Παιδιά καλησπέρα, θα ήθελα τη γνώμη/συμβουλή σας για ενα θέμα που με απασχολεί τελευταία. Είμαι στο 3ο έτος της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας. Στο μηχανογραφικό που είχα κάνει ήταν η 2η μου επιλογή και είχα δηλώσει Χημικών Μηχανικών ως πρώτη επιλογή (έδωσα Πανελλήνιες απο Θετική). Τότε μου φαινόταν καλή ιδέα να σπουδάσω πληροφορική γιατί με ενδιέφερε το επάγγελμα του προγραμματιστή (είχα κάποια επαφή με προγραμματισμό απο τότε παρόλο που ήμουν στη Θετική) αλλά κυρίως με ενδιέφερε η Χημεία που είναι η μεγάλη μου αγάπη σαν επιστήμη.
Εν τέλει έχασα τη Χημικών Μηχανικών για 70 μόρια...και πέρασα στη σχολή που είμαι τώρα. Σκέφτηκα πολλές φορές αν άξιζε να ξαναδώσω Πανελλήνιες για να προσπαθήσω να περάσω στη Χημικών Μηχανικών, αλλά το γεγονός ότι εν τέλει πέρασα σε σχολή Πληροφορικής και θα μπορούσα να το ψάξω ως προγραμματιστής, με έκανε τελικά να αποφασίσω να παρακολουθήσω τη σχολή. Τώρα, τρία χρόνια μετά, πιστεύω ότι έκανα λάθος. Η σχολή μου έχει κάποια ενδιαφέρουσα μαθήματα αλλά πιάνω τον εαυτό μου να μην έχω καθόλου ενθουσιασμό να την παρακολουθήσω πλέον. Πολλά απο τα μαθήματα δεν έχουν σχέση με προγραμματισμό και με άφηναν αδιάφορο (κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με τις τηλεπικοινωνίες) και είναι ο λόγος που χρωστάω αρκετά απο αυτά. Αυτή η έλλειψη όρεξης για τη σχολή με έχει οδηγήσει και στο σημείο να μην έχω αποκομίσει όσες γνώσεις θα ήθελα μέχρι στιγμής.
Τους τελευταίους μήνες σκεφτόμουν τι θα κάνω και πολλές φορές ξεφύλλιζα τα παλιά μου βιβλία της Χημείας αναλογιζόμενος ότι η κατάσταση σίγουρα θα ήταν πολύ διαφορετική αν είχα όντως περάσει σε μια σχολή αυτού του αντικειμένου, κάτι που θα μου άρεσε 100%. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα διαβάσει και διεξοδικά το πρόγραμμα σπουδών της τρέχουσας σχολής μου και βρέθηκα προ εκπλήξεως σε πολλά πράγματα. Και εδώ είναι που θα ήθελα τη συμβουλή σας. Αξίζει να αφήσω τη σχολή μου και να προσπαθήσω με Πανελλήνιες πάλι να περάσω σε κάποια σχολή Χημείας (κατά προτίμηση Χημικό Αθηνών) πετώντας ουσιαστικά αυτά τα 3 χρόνια στα σκουπίδια και να αρχίσω απο το μηδέν, σε μια σχολή όμως που σίγουρα θα μου αρέσει το σύνολο του προγράμματος σπουδών, ή να προσπαθήσω να τελειώσω τη σχολή που είμαι τώρα, κάτι που σίγουρα θα μου πάρει πάνω απο τα 4 χρόνια των προβλεπόμενων σπουδών;
Είμαι λίγο διστακτικός στο να κάνω αυτη τη συζήτηση στους γονείς μου καθώς δεν τους έχω δώσει κάποια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και φοβάμαι ότι θα τους αιφνιδιάσω και θα τους στεναχωρήσω αν πω ότι θέλω αυτά τα 3 χρόνια να τα διαγράψω και να ξεκινήσω απο την αρχή, επιβαρύνοντας τους παραπάνω απο όσο πρέπει και θέλω. Είμαι πολύ μπερδεμένος και θα ήθελα τη γνώμη σας. Συγγνώμη για το μέγεθος του κειμένου αλλά ήθελα κάπου να τα πω...
Καταρχας καλησπερα φιλε,βασικα καλημερα!Λοιπον,καταρχας να σου πω οτι εχω κολλητο φιλο που σπουδαζει σαυτο το τμημα και ειναι τριτοετης οπως και εσυ.Σιγουρα θα τον ξερεις!
Τα πλεονεκτηματα της σχολης σου:
1) ειναι απο τις κορυφαιες στον τομεα αυτο με παρα πολλες επιλογες και πλεονεκτει εναντι ολων των αλλων σχολων πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων,εχει υψηλη βαση .Συγκεκριμενα,αυτος που σ λεω,μου λεει οτι εχει παρει περισσοτερα μαθηματα που αφορουν τις τηλεπικοινωνιες,εχω δει πολλες φορες τα βιβλια του και να σου πω θα ηθελα πολυ και γω να σπουδαζα το αντικειμενο του.Τουλαχιστον για μενα ειναι φοβερα ενδιαφερον.
2)Ειναι παρεμφερες με το τμημα ημμυ του πολυτεχνειου και μπορεις να κανεις μεταπτυχιακο πανω σαυτο.
3)Επισης αποτι ξερω,εχετε και ηλεκτρονικη διαλεξη,οποτε δε χρειαζεστε να πατατε στη σχολη σας,τουλαχιστον αυτος δεν παταει,μονο στα εργαστηρια και για εργασιες και ειναι ενα συν απο μονο του,καθως εχεις περισσοτερο χρονο για διαβασμα και για αλλες δραστηριοτητες ενω στο χημικων μηχανικων δε θα το χεις.
Απο την αλλη μερια η σχολη χημικων μηχανικων ειναι εξισου καλη επιλογη και προφανως επειδη μιλας αποκλειστικα για το ΕΜΠ προφανως ,κορυφαια.Ειναι τελειως διαφορετικο ομως το αντικειμενο,οποτε για κατατακτηριες αφου επαιρνες το πτυχιο σου δε θα στο προτεινα.Μονο με πανελληνιες.Να σου θυμισω οτι απο το Μετσοβειο παιρνεις διπλωμα και οχι πτυχιο.Δηλαδη ειναι
master στην ουσια αλλα ειναι 5ετης.Ωστοσο κοιτα να δεις,θα το σκεφτεις ως εξης γιατι και γω το σκεφτομουν να δωσω του χρονου και εχουμε την ιδια ηλικια...ως εξης:1)Εστω οτι παιρνεις το πτυχιο (εξαρταται και ποσα χρωστας βεβαια)σε ενα,εναμιση ετος,θα σε ενδιεφερε να ασχοληθεις με το επαγγελμα η εστω κανοντας και ενα μεταπτυχιακο?2)Αντεχεις να περασεις 6 ,7 χρονια στη σχολη chemical enjineering δε ξερω ποσο ειναι ο μεσος ορος αποφοιτησης εκει ?3)Ενδεικτικα ενας χημικος μηχανικος απασχολειται σε:
- Απασχόληση σε βιομηχανικές παραγωγικές διαδικασίες (χημικά, πετρελαιο#ειδή, αέριο, χαρτί, φαρμακευτικά, τρόφιμα, κεραμικά, υφάσματα, πλαστικά κ.α.)
- Τεχνικές συμβουλές και προώθηση πωλήσεων προϊόντων, επιχειρησιακή έρευνα
- Δημόσια Διοίκηση - Δημόσιοι Οργανισμοί.
- Μελέτες, σχεδιασμοί, κατασκευές.
- Έρευνα, εξέλιξη και προσχεδιασμένες ιδιότητες νέων προϊ#όντων.
- Εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην Ανώτατη και Ανώτερη βαθμίδα.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες.
Υπάρχουν ακόμη επαγγελματικές δυνατότητες, εκτός από τις παραπάνω κλασικές, που μπορούν να ενταχθούν στο φάσμα των δραστηριοτήτων του, όπως Οικολογική Τεχνολογία, Περιβαλλοντική Μηχανική, Προγραμματισμός, Ασφάλεια και Συντήρηση έργων, Πληροφορική, Βιοφυσική και Βιοχημική Μηχανική.
ΔΕΣ και ΔΩ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ,δηλαδη μπορεις να ασχοληθεις με βιοτεχνολογια και πολλα αλλα.https://www.chemeng.ntua.gr/
Γενικα,Θελει ψαξιμο,και
αμα εισαι σιγουρος οτι σου αρεσει το αντικειμενο του χημικου μηχανικου,τοτε δωσε ξανα,δεν τρεχει τιποτα,μικρος εισαι,ορεξη να υπαρχει και οσο για τους γονεις σου,εξηγεισε τους οπως τα λες και εδω,αλλωστε αλλους τους στηριζουν οι γονεις τους σε αλλες πολεις με χιλιαδες ευρω,εσυ που εισαι Αθηνα δεν επιβαρυνεις,τι εξοδα να εχεις? ή βρες μια part time εργασια σε plaisio ,public μιας και γνωριζεις απο πληροφορικη,απλα να φροντισεις να χεις καλη ψυχολογια.Καλη επιτυχια οτι και αν αποφασισεις!
Αμα θες,και αμα εχεις facebook σου δινω στο chat to ονομα του παιδιου που ειναι στη σχολη σου,να δεις ισως ας πουμε και την προοπτικη να ασχοληθεις με τις τηλεπικοινωνιες,ειναι γκαντζετακιας και ξερει αρκετα

.