ζήτησαν από δω, από το δημαρχείο της πόλης. Όταν πια τα έφερα μου είπανε ότι δεν είναι έγειρα αν δεν περνάνε και από τα αντίστοιχα ελληνικά υπουργεία. Μιλάμε για ένα τρέξιμο 4 μινών, ατελείωτες ώρες αναμονής και ελέγχου και για αρκετά λεφτά.
Όλα αυτά για να κάνω ένα νόμιμο γάμο.
Αν και το θεωρώ υπερβολή, κατάλαβα ότι προσπαθούν να αποφεύγουν τους εικονικούς γαμους. Τήρησα όλους τους νόμους και τους κανόνες της Ελλάδος.
Γιατί είχα την δυνατότητα να χάσω αυτό το χρόνο και να πληρώσω αυτά τα λεφτά.
Όμως ο μετανάστης που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, που θέλει να δουλέψει για να μην πεινάει, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Χάνει μεροκάματα και μάλλον την δουλειά του. Οπότε προτιμά να δουλέψει παράνομα, με την συγκατάθεση του
ελληνα ιδιοκτήτη, (οποίος κερδίζει λεφτά αποφεύγοντας το ΙΚΑ και πολλές φορές όταν είναι στην πληρωμή θα τον καταγγείλει στην αστυνομία ότι είναι παράνομο και την συνέχεια την ξέρεις: απέλαση)
Το χαρτί που λες εσύ βγαίνει με παρα πολύ μεγάλο κόπο, διότι η γραφειοκρατία είναι υπερβολική. Και στοιχίζει 1500 ευρώ χωρίς τα υπόλοιπα έξοδα. Την ίδια στιγμή μπαίνουν χωρίς πρόβλημα εγκληματίες και κορίτσια για κονσομασιόν με την βοήθεια
λαδωμένων αστυνομικών, με «νόμιμα» χαρτιά.
Αν είσαι και υποσχόμενο αθλητής το χαρτί βγαίνει σε μια μέρα.
Σου παρουσιάζω απλά την δυσκολία στο να πάρεις αυτό το χαρτί. Οποιοσδήποτε μετανάστης θέλει να το πάρει αλλά διάφοροι παράγοντες τον εμποδίζουν.
Δυστυχώς το πολύ βαρύ σύστημα ελέγχου μεταναστών εμποδίζει ακριβώς εκείνους που θα ήθελαν να είναι νόμιμοι, να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία.
Τυχαίνει η Ελλάδα να συνορεύεται με χώρες του ανατολικού μπλοκ. Αν είχε την Βραζιλία στα σύνορα, θα περνούσαν παράνομα βραζιλιανοί εγκληματίες και πάει λέγοντας…
Και στο τέλος, θέλω να σου πω ότι έχεις λάθος πληροφορία για την ελληνική εγκληματικότητα στο εξωτερικό. Στην Ρουμανία έχουν χρυσώσει οι
Ελληνες απατεώνες με τα εργοστάσια, τις καφετεριες και τις κομπινες που κάνουν. Ανοίγουν επιχειρήσεις, δεν πληρώνουν μισθούς 6-7 μήνες και δηλώνουν χρεοκοπία. Το μόνο + είναι ότι εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις του νόμου. Δεν μπαίνουν στα σπίτια.
Αλλά το έγκλημα είναι έγκλημα φίλε μου ειλικρινή. Και δεν έχει εθνικότητα.
Θα κλείσω λέγοντας ότι είναι έγκλημα να μάθεις σε ένα παιδί ότι πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που κάνουν οι συμπατριώτες του.
Αυτά.

(Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα, και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να είμαι ο υπερασπιστής των κακών μεταναστών.)