Ναι. Αλλα η δευτεροβαθμια ειναι ο προθαλαμος για την τριτοβαθμια. Οταν θα γινει αποδευσμευση αυτων των δυο ναι θα μπορεσεις να μου πεις πως ειναι ανεξερτητα. Το γεγονος οτι ξερεις να λυνεις μηχανικα και τυποποιημενα ασκησεις μαθηματικων ή φυσικης, δεν σημαινει πως το σχολειο σου εχει καλλιεργησει τον ορθολογικο τροπο σκεψης των μαθηματικων. Το γεγονος οτι ξερω να κανω μεταφραση αρχαιων ή να βρισκω τις αφηγηματικες τεχνικες ενος λογοτεχνικου κειμενου δεν σημαινει πως εχω καλλιεργησει τον χαρακτηρα μου και το πνευμα μου. Αρα για ποια μορφωση μου μιλας;;; Για την τυποποιηση, της τυποποιησης;;;
Αυτή η τυποποίηση προέρχεται από τα φροντιστήρια, κυρίως (δεν έχω πάει ποτέ, έως τώρα

). Προσωπικά, λόγω του σχολείου άρχισα να διαβάζω πεζά κείμενα και ποίηση. Όχι, το σχολείο δε ζητά από εσένα να παπαγαλίσεις τις αφηγηματικές τεχνικές, αλλά να προσπαθήσεις να μπεις στο μυαλό του ποιητή/πεζογράφου και να μπορείς να κρίνεις γιατί χρησιμοποιεί τις εκάστοτε μεθόδους αντί άλλων μεθόδων. Το ίδιο ισχύει και στα μαθηματικά και στη φυσική. Μπαίνεις στη λογική των μαθημάτων, λύνοντας ασκήσεις και παιδεύοντας το μυαλό σου 2 ώρες πάνω από μία άσκηση (η μαγεία των μαθηματικών). Τα φροντιστήρια σού μαθαίνουν μεθοδολογία. Δηλαδή λύνεις άπειρες
παρόμοιες ασκήσεις, ώστε να εξασκηθείς μαθαίνοντας σχεδόν απ' έξω τον τρόπο λύσης των ασκήσεων. Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί τα σχολικά βιβλία έχουν διαφορετικές ασκήσεις, εν αντιθέσει με αυτές των φροντιστηρίων, που οι περισσότερες είναι παρόμοιες.
Όσον αφορά τη μετάφραση στα αρχαία. Τη μετάφραση δεν την παπαγαλίζεις, αλλά προσπαθείς να τη βγάλεις μόνος. Στο κάτω κάτω, τα αρχαία δεν έχουν ΤΙΣ διαφορες με τα νέα ελληνικά. Αν κολλήσεις σε μία λέξη (η οποία ομολογουμένως είναι δύσκολη), μπορείς να ανατρέξεις στα γλωσσικά σχόλια του σχολικού βιβλίου.
Τέλος, το σχολείο σε βοηθά να ψάξεις μόνος σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους υπολογιστές του σχολείου (αν δεν έχεις internet στο σπίτι), ώστε να βρεις ασκήσεις μαθηματικών, που γουστάρεις να λύνεις.
Μην ξεχνάς, ότι με το νέο σύστημα, πρώτα θα πάρεις απολυτήριο και μετά θα αποφασίσεις αν θα εξεταστείς πανελλαδικώς για την εισαγωγή σου στην τριτοβάθμια (=αποκοπή του λυκείου από την τριτοβάθμια). Επειδή θα μου πεις: "Ναι, αλλά μετράει όλος ο βαθμός του λυκείου για το απολυτήριο). Θα σου απαντήσω εγώ: "Well, εκεί που κωλοβαρούσες τόσα χρόνια και ξαφνικά ήρθε η θεία φώτιση στη Γ' λυκείου, που σε έκανε να διαβάζεις, τώρα πια δε θα το κάνεις. Από αυτό θα επωφεληθούν οι μαθητές που όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεπείς και σοβαροί με τα μαθήματά τους".